Už za čtrnáct minut se Hanáci v Hněvotíně dostali do tříbrankového vedení.

„Řekli jsme si, že začneme z disciplinované obrany a nebudeme se nikam tlačit. Jak se říká, dopředu můžeš, dozadu musíš. Začali jsme dobře, vlítli jsme na ně a nenechali je nic rozjet. Samozřejmě Příbram měla nacvičené signály, jen jí chybělo štěstí. Bohužel tady hrálo roli i cestování, ale nemůžu říci, že jsme nehráli dobře, už v Brně jsme předvedli obdivuhodný výkon,“ připomněl olomoucký univerzál David Lošťák předchozí prohru 4:7 na jihu Moravy.

Na snížení Jana Mezery ještě do přestávky Olomouc odpověděla dvěma zásahy. „Něco jsme si před zápasem řekli, ale jelikož jsme nedodržovali, co jsme měli, Olomouc využila, v čem byla silná a korunovala to góly. Nestíhali jsme se s domácími hráči chytat a s ostatními kluky jsme se shodli, že když se budou v takové sestavě scházet, bude letos Olomouc na bedně. Domácí byli někde jinde než my,“ připomněl příbramský hrající trenér Jakub Tošovský.

Po přestávce přidali Hanáci dalších pět branek a dvakrát skóroval mistr světa do 21 let Lošťák, který v první půli nasbíral dvě asistence.

„Nezáleží na tom, kolik kdo má gólů či asistencí, pokud se budeme soustředit na naši hru, hrát poctivě zezadu a postupně si vytvářet situace, přijde i nějaký gól. Samozřejmě jsem rád, že mám čtyři kanadské body, ale celkové vítězství a radost ze hry, výborná parta, to jsme potřebovali. Začíná se nám budovat opět tým, který putuje vzhůru,“ potěšilo Lošťáka.

Hanáci poskočili na čtvrtou příčku tabulky. Minulý ročník zakončili na předposlední osmé pozici. Ta nyní patří Příbrami.

„Snažíme se postupně dělat větší soupisku, kdyby nám někdo vypadl nebo přišlo zranění z velkého fotbalu nebo někdo nemohl z práce. Na každý zápas chceme jezdit s takovou sestavou, aby měl každý post jednoho náhradníka. Věřím, že se nám letošní ročník podaří tak, jak nejlépe může,“ doufal Lošťák.

Příbram přišla o svého kanonýra Františka Beleje, jemuž zakázal malý fotbal mateřský klub 1. FK Příbram. A jeho absence se projevila.

„Dlouhodobě se potýkáme s tím, že se snažíme najít nové mladé kluky, částečně i rozdílové. Z Příbrami jsme mohli nejvíc brát a Franta Belej byl jednoznačně rozdílový kluk, na kterého jsme se mohli spolehnout, že dá aspoň dva tři góly. Pak se hraje jinak,“ posteskl si Tošovský.

Ten od nové sezony vedle role kapitána zastává také pozici hlavního kouče, Josef Sandr mu dělá asistenta.

„Vím, jaká je situace na Příbramsku s lidmi. Zlepšili jsme komunikaci a daří se nám klukům kompenzovat ztracený čas, kdy si musí kolikrát kvůli práci brát volno. Na zápas s Olomoucí jsme odjížděli v půl třetí odpoledne, což je strašné. Když nabídneme nějakou odměnu, v tom vidím možnost, na kterou někteří noví kluci uslyší. Je to těžké, pokud bude jezdit stejná osa, nic na tom nezměníme, ale spíš šlo o změnu v organizační stránce, aby měl někdo výběr na starost. Už minulou sezonou jsme měli hlavní slovo v kabině s Ondrou Drašnarem a Pepou Sandrem. Teď Milan Vančát (předseda Fotbalové asociace malé kopané Příbram – pozn. red.) přišel s tím, že to tak chce,“ popsal trenérský posun Tošovský.

Olomouc – Příbram 10:2 (5:1)

Branky a nahrávky: 3. Režný (Lošťák), 11. Tögel (Lošťák), 14. Šuba (Vymětalík), 26. Michejda (Kryl), 30. Režný (Kryl), 31. Lošťák, 35. Lošťák, 44. Tögel (Vymětalík), 48. Kryl (Vymětalík), 57. Šuba (Hořava) – 16. Mezera (Drašnar), 38. Štochl (Tošovský). Rozhodčí: Moder – Tomiga. ŽK: Čapek (Olomouc). Diváci: 27.

Olomouc: Jaroslav Běhalík (Matěj Dědoch) – Ondřej Buček, Michal Čapek, Patrik Hořava, Pavel Kryl II, David Lošťák, Vojtěch Michejda, Tomáš Režný II, Jan Šuba, Jan Tögel, Matěj Vymětalík.

Příbram: Hynek Holan – Jakub Tošovský, Jan Mezera, David Malý, Martin Štochl, Ondřej Bělohlávek, Ondřej Drašnar, František Chytka.