Na jubilejním startu bylo symbolické i to, že Černého soupeřem byl Hamilton. Klub, v němž ve Skotsku začínal a v jehož dresu toho odchytal nejvíce. A v sobotu jej porazil 2:0. „Původně jsem měl v plánu zůstat ve Skotsku šest měsíců, abych nabral životní zkušenosti a poznal jinou kulturu. Chtěl jsem hodně cestovat, poznat co nejvíc tamních míst. No a vidíte, uběhlo deset let a jsem pořád tady,“ zavzpomínal Černý.

„Odehrál jsem tady největší část mé kariéry a velmi si cením toho, že jsem byl všude brankářem číslo jedna,“ dodal.

Skotské dobrodružství přerušil Černý v létě 2013. To přijal nabídku CSKA Sofie a vydal se do Bulharska. Po dvou sezonách zamířil ještě o kus jižněji – do řeckého Ergotelisu.

Jenže brzy sám poznal, že mu nic nevyhovuje víc než Skotsko. Jeho kariéra tak nabrala zpáteční směr, akorát že Hamilton vyměnil za Hibernian. Tradiční klub se však topí ve druhé nejvyšší soutěži, a to bylo pro brankáře v nejlepších letech a s vyššími ambicemi málo.

Následoval tak další přesun. Nový zaměstnavatel? Partick Thistle.

ČTĚTE TAKÉ: Minutový aplaus pro Vošvrdu. Gólman prodloužil v Bayreuthu smlouvu o dva roky

Ve Skotsku zakotvil. Našel si manželku, narodilo se mu dítě, poblíž Glasgow koupil dům. I proto je rád, že nyní chytá za Partick, mužstvo, které sídlí právě v třetím největším městě Velké Británie. A byť je ve stínu Celticu a Rangers, Černý si nestěžuje. Loni vychytal jedenáct nul a klub, jenž skončil osmý, jej zvolil nejlepším hráčem sezony.

Letos se jeho klub zatím drží na sedmé příčce tabulky. Její střed je však nebývale nacpaný, což dobře ví i Černý: „Potřebovali bychom se co nejdřív dostat na vítěznou vlnu, hlavně v domácích zápasech, protože bodové rozdíly mezi týmy jsou opravdu těsné.“

Na jedenáctý, sestupem ohrožený Hamilton má Partick náskok pěti bodů, což není moc. „Vzhledem k tomu, jak vyrovnaná soutěž je, je důležitý každý bod. Musíme si udělat co největší náskok,“ doplnil Černý, který měl na začátku sezony zdravotní problémy. „Dělám různá cvičení a doufám, že klid v letní pauze vše vyřeší,“ uzavřel.

Vzhůru za další stovkou!