Sigma je dlouhodobě respektovaným klubem, který i přes sestup v minulé sezoně patří pořád spíš do první ligy.

Kolín je naopak nováčkem soutěže, který v létě velmi vážně zvažoval, že postup do druhé ligy z ekonomických důvodů odmítne.

Moc větších kontrastů na půdě Fotbalové národní ligy nepotkáte.

Chtěli hrát fotbal a doplatili na to

Nakonec Kolín přece jen Fotbalovou národní ligu hraje. Začátek soutěže byl pro něj ovšem hodně krušný.

Do sedmého kola čekal na první body. Před vlastními diváky utrpěl debakly 0:4 od Znojma, 1:4 od Sokolova, a dokonce 0:5 od Varnsdorfu.

Od remízy v Mostě ale třikrát za sebou bodoval a sérii úspěchů přeťala až před týdnem porážka od Opavy.

„V prvních zápasech chtěli hrát fotbal, ale dopláceli na to. Viděl jsem je ve dvou zápasech a znovu se mi zdá, že předvádějí lepší výkony, než bych čekal podle jejich postavení v tabulce," varuje před patnáctým týmem soutěže trenér Sigmy Leoš Kalvoda.

Sigma obnovila kondici

Jeho soubor si také prožil špatný úvod soutěže. Díky stíhací jízdě a nevídané vyrovnanosti soutěže už jsou Hanáci zase na špici.

A kdyby kvůli reprezentačním povinnostem neměli odložený zápas na hřišti Táborska, možná už by druhou ligu i vedli.

„V pauze, kterou jsme měli, jsme zabrousili do obnovení kondice, i když nás bylo málo, protože kromě reprezentantů se někteří hráči připravovali s juniorkou a další léčili zranění. To se podařilo, takže ve druhém týdnu už jsme se chystali jen na Kolín," hlásí Kalvoda.

Brání na třiceti metrech

A jaký soupeř tedy Sigmu čeká?

„Hrají hodně z hlubokého bloku. Brání na třiceti metrech a spoléhají na protiútoky. To jim teď přineslo úspěch, takže předpokládám, že v tom budou pokračovat i u nás," říká Kalvoda.

„Bude to tedy podobný soupeř jako Ústí nebo Most. Nebo koneckonců i Vlašim. Zase to bude dobývání a důležité bude vstřelit první branku. Když se nám to povede, soupeř bude muset trochu otevřít hru a mělo by se nám hrát lépe," maluje ideální scénář kouč Sigmy.

Udeří opět "nová" záloha? 

V základní jedenáctce, kterou v posledních zápasech držel beze změny, tentokrát musí řešit jeden rébus. I když zřejmě nijak složitý.

„Už v hlavě mám, kdo nastoupí," potvrdil Kalvoda.

Denise Canu, jenž bude pykat za čtyři žluté karty, pravděpodobně zastoupí Michal Ordoš.

S tím, že z pozice podhrotového hráče se hlouběji do středu pole stáhne Jakub Plšek.

V takovém složení už hrála olomoucká záloha v minulých zápasech a klapalo to náramně. Třeba naposledy Vlašim dostala za 15 minut čtyři góly.

Dostane Kolín podobnou nálož, nebo dokáže zmobilizovat síly a z pozice outsidera zvládne favorita pozlobit a možná i překvapit?