Bezesporu nejvýše míří v poháru Sigma Olomouc. První kolo se jí v posledních sezonách netýkalo, protože prvoligové týmy mívají ještě v této fázi soutěže volný los. Jenže sestup z ligy po třiceti letech poslal Hanákům do cesty povinnost vybojovat si postup dál na půdě divizního Slavičína.

Favorit je před výkopem utkání víc než jasný. A Sigma nechce ponechat nic náhodě.

„Samozřejmě se chceme dostat co nejdál. Vím, že je tady namlsanost z roku 2012, kdy Sigma vyhrála Český pohár 
a Superpohár, což byly první trofeje Olomouce. Ale na druhou stranu pamatuji doby, kdy jsme vypadli v Uničově, v Městě Albrechticích nebo v Prostějově," připomněl v online rozhovoru se čtenáři Deníku trenér Sigmy Leoš Kalvoda nejen slavné, ale i neslavné olomoucké pohárové okamžiky.

„Poháry jsou v tomto specifická soutěž, domácí týmy 
z nižších soutěžích se vždycky vyhecují," řekl.

Zároveň však věří, že Sigma by měla být schopná konkurovat i týmům z nejvyšší soutěže a třeba se i probojovat do závěrečných kol. Nebo ještě dál.

„Víme, že je pro nás pohár jedinou šancí dostat se do Evropy, a uděláme pro to všechno. V prvé řadě ale samozřejmě zůstává prioritou návrat do ligy," dodal kouč Sigmy.

Co se týče sestavy, příliš sdílný kouč Sigmy nebyl. 
V brance by měl začít sezonu Martin Blaha. Na dalších postech možná ještě dojde oproti generálce se Slavií (1:1) ke změnám.

„Nejsilnější sestava … Samozřejmě ta optimální ano, neříkám, že je to nejsilnější. Ale v poháru chceme postoupit, je šance se někam dostat. Určitě budeme hrát tak, abychom postoupili," řekl pro klubový web.

Outsider che zlobit

Ve zcela opačné pozici než Sigma vstupují do prvního kola poháru Kozlovice. Divizní nováček prošel přes léto určitou hráčskou obměnou. V předkole vyřadil rivala z Přerova 
a proti druholigové Karviné nemá absolutně co ztratit.

V jednom zápase se může stát cokoliv, a právě v tom je kouzlo poháru.

„Přesně tak to vidím a klukům to budu při přípravě zdůrazňovat. V poháru se nezřídka stává, že slabší silnějšího zaskočí a třeba na penalty postoupí. O něco podobného se chceme pokusit," řekl trenér Kozlovic Tomáš Martinek.

„Bude to pro nás něco extra, protože většina kluků proti soupeři ze druhé ligy nikdy nehrála. Dívám se na to spíš jako na kvalitní přípravu s tím, že se pokusíme překvapit," dodal.

Situaci mu mírně komplikuje fakt, že tým má pohromadě v podstatě jen dva týdny. „Odehráli jsme tři zápasy, ale pořád spíš zkoušíme, na taktice jsme třeba ještě moc nedělali, když první zápas divize hrajeme až za 14 dní," posteskl si Martinek.

Na druhé straně má, na rozdíl od některých jiných mužstev, už všechny nové hráče řádně zaregistrovány a může s nimi pro sobotní duel počítat.

O ligového soupeře

Zajímavý souboj se odehraje na kdysi ligovém stadionu v Drnovicích. Nováček Moravskoslezské fotbalové ligy Vyškov, který na vlastním hřišti renovuje trávník, tam přivítá 
1. SK Prostějov. Obě města dělí slabých pětadvacet kilometrů, navíc v sázce bude znovu liga, respektive ligový soupeř. Vítěz utkání se potká v příštím kole na začátku srpna se Slováckem.

„Hráči, já i celý klub si přejeme úspěch. Je to pro nás všechny příležitost," pověděl kouč Vyškova Miloslav Machálek.

To v Prostějově se na duel dívají poněkud střízlivěji.

„Možnost hrát proti Slovácku, to je výzva, to si nebudeme lhát. Ale nezblázníme se z toho. Že bychom se nějak zvlášť připravovali na pohár a podřizovali tomu něco, to určitě ne. Budeme ještě dny před zápasem trénovat dvoufázově, priorita je prostě nachystat se na ligu," uvedl František Jura, kouč 1. SK.

Přece jen v Prostějově došlo přes léto k několika výrazným změnám v kádru. Tým opustilo několik bývalých prvoligových hráčů. Zůstali jen brankář Bureš a záložník Lukáš Zelenka.

„Úplně jsme to překopali, kromě Lukáše nezůstal vlastně skoro nikdo. Máme tady samé mladé kluky, víceméně jsou to naši odchovanci, co hráli nějaký ten čas někde jinde. Teprve se sehráváme a jde to přeci jen pomaleji. Co vím, Vyškov je na tom docela podobně, také přivedl nějaké posily a někdo odešel. Může nás potrápit, očekávám rovnocenné utkání," potvrdil Jura, který dobře zná i atmosféru drnovického stadionu.

„Je to pro mě nostalgie, trénoval jsem tam dorost v době, kdy áčko vedl Pepa Mazura. Bylo to super, moc se mi tam líbilo. Škoda, že to takhle celé dopadlo. Těším se, že se do Drnovic po letech podívám. Ale nejedeme tam kvůli vzpomínkám, ale kvůli fotbalu a postupu," zdůraznil.

Čtyři vyrovnané bitvy

Další tři zástupci kraje v MSFL se představí také venku. Uničov hraje v Dolním Benešově 
a také skládá nový tým, který navíc vede 
i nový trenér Jiří Navrátil. Ten už by měl mít s výjimkou testovaného záložníka Banovce ze Sigmy Olomouc k dispozici i defenzivní posily Horáka (Šumperk) a Řeháka (Sigma).

Zábřeh hraje v Rýmařově, který 
v předkole po penaltovém rozstřelu vyřadil Mohelnici. Hosté pod vedením Jiřího Balcárka jistě budou favoritem. Navíc pikantní zápas v příštím kole s Karvinou, kde kouč před časem působil, by nebyl 
k zahození.

Holici čeká duel v Blansku. „Bude to pro nás první takové srovnání, jak jsme nachystaní. V přípravě jsme hráli s těžkými soupeři, tak snad bude platit těžko na cvičišti, lehko na bojišti," říkal trenér HFK Jiří Derco po přípravě ve Zlíně, kde jeho tým prohrál 1:3.

Posledním zástupcem kraje v poháru jsou Hranice. Divizní tým jako jediný vedle Kozlovic hraje doma a přivítá třetiligovou Orlovou.

Všechna utkání se hrají 
v sobotu od 17 hodin.

1. kolo Poháru České pošty

Hranice (divize) – Orlová (MSFL)

Dolní Benešov (divize) – Uničov (MSFL)

Rýmařov (divize) – Zábřeh (MSFL)

Blansko (divize) – HFK Olomouc (MSFL)

Vyškov (MSFL) – Prostějov (MSFL)

Kozlovice (divize) – Karviná (FNL)

Slavičín – Sigma Olomouc (FNL)

Všechny zápasy se hrají v sobotu od 17 hodin.