Od prvních chvil sobotního zápasu to na východní tribuně, kde sídlí olomoucký kotel, vypadalo jako obvykle. I přes nepříznivý vývoj ve skóre fanoušci Sigmy mohutně povzbuzovali a hnali svůj tým za potřebným vítězstvím.

Od pětadvacáté minuty ale kotelníci rozbalili své transparenty a pokřikem vyzývali členy vedení klubu k odchodu. Fanoušci rovněž vyvolávali jméno záložníka Martina Pospíšila, kterého Sigma nedávno prodala do Plzně. Právě tento transfer zvedl největší vlnu fanouškovské nevole za poslední dobu.

Deset minut před přestávkou pak přišla z úst jednoho z fanoušků několik dnů předem avizovaná výzva:

„Kdo má rád Sigmu a vadí mu, co se v ní momentálně děje, ať teď opustí tribunu."

Dlouho to netrvalo a východní tribuna z velké části osiřela.

Kromě členů sigmáckého kotle ochozy opustili i „obyčejní" fanoušci olomouckého fotbalu. Zbytek poločasu se tak dohrával v komorní atmosféře typické pro přípravné zápasy.

A pak provedou takovou lumpárnu

Jedním z dlouholetých fanoušků Sigmy, který se připojil k protestu, byl i Miroslav Modrianský.

„Je to druh stávky proti vedení Sigmy. Prodej Martina Pospíšila byl pro mě posledním hřebíčkem do rakvičky. Pokud Sigma nezačne nakupovat hráče, jak všechna ostatní mužstva a bude hrát jenom na to, aby co nejvíc vydělala, tak skončí ve druhé lize," obává se fanoušek.

Tyto obavy sdílí i další skalní příznivec hanáckého týmu.

„Vám se líbí, co se tady děje? Chodím na Sigmu tolik let, tak se není čemu divit, že jsem se k protestu připojil. Na začátku sezony začnou vykládat, že budou hrát o poháry a pak provedou takovou lumpárnu," zlobil se fanoušek, který se představil jako Vladimír.

Účastníci protestní desetiminutovky se věnovali debatám nad vývojem v Sigmě, někteří pokračovali ve skandování „Lébr a Psotka ven" a jenom pár jedinců občas zvědavě nakouklo, jak se vyvíjí závěr prvního poločasu.

Někteří věří dál

Ne všichni diváci z východní tribuny si však deset minut zápasu nechalo ujít, část jich na svých sedačkách zůstala.

„Vadí nám, že Martin Pospíšil odešel, ale tím protestem ničemu nepomůžeme. Vedení před sezonou prohlásilo, že musí naplnit rozpočet. Je potřeba taky poslouchat jejich argumenty," zdůrazňují Martin s Lukášem.

Dva mladíci drželi palce svému týmu po celou dobu hry a zůstávají optimisty i pro zbytek nedobře rozehrané sezony Gambrinus ligy.

„Budeme doufat, že sezona dopadne dobře. Věříme v titul nebo v poháry," usmívali se.

Ve druhé půli se již všichni fanoušci vrátili na svá místa a olomoucký kotel fandil jako na začátku. Fotbalisté Sigmy se jim odvděčili bojovností a poněkud zázračným obratem na 4:3. Bude první domácí výhra sezony tím správným lékem na rozbolavělá srdce zarytých sigmáků?