Hanáci na půdě účastníka Ekstraklasy prohrávali po čtvrthodině hry, po pauze ale dvěma góly skóre otočili.

Pro svěřence kouče Jílka se jednalo už o sedmý zápas přípravy, ve kterém mohli hráči na pomezí prvoligové soupisky ještě zabojovat o místo. Na řadu totiž přijde zužování početného kádru.

Sigmáci odehráli druhý slibný mezinárodní zápas během čtyř dnů, ve středu remizovali 3:3 na umělé trávě v Žilině.

„Sebere to energii, únava byla na hráčích vidět,“ potvrzoval trenér Olomouce Václav Jílek a pokračoval:

„Dostávali jsme se do zápasu v Gliwicích hodně pomalu, první poločas nebyl dobrý. Bylo tam málo pohybu, málo aktivity. Příliš jsme branku neohrozili,“ uznal. Úspěšný kontr si naopak připsali domácí, když se prosadil v 15. minutě Martin Bukata.

Šance měli Kalvach, Romero i Zahradníček, poslední jmenovaný se nakonec trefou k tyči postaral o srovnání skóre.

Chvíli po něm využil převahy Sigmy nováček v sestavě a odchovanec klubu Michal Surzyn a střelou z voleje zajistil vítěznou branku.

„Zvládl poločas velmi dobře, gól je pro něj příjemný bonus. Je to pro nás další informace,“ podotkl na adresu devatenáctiletého pravého beka Václav Jílek.

Útočník Sigmy Olomouc Zdeněk Linhart
Posila Sigmy Linhart: Tým a město? Jen samé pozitivní dojmy

Jílek: Byli jsme jasně lepší

Ten mohl být s druhým poločasem výrazně spokojenější než s úvodním dějstvím.

„Beru v potaz, že soupeř taky prostřídal sestavu. Ale my jsme byli jasně lepší a zaslouženě jsme utkání otočili,“ zhodnotil.

Šéfa olomoucké lavičky potěšil způsob, jakým se týmu podařilo proti polskému soupeři prosadit.

„Jsem rád, že to trošku koresponduje s tím, co hráčům říkáme, že chceme hrát. To znamená po zisku míče rychlý přechod, doplnění a zakončení. Měla by tam být snaha o přímočarost,“ konstatoval Václav Jílek.

Rodina střelce Petra Navrátila z Mikulovic v ochozech Regions Cupu v Istanbulu
Z Mikulovic do Istanbulu. Rodina kanonýra dělala "kotel" na Euru amatérů

Gliwice bývaly jiné a silnější

Naopak za lehce za očekáváním byl podle něj výkon mužstva, které za týden čeká ostrý start Ekstraklasy.

„Piast už nejsou ty Gliwice, které byly před dvěma lety. To si musíme na rovinu říct, že když hráli o titul a pak o kvalifikaci Ligy mistrů, tak to mužstvo bylo jiné a silnější. Čekal jsem od nich, že budou na krásném stadionu víc kousat. Ale hráli jen z bloku a spoléhali na brejky,“ prohlásil olomoucký trenér a dodal: „Jsem ale rád, že jsme ukázali charakter a šli za vítězstvím.“

V přípravě Sigmy brzdí aktuálně lehké zdravotní komplikace řadu hráčů. Chybí tak například Martin Sladký, Jakub Plšek, Roman Polom, Michal Obročník či Jiří Texl.

Po Euru jednadvacítek by se měl k týmu vracet hrotový útočník Tomáš Chorý, nad jeho pokračováním v Olomouci však stále visí otazník.

Do letní tréninkové fáze se zapojila s A-týmem takřka třicítka hráčů, úvod nového týdne bude ve znamení zužování kádru.

Trenér fotbalové reprezentace amatérských fotbalistů z Olomouckého kraje Karel Trnečka
Kouč Trnečka po Euru amatérů: Viděli jsme, jak se hraje jiný fotbal

Piast Gliwice – SK Sigma Olomouc 1:2 (1:0)

Branky: 15. Bukata - 72. Zahradníček, 78. Surzyn.
Gliwice: Szmatuła (46. Rusov) - Konczkowski (46. Mójta), Sedlar, Hebert (46. Korun), Pietrowski - Bukata (46. Murawski), Dziczek (46. Krakowczyk), Badia (46. Gojko), Vassiljev (46. Barisić), Zivec (46. Jagiełło) - Jankowski (46. Papadopulos). Trenér: Dariusz Wdowczyk.
Sigma Olomouc: Buchta – Štěrba (46. Surzyn), Škerle, Jemelka, Vepřek (46. Falta) – Zahradníček, Houska (60. Antl), Kalvach, Buchvaldek (46. Radaković), Moulis (46. Romero) – Linhart (46. Manzia). Trenér: Václav Jílek.