„Vzhledem k podmínkám, které v Česku panují, se bavíme o změně. Máme rozehrané Chorvatsko, věřím, že to dopadne,“ prozrazuje olomoucký trenér Václav Jílek.

Sigma přitom zvolila Břeclav, jedno z nejteplejších míst v České republice, záměrně. Trenéři věřili, že se při troše štěstí dostanou někde v okolí na přírodní povrch.

To však momentálně nepřipadá v úvahu, což je vzhledem k přípravě, byť druhá liga začíná až za měsíc, komplikací.

Z tohoto důvodu se vedení klubu rozhodlo pro změnu, konkrétně pro Chorvatsko, kde se připravuje například i prvoligový Hradec Králové.

„Podle zpráv, které máme, tam sice taky není extrémní teplo, ale je rozdíl trénovat v minus dvou nebo plus deseti stupních a na přírodním trávníku,“ zmiňuje Jílek hlavní kritérium.

Zkoušený Antwi zatím zůstává

Změna povrchu by totiž upravila i náplň tréninkových jednotek.

„Mohli bychom si dovolit i daleko více taktických věcí, zastavit trénink a podobně, kdežto v té zimě je to fakt složité. Je to na dobré cestě, ale nechceme tam jet jenom tak kvůli změně prostředí. Nejdůležitější je kvalita přírodního hřiště a příslib, že jej budeme mít k dispozici,“ dodává kouč, který by se rád zaměřil i na nový taktický prvek.

Ten mohli olomoučtí fanoušci zhlédnout na vlastní oči v sobotu v utkání s Ružomberokem.

Poslední půlhodinu totiž Hanáci dohrávali v rozestavení 3-5-2, když obranné složení tvořili Jemelka, Radakovič a Štěrba, na postech halvbeků pak figurovali Falta s Hálou. Ke kýžené efektivitě to však nevedlo.

„Chtěli jsme do toho kluky trošku hodit, abychom viděli, jak na změnu reagují, komunikují a chovají se. Měli jsme na to připravenou jenom jednu tréninkovou jednotku plus nějakou teorii, takže je to otázka další práce, ale chceme mít připravenou další taktickou variantu,“ přiznává Jílek, jemuž v kádru stále zůstává testovaný Emmanuel Antwi.

„Záměrně jsme jeho test prodloužili, protože nevíme, jak to bude s Kubou Petrem. Ten by měl sice brzy začít, ale nevíme, jak bude reagovat na plnou zátěž. Čekal nás dvojzápas, takže jsme si Antwiho nechali, abychom měli dvě jedenáctky. Možná s námi zůstane až do soustředění, až potom bychom to zúžili. V sobotu patřil spíš k těm lepším hráčům, naznačil potenciál, takže by u nás mohl zvednout konkurenci. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál,“ uzavírá trenér druholigového lídra.