Do boje vstoupí olomoucká Modrá lavina v pátek v 17.30 na stadionu v Liberci, kde změří síly s úřadujícím českým mistrem Slovanem.

Místo tradiční ligové generálky tak na Sigmu čeká boj o trofej, ze které se zatím radovaly pouze dva české kluby – Sparta a Plzeň, tedy ligoví mistři.

Hanácký klub by rád zlomil tuto tradici a stal se prvním vítězem domácího poháru, který je zároveň držitelem superpohárové trofeje.

„Chceme zápas zvládnout a pokusit se získat Superpohár pro Sigmu Olomouc," hlásí trenér Roman Pivarník, který si na stadionu U Nisy odbude svoji soutěžní premiéru na olomoucké lavičce.

„Těším se na to a i když je tato soutěž mladá, tak ji vnímám prestižně. Je dobré, že to bude takto ostrý zápas, i když to ale stále není liga. Uvidíme, jak jsme na ligu nachystaní, rozhodně je pozitivní, když má tým jeden soutěžní zápas k dobru," říká Pivarník, který u olomouckého kormidla vystřídal úspěšného předchůdce Petra Uličného.

Pivarník před startem nového ligového ročníku stále řeší několik otazníků v sestavě a i zápas Superpoháru může hodně napovědět, kterých jedenáct fotbalistů dostane šanci v prvním kole v Českých Budějovicích.

„Zápas v Liberci nám poslouží například k tomu, abychom viděli, jak nám bude sedět stoperská dvojice Škerle – Golban, protože Škerle je více sehraný s Dreksou. Stejně tak si můžeme vyzkoušet některé věci v útoku. Kádr je široký a my si můžeme hráče v tom ostrém zápase trochu prověřit," uvažoval Pivarník, který prozradil, že v útoku by měl dostat příležitost Martin Doležal, jemuž se vyvedla letní příprava.

K dispozici Pivarník nebude mít útočníky Klesnila, Vašíčka a Tomečka.

Liberecká kostrbatost

Sigma v pátek pod Ještědem okusí soutěžní premiéru nové sezony, soupeř z Liberce má už jeden ostrý zápas za sebou. Slovan doma v úterý v utkání druhého předkola Ligy mistrů porazil kazašskou Karagandu těsně 1:0.

„Na Liberci byla vidět taková kostrbatost a nerozehranost," všiml si Pivarník, který si nemyslí, že by náročnější program Slovanu měl být výraznější olomouckou výhodou.

„V úvodu sezony nejsou hráči moc utahaní. Ale nepředpokládám, že by Liberec nastoupil ve stejné sestavě, protože v úterý je čeká venkovní odveta," domnívá se Pivarník.

„Je to trochu náročnější program na úvod sezony, ale nemyslím si, že by to měl být nějaký zásadnější problém. Hráči by měli mít dostatečně natrénováno, takže z hlediska fyzických sil jedno utkání navíc nehraje roli. Možná bude trochu problémem koncentrace na samotný zápas, protože až do úterka jsme žili Ligou mistrů a na Superpohár jsme začali myslet až ve středu ráno," řekl kouč úřadujících mistrů Jaroslav Šilhavý, který ovšem zdůrazňuje, že chce v zápase proti Sigmě uspět.

„Tím, že budeme hrát doma před vlastními fanoušky, získává pro nás Superpohár ještě větší hodnotu. Určitě opět budeme chtít s našimi fanoušky slavit," dodal Šilhavý.

Do severních Čech se vydá i několik stovek olomouckých fanoušků.

Někteří pojedou po vlastní trase, většina by se měla do Liberce přepravit autobusy, které zajistil olomoucký klub.

Boj u Superpohár bude v televizi

Trenéra Pivarníka mrzí, že se Superpohár nehraje na neutrální půdě jak tomu bývá zvykem v zahraničí, což by pro fanoušky z Hané bylo bezepsoru příznivější.

„Nevím, proč by v Superpoháru mělo mít jedno mužstvo výhodu domácího prostředí. Liberec má nabitý program, což musíme respektovat, a proto se zápas přeložil ze soboty na pátek. Vůči našim fanouškům je to ale hodně nešťastné, protože to je pracovní den a vzdálenost je obrovská, takže si musejí vzít dovolenou," vypočítává olomoucký trenér, který zopakoval, že respektuje fakt, že Liberec čeká odveta druhého předkola Ligy mistrů.

„Pro český fotbal je důležité, aby mužstva sbírala body do koeficientu, proto je třeba přijmout ten upravený program Liberce," dodal trenér, který si jako hráč atmosféru Superpoháru zažil dvakrát během rakouského angažmá.

Páteční Synot Tip Superpohár odvysílá přímým přenosem sportovní program České televize. Hrát se bude pod dohledem trojice slovenských rozhodčích.

Vítěz získá prémii milion korun, poražený tým 500 tisíc.

ČTĚTE TAKÉ: Ordoš: Pět set fandů by bylo krásných. Věřím, že jim to oplatíme