Hanáky v ní čeká vedle kvalifikace Evropské ligy také obměněná domácí soutěž, která se bude hrát v novém modelu.

Zatímco v Rusku ještě reprezentační týmy dohrávají soutěžní ročník 2017/18, olomoucká Sigma už v pondělí dopoledne zahájí pod vedením trenéra Václava Jílka přípravu na sezonu příští.

Přestupovou prioritou Sigmy pro letošní léto bylo jednoznačně nalezení náhrady za Jakuba Řezníčka.

Forvard, který nastřílel za Olomouc na jaře šest gólů, se po skončení hostování vrátil do Plzně, kde bude bojovat o místo v kádru pro Ligu mistrů.

„Sehnat kvalitního hrotového útočníka je problém a to nejen pro Sigmu,“ stýskal si sportovní ředitel Olomouce Ladislav Minář.

Antonín Panenka.
Panenka a Dobiaš zářili ve Slavoníně. Proti staré gardě Sigmy

"O Olomouci jsem dlouho nerozmýšlel"

Na začátku června se mluvilo o teplickém Davidu Vaněčkovi, kterému na konci kalendářního roku vyprší smlouva v Teplicích.

Jenže olomouckou snahu naboural zájem skotského Heart of Midlothian, který by si vytáhlého forvarda rád vzal v zimě bez odstupného. Vaněček zahájil přípravu v Teplicích a Minář přiznal: „Momentálně je to ale na mrtvém bodě.“

A tak se do přípravy se Sigmou zapojí Pavel Dvořák. Hráč, který s fotbalem začal ve Vysokém Mýtě, na sebe výrazněji upozornil v Hradci Králové. Od roku 2015 pak působil v Jihlavě.

V poslední sezoně se prosadil pětkrát, což ale nestačilo k tomu, aby se Jihlava v nejvyšší soutěži zachránila.

„Když se ozvala Olomouc, dlouho jsem se nerozmýšlel. Je mi 29 let a většinou jsem byl v týmech, které hrály o záchranu. Pro mě je i předkolo Evropské ligy, i kdyby to byly jen dva zápasy, velkým lákadlem,“ přiznal útočník, který má v nejvyšší soutěži na kontě 180 startů, v nichž nastřílel 34 branek.

Tým vedle něj doplní také úspěšní dorostenci, kteří v minulém ročníku získali mistrovský titul.

Sigma U19. Ilustrační foto
Mladá Sigma v Evropě? Skvělé, říká Janotka

Minář: Na stole nemám žádnou nabídku

Nejdůležitější pro olomoucké fanoušky je, že zatím nedošlo k žádným hromadným odchodům.

Na startu přípravy by neměli chybět Uroš Radakovič, Jakub Plšek ani David Houska, kteří mají ve smlouvách výstupní klauzule.

Především o Radakovičovi i Plškovi se od konce sezony hovořilo hlavně v souvislosti se Spartou. Podle Mináře ale všichni zůstávají v Sigmě.

Totéž také platí pro dva objevy uplynulého ročníku – záložníka Lukáše Kalvacha a obránce Václava Jemelku, jenž se na začátku června podíval dokonce na soustředění národního týmu.

„Jak opakovaně avizujeme od konce sezony, nechceme uvolnit nikoho. A nejen to. Momentálně nemáme na stole ani žádnou nabídku, kterou bychom se zabývali,“ řekl sportovní ředitel.

O Kalvacha se podle šeptandy v zákulisí živě zajímal a nadále zajímá především mistr z Plzně. O Jemelku zase obě pražská S.

Opavský podnikatel Lukáš Urbanec
Urbanec prozradil svou vizi pro Sigmu. Zvažoval i změnu názvu

První zápas už v sobotu

Kromě Evropské ligy se Sigma bude připravovat také na rozšířený model domácí nejvyšší soutěže, která má nově v programu nadstavbovou část. Ta může přinést až pět utkání navíc. I proto startuje česká liga už 21. července.

V pondělí mají Hanáci v plánu první tréninkovou jednotku.

Už v sobotu pak odehrají ve Slatinicích první přípravný duel s Liptovským Mikulášem.

Na tradičním místě nastoupí ještě o čtyři dny později v dvojutkání proti Třinci a Hradci Králové a na začátku července před odjezdem na soustředění do Polska proti Ružomberku.

Soupeři Sigmypro letní přípravu

23. června: Liptovský Mikuláš (Slatinice, 11.00)
27. června: Třinec (Slatinice, 11.00)
27. června: Hr. Králové (Slatinice, 17.00)
30. června: Trnava (Rakvice, 10.30)
3. července: Ružomberok (Slatinice)
6.–14. července: soustředění v Polsku (3 zápasy)
13. července: Cracovia Krakov