KONFLIKT: Provozovatel rozbitého kiosku: Baníkovci jsou v pohodě, pár lidí to zkazilo všem

MANÉVRY: Do Olomouce dorazily stovky fanoušků Baníku

ŠKODY: Střepy, krev, potopa. Takto řádili chuligáni Baníku na tribuně

BAROŠ: "Sigma hrála dobře, ale v deseti jsme ji i přehrávali"

GÓLMAN: Zlámal: Už jsme velké mužstvo!

Rozhodující moment derby přišel v 21. minutě.

Doležal vystihl nepřesnou zpětnou přihrávku levého obránce Baníku Starého a mohl pádit sám na Bártu. Chladnokrevně ho prostřelil a rozhodl o vítězství Hanáků.

Ostravané do té doby ale ukazovali, proč se jim na jaře vcelku dařilo. Agresivním napadání nedávali Sigmě prostor uprostřed hřiště.

Jakmile ale tuto strategii po čtvrthodině opustili, otevřela se cesta k jejich zkáze. Marně se u postranní čáry rozčiloval trenér Martin Pulpit i na hřišti útočník Milan Baroš.

jedinou nebezpečnou situaci vyprodukovali Ostravané bezprostředně po gólu. Droppa však pálil sice tvrdě, ale přesně do Zlámalových rukavic.

To Sigma mohla přidat pojišťující druhý gól po krásné technické střele Pospíšila šajtlí, kterou ovšem dobře vytěsnil brankář Bárta. Gól visel ve vzduchu i po stříleném centru Schulmeistra a následném závaru.

Fanoušci Sigmy na zápase s Baníkem

Fans Sigmy na zápase s Baníkem. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Druhý poločas začali hosté podobně jako ten první a Sigmě trochu zatrnulo, když Šindelkář z malého vápna odvracel nepříjemný centr těsně nad Zlámalovu bránu.

Další podstatný okamžik derby přišel v 59. minutě. Stoper Baníku Vomáčka stáhl unikajícího Doležala a po druhé žluté kartě musel ze hřiště.

Sigma se ale ani pak do bezhlavého útočení nehnala a i proti deseti mužům čekala na brejk, který by přinesl druhý gól.

Málem za to zaplatila, když se ve vápně točil Baroš, ale Hanáci všechny jeho pokusy o střelu zblokovali.

Michal Ordoš se spoluhráčí se jde pozdravit s fanoušky

Michal Ordoš se spoluhráči se jdou pozdravit s fanoušky. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Všechno chtěli dohrát do gólu

S blížícím se koncem útočná snaha oslabeného Baníku pomalu mizela v křeči.

Naopak to vypadalo, že přece jen přijde olomoucká pojistka. Schulmeister s Doležalem si ale dávali místo střely z dobré pozice přednost a byl z toho jen roh.

Srdce olomouckých fans se zastavila tři minuty před koncem, když zblízka hlavičkoval Kukec a ještě jednou v nastavení po další hlavičce Hableho. Zlámal však pokaždé vyrazil na roh.

Sigma ale nakonec závěr ustála, i když dalšími nedotaženými brejky s nervy svých příznivců pořádně hazardovala.

„Celkově jsme měli o hodně víc vyložených šancí jako Baník. Každou situaci jsme chtěli dohrát až do gólu. Trochu jsme zapomněli na mezihru, kterou bychom to tempo trochu zpomalili," řekl k hektickému závěru zápasu trenér Olomoučanů Roman Pivarník, ten také chválil vynikající atmosféru, pod kterou se podepsaly oba tábory příznivců.

„V některých fázích druhého poločasu ale bylo znát, že na hřišti nebyly slyšet pokyny z lavičky," poznamenal Pivaník.

Trenér Sigmy Roman PivarníkPivarník: Stále máme rezervy

Jeho svěřenci vyhráli na jaře i čtvrtý soutěžní zápas a začínají se tlačit na soupeře před sebou. Po pátku jsou v tabulce dokonce na druhém místě před Spartou.

„Ještě v přípravě jsme si řekli, že chceme získat aspoň deset bodů, ale že i dvanáct je reálných. Jsem moc rád, že se nám nakonec podařilo získat maximum. Stále ale máme rezervy, takže není důvod usnout na vavřínech," řekl Pivarník.

Jeho protějšek byl z výsledku zklamán, ale přesto své mužstvo pochválil.

„Z toho, jak se mužstvo rvalo, mám dobrý dojem. Myslím, že málokdy Sigma zahajovala útok tolika nakopávanými míči. Ve druhém poločase jsme Sigmu podle mě jednoznačně přehráli," řekl Martin Pulpit.

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 1:0 (1:0)

Branky: 21. Doležal. Rozhodčí: Jílek – Mencl, Jiřík. ŽK: Doležal, Pospíšil – Vomáčka, Baroš, Hable. ČK: 59. Vomáčka. Diváků: 7970.

Sigma: Zlámal – Koutný (73. Varadi), Dreksa, Šindelář, Vepřek – Pospíšil, Hořava – Schulmeister (78. Petr), Ordoš, Navrátil (90. Javůrek) – Doležal. Trenér: Roman Pivarník.

Baník: Bárta – Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Starý (61. Mach) – Droppa (83. Stožický), Hable – Fantiš, Staško (78. Kraut), Kukec – Baroš. Trenér: Martin Pulpit.