Sigma k dalším dvěma přípravným zápasům v pátek vyrazila do Rakouska a v prvním souboji dne nestačila na Gazovik Orenburg. Olomoucká obrana několikrát propadla a Hanáci tak týmu z druhé ruské ligy podlehli jasným výsledkem 1:4. Jediný gól Sigmy zaznamenal těsně po změně stran Jakub Petr.

„Zakončili jsme náročných čtrnáct dní kondičního bloku, do toho bylo velké vedro, takže jsme viděli, že se s tím ruští bojovníci srovnali lépe než my. Na druhou stranu jsme jim tři góly dali jako na zlatém podnose," zhodnotil prohraný zápas trenér Leoš Kalvoda.

Sigma v utkání testovala dva mladé hráče z Bosny. Záložník Senad Tabakovič a ani útočník Namir Alispahic ale nezaujali a jejich zkouška skončila se závěrem prvního poločasu.

Večerní souboj s Mattersburgem už olomouckému týmu vyšel lépe. Sigma sice v souboji šampionů uplynulých ročníků druhé rakouské a druhé české ligy od 65. minuty prohrávala, třináct minut před koncem ale stav srovnal Petr Ševčík, který přesnou hlavičkou po centru Varadiho zajistil svému týmu remízu 1:1.

„Na začátku jsme měli dvě vyložené šance, které jsme bohužel neproměnili, a pak jsme sami inkasovali. Podařilo se nám vyrovnat a i když tam byly nějaké chyby, tak to celkem šlo. Tak je to ale vždycky, když se hraje ve dvou promíchaných sestavách, aby se zátěž rozložila mezi všechny hráče," nedělal si kouč Kalvoda z herních nedostatků velkou hlavu.

Sigmu před startem Synot ligy čekají ještě tři přípravné duely, ve středu se Hanáci utkají s Trenčínem. „Do dalších zápasů už budeme vycházet z rýsující se základní sestavy," řekl trenér Kalvoda, že období zkoušení už skončilo.

Do prvních dvou utkání letní přípravy naskočili také dva fotbalisté, kteří měli delší volno kvůli mistrovství Evropy jednadvacítek. „Brankář Reichl tým podržel, chytil dvě branky. Na Davidu Houskovi je vidět herní výpadek, ale já věřím, že se do toho rychle dostane," poznamenal Kalvoda na adresu dvou reprezentantů.

Brankář Bárta zamířil do Jablonce

Do Rakouska už s olomouckým týmem neodcestoval brankář Michal Bárta, který nabral severní směr. Pětadvacetiletý gólman totiž v nadcházející sezoně doplní jabloneckou dvojici Hrubý–Špit. „Potřebovali jsme ještě jednoho brankáře do týmu a Michal byl jedním z vytipovaných hráčů," uvedl trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

„Je to pro mě určitě krok dopředu a je to obrovská výzva se tady poprat o místo. Bylo příjemné, že celý realizační tým čekal na můj příjezd. Určitě budu chtít pracovat na sto procent a prosadit se," řekl pro jablonecké internetové stránky Bárta.

Právě z Jablonce dorazila posila do olomoucké ofenzivy. Pavel Moulis přestoupil do Sigmy, v hanáckém klubu získal tříletý kontrakt.

Příprava Sigmy 
v Rakousku

Gazovik Orenburg – SK Sigma Olomouc 4:1 (1:0)

Branka Olomouce: 52. Petr.

Olomouc: Buchta – Štěpán, Rajnoch, Štěrba, Vepřek – Moulis, Houska, Tabakovič (46. P. Ševčík), Petr, Falta – Alispahic (46. Chorý, 50. Varadi). Trenér: Leoš Kalvoda.

SV Mattersburg – SK Sigma Olomouc 1:1 (0:0)

Branka Olomouce: 77. P. Ševčík.

Olomouc: Reichl – Hála, Svozil (46. Habusta), Šindelář, Hýbl – Zahradníček (65. Varadi), Ordoš, Cana, Plšek, Navrátil – Vašíček (64. P. Ševčík). Trenér: Leoš Kalvoda.

Autoři: MIROSLAV MAZAL, MICHAL KVASNICA