V nervózně hraném střetnutí, které kromě gólových situací moc fotbalové krásy nenabídlo, nakonec Sigma zvítězila 2:1 a odpoutala se od sestupových pozic. 

Tým kouče Kalvody si po šesti odehraných kolech mohl připsat první prvoligovou výhru v této sezoně.

„Věděli jsme, do jakého utkání jdeme. Chtěli jsme brát vítězství za každou cenu. Od začátku jsme chtěli hru zjednodušit, to ale na Jihlavu moc neplatilo. Kluci nic nevypustili, zápas odmakali. Příchod Ordoše i Malce nám pomohl právě v tom zjednodušení a utkání jsme zvládli. Hráči také věděli, o co se hraje, podle toho také hra vypadala. Soupeř sice šance na vyrovnání měl, ale i my jsme mohli rozhodnout. Dopadlo to takto a to je fotbal," řekl k zápasu olomoucký lodivod Leoš Kalvoda.

Jeho kolega z jihlavské lavičky litoval zahozených gólovek, tři body podle něj mohly v sobotu putovat i na Vysočinu.

„Ráz utkání určilo postavení obou týmů. Do zhruba 55. minuty se toho moc nedělo. Až po úvodní brance Olomouce se začal hrát fotbal. My jsme se sice díky Mešanovicovi poměrně rychle vrátili do zápasu, jenomže jsme neproměnili tři velké šance v závěru. Jsem přesvědčen, že kdybychom dali první gól, tak tady vyhrajeme," ohodnotil zápas zklamaný Luděk Klusáček.

Poločas nenadchnul

Úvodní čtvrthodina nepřinesla podle očekávání žádný fotbalový koncert.

Sigma sice byla aktivnější, ale její hru kazila spousta nepřesností a nedůrazů. Bylo vidět, o jak důležitý zápas jde.

V první větší šanci se v desáté minutě objevil Michal Ordoš, který po centru Hály hlavičkoval na hranici penalty nikým nerušen, ale Hanušovu bránu přestřelil.

Taktéž první pozdrav směrem k Buchtovi, který vyslal jihlavský záložník Lukáš Vaculík, nenadělal Buchtovi žádné problémy.

Ve 23. minutě se Sigma řítila do brejku, Jan Navrátil našel uličku mezi obránci, Tomáš Malec prostřelil Hanuše, ale radost domácích byla předčasná, nová posila Sigmy se totiž nacházela v ofsajdu.

Ve slibné šanci se o tři minuty později ocitl i jihlavský Jungr, jeho průnik sice vypadal slibně, jenže střelu nejprve zblokoval Radakovič a definitivně zlikvidoval Buchta.

Ve 32. minutě se do šance opět dral Michal Ordoš, stoper Vysočiny se však v šestnáctce zjevil jako vzrostlý strom a průnik zkušeného hráče zastavil. Diváci se dožadovali odpískání penalty, ale píšťalka sudího Lercha zůstala němá.

Další pološanci si Hanáci vypracovali šest minut před přestávkou. Michal Ordoš vysunul do šestnáctky Plška, ten předložil Malcovi, vytáhlý útočník však místo posunutí na lépe postavené spoluhráče zakončoval slabě levou nohou.

A když se neuchytila ani střela Cany po Malcově příhře, ani průnik Martina Hály, šlo se do kabin za stavu 0:0.

Gól Sigmu nakopnul

Ani začátek druhého poločasu nenabídl žádnou ofenzivní smršť. Na trávníku dlouho dominovaly obrany, na straně domácího týmu se navíc přidávaly četné nepřesnosti.

Diváci si tak na první šanci museli počkat do 55. minuty, kdy se po rohu Vepřeka dostal k míči Plšek, jenže Hanuš dobře zasáhl.

O minutu později však již šla Sigma do vedení. Martin Hála z pravého křídla dobře nacentroval, míč propadl na druhou stranu k Plškovi, který střelou k levé tyči otevřel skóre zápasu.

A dobře naladěná Sigma pokračovala v tlaku, který korunovala druhým gólem. A postarala se o něj právě útočná posila Tomáš Malec.

Dokázal totiž využít prostoru po kostrbaté kombinaci modrých, zpoza šestnáctky opřel svou střelu do pravé tyče jihlavské brány, od které se k radosti více než čtyř tisíc domácích fanoušků míč odrazil do sítě.

Byl to jeho úvodní gól v dresu Sigmy v prvním zápasu.

Za další čtyři minuty se vyháčkoval z bílé přesily Plšek, ale jeho střela mířila pouze do Hanuše.

Útok Sigmy však pokračoval, v úniku se vyskytl Michal Ordoš, zkoušel přihrávat pod sebe, ale zblokovaná přihrávka místo toho zamířila za překonaným Hanušem pouze do levé tyče.

Hosté však využili první pořádnou příležitost ke skórování. Po zpackaném autu se za levou stranou hanácké obrany zjevil zcela volný Mešanovic, který prostřelil jinak nudícího se Buchtu.

Jihlava cítila šanci

Sigma znervózněla, Jihlava naopak ucítila šanci něco se zápasem udělat. Domácí však nápor přestáli, na levé straně se uvolnil Navrátil, který byl faulován.

Z následného závaru však Sigma nic nevytěžila, dál však držela otěže zápasu ve svých rukou.

To se však změnilo v poslední čtvrthodině, kdy se hlavní postavou na hřišti stal domácí Miloš Buchta.

Nejprve konečky prstů vyškrábl střelu Fulneka, následně si reflexivně poradil s šancí z levé strany, aby si po následném rohovém kopu připsal nejlepší zákrok zápasu. Hlavičku Jihlavských po rohovém kopu totiž robinzonádou vyrazil na brankové čáře a zachoval stav na 2:1 pro Sigmu.

V závěrečném tlaku se snažil napodobit exolomouckého Zlámala vyběhnuvší Jan Hanuš, ale svou hlavičku nasměroval jen mimo Buchtovy tyče.

Sigma si zbytek zápasu pohlídala, především díky bojovnosti a vůli a může slavit první vítězství po svém návratu do první ligy.

SK Sigma Olomouc – FC Vysočina Jihlava

Branky: 55. Plšek, 60. Malec – 67. Mešanovic. Rozhodčí: Lerch – Mencl, Paták. ŽK: Radakovič, Ordoš – Kukoľ, Kryštůfek. Diváků: 4 162.

Olomouc: Buchta – Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek – Navrátil, Ordoš, Cana (88. Šindelář), Plšek, Petr (80. Zahradníček) – Malec (70. Chorý).

Jihlava: Hanuš – Kukoľ, Kryštůfek, Krejčí, Mišun – Quintero (61. Mešanovic), Vaculík (77. Fulnek), Marek, Šulek (46. Jánoš) – Jungr, Dvořák.

Marek Valko