Přestože letos zatím Jablonec zůstává za očekáváním 
a na svém stadionu body bohatě rozdává soupeřům (v tabulce domácích utkání je na tom v Synot lize hůře pouze ostravský Baník), čeká Sigmu velmi náročný zápas.

A to nejen tím, že se Olomouckým na Střelnici tradičně nedaří, protože tam naposledy zvítězili před deseti lety zásluhou Brazilců Melinha 
s Gaúchem, ale i tím, že Jablonec v úterý porazil v poháru Frýdek-Místek 3:0 a naladil se na vítěznou vlnu.

„Vítězství by nás mohlo nakopnout, abychom zvládli utkání se Sigmou. Předtím na nás ležela deka, byli jsme pod tlakem, ale věřím, že nám to pomůže vrátit se na vítěznou vlnu a že v závěru podzimu uděláme co nejvíce bodů," uvedl Jaroslav Šilhavý, kouč Jablonce, na klubovém webu.

Složitost si uvědomuje i sám trenér Sigmy Václav Jílek: 
„V danou situaci není pro nás žádný zápas jednoduchý, nicméně vzhledem k tomu, že jsme bodově nezvládli domácí utkání s Boleslaví, měli bychom nějaké body přivézt."

Aby však jeho svěřenci uspěli jako na Slavii, potřeboval by devětatřicetiletý lodivod pověstné štěstí.

Vždyť 
v obou zápasech, které Jílek na lavičce Sigmy odkoučoval, musel provádět vynucené změny.

V Edenu se hned 
v úvodu zranil Michal Ordoš 
a proti Mladé Boleslavi odstoupil po půlhodině hry s červenou kartou Roman Hubník.

Ordoš, Plšek a Chorý. Mimo hru

„Samozřejmě důležitý předpoklad úspěchu je i to, abychom konečně vydrželi hrát zápas bez vynuceného střídání. Červená karta to minulé domácí utkání ovlivnila, to je jasné, protože se pak změnil způsob hry. Ale to jsou věci, které se nedají plánovat," bere s úsměvem Jílek, kterému bude stále chybět trojice Ordoš, Plšek a Chorý.

„Michal Ordoš nebude určitě, to bylo jasné už po Slavii, že si jeho zranění vyžádá delší čas. Stejně tak jako u Jakuba Plška, který ještě není ani 
v tréninku. Takže zůstali absentovat jen tito dva dlouhodobí absentéři a Tomáš Chorý," vysvětluje energický muž.

Do sestavy by se však mohl vrátit defenzivní záložník Denis Cana, který již odtrénoval celý týden.

Jeho zařazení do základní jedenáctky je o to pravděpodobnější, že Martin Šindelář, který na postu před stopery operoval minule, nepřesvědčil a byl v poločase střídán.

Distancovaného Romana Hubníka by měl nahradit Jan Rajnoch.

Obě staronové tváře v sestavě tak budou mít za úkol především pohlídat velmi silnou ofenzivu Jablonce, o jíž kvalitě Jílek dobře ví:

„Jsou tam hráči, kteří jsou nositelé kvality směrem dopředu. Musíme si pohlídat Martina Pospíšila, protože všichni víme, že je to pro ně obrovsky důležitý hráč. Stejně tak Ruslan Mingazov má určitou míru nebezpečnosti, dravosti, kterou do hry Jablonce vnáší," vyjmenovává kreativní záložníky Severočechů.

Za další velkou přednost klubu, kterému šéfuje předseda FAČR Miroslav Pelta, olomoucký trenér považuje velký výběr útočníků, které má Jaroslav Šilhavý k dispozici.

„Obrovsky silní jsou v tlaku do pokutového území. Mají velmi dobré typy hrotových útočníků, ať už je to Doležal, nebo Wágner. Tecl tam zase vnáší agresivitu a důraz, v situaci kolem a uvnitř šestnáctky budeme muset být pozorní a odpovědní," říká Jílek.

Páteční utkání bude speciální zejména pro Pavla Moulise, který právě z Jablonce na Hanou v létě přišel.

„Dostal jsem tam první šanci hrát ligu, takže to budu brát určitě trochu jinak. Pojedu tam rád, těším se. Jablonec doma sice ještě nevyhrál, ale má jeden 
z nejsilnějších kádrů, takže musíme všichni makat na sto procent, pojedeme tam vyhrát," uvedl na klubovém webu čtyřiadvacetiletý ofenzivní univerzál.

Pravděpodobné sestavy

Jablonec: Hrubý – Romera, M. Kysela, Pernica, Karavajev – Hübschman, Greguš – Tecl, Pospíšil, Mingazov – Wágner

Sigma: Buchta – Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek – Cana, Houska – Moulis, Petr, Navrátil – Vašíček