Pak zmizel v Jablonci útočník Martin Doležal 
a za něj Sigma dodnes hledá náhradu.

Start ligového jara už ale klepe na dveře. Hanáci ho zahájí v sobotu večerním domácím soubojem s pražskou Slavií.

Deváté místo po šestnácti kolech, jen dva body od sestupu, nezůstalo bez odezvy.

Záhy po skončení podzimní části dostala svolení k hledání nového angažmá hned pětice fotbalistů – Michal Vepřek, Václav Koutný, Stef Wijlaars, Jan Schulmeister a Ivan Lietava.

„Neřekl bych, že jsme do toho řízli hodně. Základním motivem pro nás je vytvořit mužstvo, které bude hladové po úspěchu. Nechceme mít uspokojené hráče, kteří mají své jisté a neodvádí potom svých 110 procent," řekl na tiskové konferenci před druhou polovinou sezony trenér Sigmy Zdeněk Psotka.

„U Vaška Koutného jsme se rozhodli, že na pozici třetího nebo čtvrtého stopera dostanou příležitost mladší hráči. Chceme, aby takhle náš klub fungoval. Aby mladí hráči stále viděli motivaci dostat se nahoru," uvedl kouč na adresu mladého obránce, jenž má podle sportovního ředitele Ladislava Mináře nakročeno do Dunajské Stredy.

Vepřek do Jihlavy, Škerle na kraj obrany

Minář také potvrdil, že do Jihlavy definitivně na hostování s opcí odchází levý obránce Vepřek.

V přípravě se na jeho postu vystřídali Jan Javůrek a kapitán Aleš Škerle. Ten po letech ve středu obrany musel oprášit staré návyky.

„Věřím, že Michala nahradíme a budeme tam mít kvalitu," řekl Psotka.

Hledání útočníka

Nejvíc musí Sigmu zpětně mrzet odchod útočníka Ivana Lietavy, jenž posílil pražské Bohemians.

„Odešel proto, že jsme chtěli dát větší prostor Martinu Doležalovi, ale ten bohužel k dispozici nebude," vzpomenul Psotka na poněkud nestandardní Doležalův přestup/útěk do Jablonce.

Od té doby Hanáci hledají náhradu.

Dlouho se naděje upínaly především k odchovanci Sigmy Michalu Hubníkovi. Vše se ale prozatím zastavilo na jednáních mezi Olomoucí a jeho Jabloncem.

„Pracujeme na tom intenzivně. Děláme vše proto, abychom měli pro sobotní utkání nového hráče do ofenzivy k dispozici. Věřím, že se nám to podaří," prohlásil sportovní ředitel Minář.

Přímo na tiskové konferenci se spekulovalo o Argentinci se slovenským pasem Davidu Depetrisovi.

Ani tuto informaci ale oficiálně nikdo nepotvrdil.

„O jménech bych nechtěl vůbec spekulovat," řekl Minář.

Pokud by námluvy s novým útočníkem nevyšly, bude to pro Sigmu velký problém. Podle trenéra Psotky ale nikoliv neřešitelný.

„Komplikace by to samozřejmě byla. Ale jsme připravení i na to, že se to nemusí podařit. Nemůžeme jen sedět se založenýma rukama. Máme tři mladé hráče, kteří nastupovali v přípravě. Jak se ale liga blížila, tak jejich výkony byly nervóznější. Pořád je tu i varianta s Honzou Schulmeistrem. Dohodli jsme se, že nikam neodejde a bude pro jarní zápasy k dispozici prvnímu mužstvu," řekl kouč, jenž už se podle vlastních slov na mistrovské zápasy těší.

Psotka věří v hlad po úspěchu

S plněním úkolů, které si pro přípravu stanovil, je po zimní přestávce spokojen.

„Co se týká herní složky, tak šlo hlavně o zlepšení defenzivy. Myslím, že se nám to podařilo, ale jestli to bude fungovat, nám ukáží až jarní ostré zápasy. Chtěli jsme zapracovat na herní kondici a i když ten proces stále trvá, tak jsme udělali velký kus práce, " uvedl Psotka.

„Třetí úkol byl vytvořit hlad po úspěchu, dodat mužstvu novou motivaci. I proto jsme do týmu zařadili hráče, kteří třeba ještě v lize vůbec nenastoupili. Slibujeme si, že přinesou větší nasazení a hladovost. Zejména na domácím hřišti," dodal trenér Sigmy.

Úkol ze všeho nejdůležitější však na jeho svěřence čeká ve čtrnácti jarních zápasech – zajistit Sigmě ligovou příslušnost i pro příští sezonu.

„Víme, že na jaře hrajeme 
o záchranu. Chceme se z přímého ohrožení dostat co nejdříve, ale bude to dlouhé. Nebudeme v euforii, pokud se nám začátek povede, ale ani se nepropadneme do skepse, kdyby se nám úvod nepovedl. Rozhodovat se může až do posledního zápasu," uvědomuje si Psotka.