Ale ústup od hodně ofenzivní hry neznamenal, že by Sigma chtěla jen bránit. Na levou obranu poslal Psotka vyloženě ofenzivního hráče Ladislava Onofreje. „To víte, že to bylo riziko,“ usmívá se Psotka.

Po dlouhé době Sigma zase získala tři body. Měl jste velkou radost?
Určitě jsme obrovsky spokojeni. Protože před zápasem jsme byli pod tlakem, že musíme vyhrát. Ať už z toho důvodu, že jsme dlouho nevyhráli, ale také proto, že tabulka se začíná lámat a my chceme být v horní polovině.

A byl jste spokojen i s tím, že si tým poradil s tím musem, což nebývá jednoduché?
Samozřejmě že jsme měli výtky ke hře, hlavně v prvním poločase. Tam jsme chtěli více držet míč a kombinovat, zase jsme moc spěchali. Hlavně z pravé strany. Nedostali jsme se do klidu a nedrželi častěji míč. Druhý poločas už to bylo také trochu o soupeři. Začal hrát něco, na co se těžko odpovídá pěkným fotbalem. Postavili dopředu vysoké hráče a začali nakopávat. Když jedno mužstvo nechce hrát fotbal, tak to potom moc nejde, aby se to divákům líbilo. Se hrou být spokojeni až tak nemůžeme, ale před zápasem jsme si řekli, že pro nás je cílem získat tři body.

Vy jste řekl, že to byla výhra na úkor fotbalovosti. Jak se to dá vysvětlit?
Konstruktivní hra je založena zejména od obránců, od obranné čtyřky. Možná až šedesát procent našich akcí začíná od beků nebo stoperů. To jsme od nich vyžadovali a z toho také občas vzešly chyby. Nebylo jich zase tolik, ale vždy je soupeři potrestali. Tentokrát jsme si řekli, že musíme hrát jednoduše. Proto neměly pěkné kombinace takovou četnost. Jednoduchost řešení v obraně není moc pohledná, ale není tam tolik rizika.

Na levé straně obrany nastoupil Laco Onofrej. Jak jste s ním byl spokojený?
Ve druhém poločase se mi líbil zejména směrem dopředu. Je to zkušený hráč, zahraje to v klidu.

A nebylo riziko poslat Onofreje do obrany?
To víte, že to bylo riziko. A zvlášť tady v Olomouci, kde je konzervativní prostředí. Riziko to bylo veliké, alespoň tak jsem to před zápasem cítil.

Další překvapení bylo to, že hrál od začátku útočník Pospíšil. Na to se také soupeř nemohl moc připravit?
Myslím, že to tak velké překvapení nebylo. Chtěli jsme získat útočníka, nepřišel, tak si musíme poradit. Předtím jsme mladé nechtěli dostávat zbytečně pod tlak, teď už je musíme hodit do vody. Budou se muset učit. A Pospíšil tam měl dvě šance, pracoval dobře. Musí se s tím porvat, musí se naučit hrát chlapský fotbal. Nic jiného než stavět Pospíšila nebo Doležala nám nezbývá.

Sigma uhrála první zápas s nulou. Mělo na to vliv to, že hrál Rossi, nebo ne?
My jsme v předchozích zápasech dostávali branky po nezodpovědnosti směrem dozadu. To se týká hlavně mladých hráčů. Proto tam proti Žižkovu nastoupili zkušení Rossi a Onofrej.

Takže sestava pro další kolo zůstane stejná?
Uvidíme, do dalšího zápasu je ještě pár dní. Chci také vytvořit konkurenci, dát hráče trochu pod tlak. Jestli budeme hrát tak nebo tak, to uvidíte až v Budějovicích.

Ta konkurence se projevila i v tom, že Janotka jako střídající hráč byl hodně vidět a dal branku?
Myslím, že ano. Třeba Slavia nám ukázala tu pozitivní konkurenci. Že tam ti hráči bojují, funguje tam týmový duch, navzájem se podporují, aby se pořád zlepšovali. To si myslím je obrovsky důležité. Ne aby si vráželi kudly do zad. A Tomáš Janotka? Jsem rád. Na Slavii mu utkání nevyšlo, teď se vrátil k výkonům z předchozích utkání a přidal k tomu gól.

Diváků na Žižkov moc nebylo, takže slyšet bylo dobře. Vnímáte na lavičce ty pokřiky Vystřídej toho Pospíšila, Vystřídej toho Hořavu. Klidně už v páté minutě.
Slyším to. A jsem hodně překvapený. Ale ty negativní emoce ze západní tribuny přebije ta východní, kterou bych chtěl moc pochválit. Ta, když třeba nedal Michal Hubník šanci, ho hned povzbudila skandováním jeho jména.

Přitom Pospíšil s Hořavou začínají a nebyli zase tak špatní.
Určitě. Oba odvedli dobrý výkon. Jen Tomáš Hořava, a o tom se s ním bavíme pořád, chce svoji konstrukci dělat i na místech, kde to je nebezpečné. Pořád mu to vštěpujeme. Teď už to přiznává, dřív s tím měl problém. Takže věřím, že za měsíc už to tak nebude a bude konstruktivní jen před soupeřovou brankou.

Gambrinus liga má reprezentační přestávku. Co v ní máte v plánu?
Musíme zase dobýt baterky, je to poslední možnost před závěrem podzimu. Po reprezentační přestávce nás hned čeká náročný program, máme tam Liberec v poháru i v lize.