„Teď nás zajímá utkání českého poháru v Karviné. Na ten se nyní soustředíme, chceme vybojovat postup,“ říká Psotka.

Po zápase s Brnem jste byli všichni, vy i hráči, hodně smutní. Čím to bylo?
No protože jsme nevyhráli.

To je jasné. Ale hráli jste proti velmi ambicióznímu Brnu, které chce být na medailových pozicích a hrát poháry. A moc jste ho nepouštěli přes půlicí čáru.
Fotbal jsme, myslím, předváděli dobrý. Hráli jsme to, na co jsme se celý týden připravovali. Bohužel jsme nebyli produktivní v koncovce. Tam nám chybělo více důrazu, možná štěstí, aby se třeba míč při standardkách odrazil k našemu hráči. Ale úkol byl jasný. My jsme to utkání chtěli vyhrát. Ty body nám budou chybět.

Chybět budou, ovšem třeba na rozdíl od porážky v Kladně není remíza s Brnem taková ostuda.
Utkání v Kladně bylo určitě těžké. Ale už před ním jsem říkal, že to pro nás bude lepší hrát s Brnem, které bude chtít hrát fotbal, než s Kladnem, které bude bránit. Obě utkání spojovalo to, že jsme se v prvních poločasech neprosadili v koncovce.

Rozhodlo o výsledku proti Brnu to, že soupeř vaši chybu potrestal, ale vy jeho minimálně pět nikoliv?
Přesně tak. Měli jsme několik možností, které jsme mohli dohrát. Ale abychom nebyli pořád negativní, tak obecně stále hrajeme to, co jsme si předsevzali. Ovšem musíme to obhájit góly a dobrými výsledky.

První poločas jste soupeře mačkali, po přestávce už šancí tolik nebylo. Bylo to tím, že Brno už více bránilo?
Jednak Brno bylo trošku pozornější. Druhý poločas jsme začali dobře, potom už jsme moc chtěli hrát a řešili všechno rychle. A z té zbrklosti jsme se buď nedostali v dostatečném počtu dopředu nebo chybovali v rozehrávce. V přechodové fázi jsme měli být trpělivější, déle podržet míč a počkat si, až přijde stoprocentní šance, ne osmdesátiprocentní. Ale pořád fungovala výborně defenziva, soupeře jsme k ničemu nepustili.

A čekal jste, že ofenzivní sílu Brna, Polácha nebo Střeštíka, takto ubráníte?
Musím říct, že Střeštíka jsem v předchozích zápasech viděl a tam jsem to ohrožení moc neočekával. A Polách? Byl u gólu, který jsme dostali. Až na tento moment se nám ho povedlo ubránit.

Polách sice byl u gólu, ale u toho má domácí tým druhou asistenci.
Chtěli jsme to konstruktivně rozehrát… Ale přesto se tomu dalo zabránit, zaspali jsme náběh Večeři ze středu, který přečíslil obranu.

Jedním z nejaktivnějších hráčů byl Janotka. Znovu potvrdil, že se dostává do formy?
Byl jednoznačně náš nejlepší hráč. Byl obrovsky aktivní, chtěl jít do soubojů jeden na jednoho, to, co jsme po něm chtěli. I když tam měl dvě šance, které měl řešit víc do koncovky, snažil se hledat nějakou kličku, ještě tu situaci vylepšit.

Michal Hubník nastoupil, dal gól. Bylo na něm cítit, že měl tréninkovou pauzu?
Bylo to cítit. První půlhodinku byl trošku nervózní, gólem se uklidnil. Ale ve druhém poločase bylo cítit, že mu síly chyběly.

Takže on střídat musel. A Ordoš?
Chtěli jsme to změnit. Ordži uhrál spoustu míčů, ale chyběla mi tam větší agresivita při vzdušných soubojích. Věřil jsem, že tam Martin Doležal větší aktivitu přinese. A druhý důvod byl ten, že zatím příchod dalšího útočníka není vyřešený, takže musíme pracovat na tom, abychom měli připravené další hráče.

Teď jste doma ztratili, v tabulce pravdy jste na nule. V neděli hrajete na Slavii, tam už by to chtělo přidat nějaký plusový bod?
To je až v neděli. Předtím jedeme do Karviné hrát třetí kolo poháru a do tohoto zápasu mě nic jiného nezajímá. Chceme tam jet v nejsilnější sestavě, chceme v poháru postoupit dál.

A budete hrát skutečně v nejsilnější sestavě? Nebo nastoupí někteří z těch, co v posledních týdnech pravidelně nehrají. Třeba Šuškavčevič.
Trenér Kalvoda chodí často na naše tréninky, čte noviny, takže ho také musíme něčím překvapit. (úsměv)

Po Třinci vás v poháru čeká znovu tým, který vede kouč z Olomouce a jsou v něm na hostování hráči ze Sigmy. Bude Karviná těžší, nebo lehčí soupeř?
Úplně jiný. Třinec se vyznačuje poctivou defenzivou, Karviná je hodně fotbalové mužstvo, hrají hodně ofenzivně, chtějí hrát dopředu, ve středu mají Ficka s Rýdlem, kteří jsou hodně konstruktivní.

Všichni hráči jsou před pohárem v pořádku?
Tři čtyři kluci byli po neděli dokopaní, ale věřím, že budou všichni hráči v pořádku. Kromě nemocného Onofreje.