Letos v poháru Hanáci porazili už Třinec (4:0) a Karvinou (2:0) a po pěti letech dokázali přejít přes třetí kolo.

„Pohár chceme brát vážně a bereme vážně,“ řekl trenér SK Sigma Olomouc Zdeněk Psotka po vítězném utkání v Karviné. Jeho tým postoupil, ve 4. kole bude hrát proti Liberci.

Sigma zvládla i druhý zápas v českém poháru. Bylo to obtížné?
Po výkonu, který Karviná předvedla doma v lize proti Čáslavi, jsme měli respekt. Báli jsme se také terénu, který byl hodně náročný a znemožňoval kombinační fotbal. Podařilo se nám vstřelit brzy branku, což bylo rozhodující. Pak jsme čekali na další příležitost, která ve druhém poločase přišla. Jsme rádi, že jsme to ubojovali a postoupili dál.

Byl pro váš tým těžší soupeř, nebo terén?
Obojí. Karviná ukázala, že má dost kvalitních hráčů, má výborný střed pole. Pro nás, ale i pro ni byl nevýhodou terén. Pro fotbalové pojetí hry nebyl vůbec dobrý. Bylo to spíše jen o boji. Hráče jsme na to připravili a podařilo se to.

Branky jste dali dvě. Nemohlo jich být víc?
Mohli jsme několik situací lépe dohrát, ale o moc víc velkých příležitostí jsme neměli. Spíše střely ze střední vzdálenosti. Rossimu ji dvakrát výborně chytil brankář Blaha. Myslím, že ty dvě branky jsou tak akorát.

V Karviné nastoupilo několik hráčů, kteří v základní sestavě nebývají. Třeba útočník Doležal nebo záložník Rossi. Jak jste s nimi byl spokojený?
Doležal nesplnil to, co jsme chtěli. Utkání nezvládl, chyběla mi u něj jeho klasická rvavost a drzost, prohrával spoustu osobních soubojů. Neočekával jsem, že by první zápas, ve kterém nastoupí od začátku, nezvládl. Ale bohužel. To se stane, je mladý, budeme na tom pracovat, až dostane šanci znovu, tak bude určitě lepší. Co se týče Rossiho, za první zákrok dostal žlutou kartu, to bylo úplně zbytečné. Potom splnil to, co měl, pomalu se dostává do toho, co od něj očekáváme.

Celkem se do toho dostává i Melinho. V utkání, které se hrálo na rozbahněném hřišti, dělal v defenzivě jeden skluz za druhým.
Meli obrovsky pracoval, vybojoval spoustu míčů, chodil do soubojů, pracoval dobře.

Domácí definitivně zlomil gól Janotky. Znovu potvrdil, že se dostává do formy?
Takové té odvahy, co měl s Brnem, tam od něj nebylo tolik. Nevyužil několik situací, kdy mohl jít do vápna jeden na jednoho. Pozitivní ale je, že dal gól, a že se také trefil Michal Hubník.

Jak je možné, že Sigma najednou v pohárových zápasech neměla se slabšími soupeři problémy?To je ve srovnání s předchozími sezonami velká změna.
U toho, co bylo v minulých sezonách, jsem nebyl. Bereme to jako normální klasické soutěžní utkání. Hráči sami cítí, že se můžeme dostat daleko, že můžeme hrát doma před svými diváky. Je to soutěž, kterou chceme brát vážně a kterou bereme vážně.