Stačila dvě máchnutí žlutou kartou a trenér olomouckých fotbalistů má před sebou hlavolam. Obranná čtveřice se mu z poloviny rozpadla.

V Jablonci byli počtvrté v sezoně napomínáni oba krajní obránci Adam Varadi i Aleš Škerle. Do nedělního zápasu s Plzní tedy nesmějí nastoupit.

„Zásah do obrany je samozřejmě vždycky citelný. A řekl bych, že u současné Sigmy to platí zvlášť," říká Vlastimil Palička, muž, který v hráčské kariéře nastupoval za Plzeň i Olomouc a posléze v nejvyšší soutěži trénoval.

„Ať Škerle nebo Varadi jsou zkušení hráči a budou chybět. Jsem zvědavý, jak si s tím trenér Zdeněk Psotka poradí," dodal Palička.

Z obvyklého složení olomoucké obrany mu zůstanou pro souboj s Plzní jen mladí stopeři Martin Šindelář a Jaroslav Svozil.

„Často se o tom mluví a rozhodně to platí, že obranná čtyřka musí být dnes kompaktní a dobře sehraná. Krajní obránci jsou navíc velmi důležití i pro ofenzivu. Je to pro trenéra nezáviděníhodná situace," řekl Palička.

Modlitba za Vidličkovo zdraví

Donedávna útočník Varadi nastupoval na pravém kraji obrany od konce podzimu. Poprvé jej Psotka stáhl dozadu v zápase proti Spartě, čímž chtěl eliminovat hrozbu z levé strany, kterou představoval dravý Ladislav Krejčí.

Tah to byl víceméně vydařený a Varadi tím pádem v defenzivní linii už zůstal. Nastupoval tam po celou přípravu. Mimo jiné i proto, že Vlastimila Vidličku, jednu z letních posil, vytrvale trápila zranění všeho druhu.

Teď se za Vidličkovo zdraví v Olomouci téměř modlí. Už před utkáním v Jablonci kouč Psotka prozradil, že obránce, který přišel ze Sparty, trénuje s týmem naplno. Mohl by tedy proti Plzni do sestavy naskočit. Pokud ne, bude to problém.

I když v přípravě zkoušel Psotka ještě jednu variantu. S pravým obráncem Šindelářem a Dreksou na jeho místě stopera. Proti Wisle Krakov (se sestavou plnou juniorů) Hanáci v Turecku gól nedostali.

Fall nestačil rychlostně

Nalevo je situace přece jen o něco čitelnější. Za Škerleho by měl zaskočit Jan Javůrek. Ten ostatně v obraně hrával už na podzim, i když jeho předností je spíš ofenziva.

Určitě je to ale pravděpodobnější než stažení Falla, který dosud nastupoval jako defenzivní záložník.

Do Olomouce sice Senegalec přišel jako alternativa na levý kraj obranné linie, ale v přípravě tam příliš nepřesvědčil. Nestíhal především po rychlostní stránce, což by speciálně proti Plzni mohl být problém.

„To jsou ty drobné nuance, které kolikrát rozhodují o úspěchu a neúspěchu. Být to proti jinému soupeři, tak to třeba není tak velká komplikace jako proti Plzni," míní Palička.

„Na druhou stranu rozhodně nemá cenu jít do zápasu s tím, že je to nějaká katastrofa. To by nebylo dobré. Plzeň momentálně není v oslnivé formě a další hráči dostanou šanci se ukázat. Všechno zlé je pro něco dobré," tvrdí.