ČTĚTE TAKÉ: Manévry kvůli stovce Baníkovců, Olomoucí prošli bez problémů

První poločas se hrálo především podle domácích not.

Sigma se vytrvale snažila zdolat ostravskou obranu a nejaktivnější byl jednoznačně mladý Václav Tomeček, které nastoupil na jaře poprvé.

Ve 22. minutě se s trochou štěstí dočkal i první branky. Naskočil si na centr Hály a hlavou s pomocí teče jednoho z ostravských obránců překonal Krbečka.

I po vstřeleném gólu to byl především dvacetiletý záložník, kdo motal hlavu obráncům Baníku. Po krásném průniku a dvojí zasekávané však střílel vedle.

VÍCE: Střelec Tomeček: Ještě nemám tempo, nebylo to optimální

Do poločasu mohl ještě náskok Sigmy zvýšit Dreksa, který ale vpádu po prodloužení Rossiho střílel po standardce nad.

Co nevyšlo před přestávkou, povedlo se těsně po ní. Dravý Podaný, na němž byla patrná velká snaha udělat něco se svou pozicí na lavičce, byl v pokutovém území faulován Velnerem a pískala se penalta.

Sparťanskou spolupráci uzavřel přesnou ranou k pravé tyči další host z Letné Martin Jirouš – 2:0 pro Sigmu.

Všechno vypadalo idylicky. Fanoušci spíš litovali, že Rossiho bomba po přiťuknutí Jirouše neskončila třetím gólem.

Místo toho na druhé straně připomněl Baník, že se Sigma nedostatečně poučila ze zápasu s Libercem. Z levé strany opět přišel nebezpečný centr, na který si na zadní tyči počkal Fantiš a snížil na 1:2. Postupová matematika se rázem výrazně měnila.

A pro Sigmu mohlo jít o ještě nepříjemnější počty, kdyby Fantišova povedená rána zpoza vápna neskončila těsně vedle Zlámalovy levé tyče.

Naštěstí pro Hanáky už se skóre neměnilo. Před odvetou na Bazalech, která se hraje příští týden ale zůstává boj o semifinále zcela otevřený.

Nejdřív Teplice, pak postup

„Jsem rád, že se nám podařilo zvítězit a v poločase vedeme. Baník byl v závěru hodně silný. Nebyli tam sice někteří hráči, kteří hráli naposledy, ale zase hráli skoro všichni, se kterými jsme počítal do základní sestavy na začátku jara. Takže tým silný byl," řekl na tiskové konferenci po utkání trenér Sigmy Petr Uličný.

„Někteří hráči mě i výkonem překvapili. V prvním poločase Tomeček, ve druhém Podaný, který na levé straně odvedl dobrou práci. Pohár bereme vážně. Teď se soustředíme na Teplice, které jsou životně důležité, ale pak uděláme všechno pro to, abychom přes Baník postoupili,“ doplnil Uličný.

Také jeho protějšek Pavel Malura šetřil hned několik hráčů obvyklé základní sestavy.

„Do zápasu na Slovácku máme dva dny. Nechtěli jsme, aby mělo třeba jen drobounkou výhodu, takže naše sestava podle toho vypadala. Za týden to ale bude jinak. S Plzní potom hrajeme až v pondělí, takže i my uděláme všechno pro to, abychom postoupili,“ ujistil kouč Baníku.

SK Sigma Olomouc – FC Baník Ostrava 2:1 (1:0)

Branky: 22. Tomeček, 52. Jirouš – 64. Fantiš. ŽK: Velner.

Rozhodčí: Adámek – Blažej, Zeman. Diváků. 3811.

Sigma: Zlámal – Janotka, Dreksa, Škerle, Hála – Rossi, Nepožitek – Tomeček (63. Varadi), Heinz (74. Ordoš), Podaný – Jirouš (81. Navrátil). Trenér: Petr Uličný.

Baník: Krbeček – Velner, Frydrych, Vomáčka, Zawada – Limanovský (63. Poliaček), Greguš, Vašenda, Fantiš – Šenkeřík (72. Magera), Kraut (83. Vrťo). Trenér: Pavel Malura.