V pátek do Turecka tak odletí se stoprocentní bilancí.

„Říká se, že když je povedená příprava, tak je pak nepovedený soutěžní ročník nebo alespoň jeho úvodní část, ale já si to nemyslím. Pevně věřím, že na to navážeme i na soustředění a hlavně pak v lize,“ hodnotil olomoucký trenér Václav Jílek.

Úvod vypadal jednoznačně.

Nejdříve se po Manziově obloučku parádně z voleje trefil Plšek a poté po rohovém kopu a špatném vyběhnutí Lasáka mířil přesně hlavou i Řezníček.

„Zatím jsem s ním velmi spokojen. Nejen góly, ale i tím, jak pracuje v zápase i na tréninku. Proti Opavě to ukázal i za poločas, je velkým přínosem pro mužstvo,“ chválil kouč svou posilu z Plzně.

Skóre mohlo být vyšší, ale kontroverzně nařízenou penaltu Zahradníček lajdácky neproměnil.

Až po hodině uzavřel na konečných 3:0 po Faltově standardce důrazný Jemelka.

Gólman Sigmy Miloš Buchta
Olomoucký "Rumun" Buchta: Stanciu je na tlak zvyklý, Spartě pomůže

Tři stopeři dělali problémy

Navzdory výsledku se však sigmáci chvílemi pořádně zapotili.

Podobně jako Dunajská Streda totiž i SFC vyrukoval na Hanáky s neobvyklým rozestavením se třemi stopery.

„Když to má soupeř zmáknuté, tak je těžké proti tomu hrát. Navíc jsme ještě vůbec neměli žádné taktické přípravy, takže to bylo spíš intuitivní. Rozestavení 3-5-2 je nepříjemné,“ vysvětloval záložník David Houska, který naskočil do druhé půle.

Souhlasil s ním i Jílek. „Dělalo nám to problémy už v Dunajské Stredě, je to nezvyklé. Hráči si hůř zvykají na to postavení soupeře, v naší soutěži to přece jenom není moc zvyklé. Bude to jedna z věcí, kterou budeme chtít aspoň trošku nasimulovat, aby hráči měli vůči tomuto rozestavení nějaké základní principy,“ naznačil náplň soustředění, na které odletí v pátek.

O to víc si však lodivod cenil čistého konta, ke kterému zásadně přispěl výborně chytající Michal Reichl.

„Musím pochválit práci do defenzivy, protože soupeř směrem dopředu kvalitu má, což potvrzuje dlouhodobě,“ řekl.

„Známe Opavu z druhé ligy, víme, že je to hodně kvalitní soupeř, který hraje hodně technicky, rozehrává už zezadu po zemi. Ale myslím, že jsme to zvládli dobře, vyhráli jsme oba poločasy a ani herně to nebylo špatné. Takže dobrý,“ usmíval se i Houska.

Jakub Řezníček. Fotbal příprava: Dunajská Streda - Sigma Olomouc
Dva rohy, dvě gólové hlavičky. Sigma zvítězila v Dunajské Stredě

Skuhravý: Jsme sterilní, bez ochoty 

Opačné pocity měl opavský trenér Roman Skuhravý, kterého zklamal přístup svých svěřenců.

„Jsme ve fázi sterility, nejsou tam emoce. Pro mě je to krásné zrcadlo toho, s kým pomaličku mohou počítat do závěru přípravy a potažmo sezony, protože stále dostáváme góly z říše snů. V naší hře mi chybí agresivita a ochota. Nedáváme góly, přestože do šancí se dostáváme… Víme, že jsme silné mužstvo, ale bez práce to nejde,“ uzavřel Skuhravý, jenž nasadil i stopera Jaroslava Svozila, novou tvář ze Znojma.

V Odrlicích působil guru Jára zhruba pět let.
Odháčkování na Hané. Nic bujarého, říkají sousedé guru Járy

SK Sigma Olomouc – SFC Opava 3:0 (2:0)

Branky: 11. Plšek, 32. Řezníček, 60. Jemelka.
Sigma: 1. poločas: Reichl – Surzyn, Radaković, Jemelka, Sláma – Kalvach – Zahradníček, Plšek, Zlatohlávek, Manzia – Řezníček. 2. poločas: Reichl – Sladký, Kotouč, Jemelka, Surzyn – Zahradníček, Sláma, Houska, Falta – Yunis, Vašíček. Trenér: Václav Jílek.
Opava: Lasák – M. Helebrand, Radić (46. Svozil) Simerský – Kayamba (46. Čelůstka), Jursa, Janetzký (46. Rychlý) Hrabina, Stříž – Puškáč (46. Kotlík) Jurečka. Trenér: Roman Skuhravý.