A právě v něm si postupně ukrajují čím dál větší porce zápasových minut a bojují o místa v základní jedenáctce.

Seznamte se: Lukáš Buchvaldek a Jakub Yunis.

Jakub Yunis u míčeZdroj: DENÍK/Stanislav Heloňa

Jakub Yunis u míče

„Ve všech přípravných utkáních obstáli. Nemůžu proti nim říct půl slova, pracují dobře od začátku přípravy," chválí mladíky trenér Sigmy Václav Jílek.

O prvně jmenovaném, ofenzivním univerzálovi, se toho již napsalo dost. Ve čtrnácti letech Sigma Buchvaldka vykoupila za milion korun z Hlučína jako obrovský talent, jenže na další progres se čekalo déle, než se předpokládalo.

Před rokem v zimě mu dal Leoš Kalvoda čuchnout k A-tým na zimní přípravu. Buchvaldek vstřelil hned v prvním zápase proti Brnu branku, přesto zkušeného kouče nepřesvědčil natolik, aby se zabydlel v jeho kádru.

„Zdá se mi, že je takový trošku mistráček, takže musí dostat trošku ťafku," komentoval se svou typickou nadsázkou.

Přes nepříliš vydařené hostování v Českých Budějovicích se potom vrátil do béčka k Augustinu Chromému a odehrál solidní jaro ve Fotbalové národní lize.

„Půlrok v béčku mi pomohl. Rozehrál jsem se a teď tu soutěž znám. Pokud budu hrávat, tak to snad zúročím," říká Buchvaldek.

Lukáš BuchvaldekZdroj: DENÍK/Stanislav Heloňa

Lukáš Buchvaldek

Nyní už je však právoplatným členem kádru Václava Jílka, který jej nejčastěji staví na levý kraj záložní řady. A právě z tohoto postu vstřelil v sobotu Katovicím již ve druhé minutě první branku.

„Máme nacvičené z tréninku, že jeden hráč to většinou strhává na přední tyč a druhý jde na zadní. Já jsem tam byl sám, tak jsem to jen zkusil naznačit a vyšlo to," těší hráče, který ve druhé lize vstřelil jeden gól.

Co se tedy změnilo, že někdejší talent po hluchém období o sobě dává opět vědět?

„Nejvíc jsem musel zapracovat na bránění, to bylo mou největší slabinou. Byl jsem z dorostu zvyklý na to, že jsem se nemusel vracet. Teď už je to dobré. Postupem času jsem musel nabrat lepší kondici a sílu. Jedině takhle to šlo změnit," vysvětluje Buchvaldek, jenž zvládl i změnu postu.

„Dřív jsem hrál podhrot, teď hrávám z kraje, ale nevadí mi to. Je mi to celkem jedno. Zleva to mám přes nohu, ale zase si můžu udělat kličku a střílet," vypráví. A právě souboje jeden na jednoho a nebojácnost jsou vlastnosti, které z ostravského rodáka dělají velmi ceněný artikl.

„Buchy ukázal, že umí přejít přes hráče a být nebezpečný, byť je to mladý hráč. V danou chvíli mám příjemné starosti se skládáním sestavy," potvrzuje kouč Sigmy Václav Jílek.

„Vzhledem k tomu, že odešlo hodně hráčů, je teď šance velká. Cítím důvěru trenéra, je jen na mně, jestli se prosadím, nebo ne," doplňuje jej Buchvaldek.

YUNISOVI NAHRÁVAJÍ ZRANĚNÍ ÚTOČNÝCH PARŤÁKŮ

Stejně jako Buchvaldek dopřává Jílek v přípravě velkou porci minut i dalšímu velkému talentu – Jakubu Yunisovi.

„Je to určitá shoda okolností, že dostávají tolik příležitostí, protože nám ze zdravotních důvodů vypadli hráči z předních pozic. Chorý s Vašíčkem prakticky nic neodehráli, vše odehrál mladý Yunis. Asi oba dostali víc šancí, než sami čekali nebo jsem si já sám myslel, nicméně ve všech utkáních obstáli. Důležitá je však efektivita, tu proti Katovicím měli," konstatuje Jílek.

Také vytáhlý forvard se totiž v sobotu trefil, když zblízka pohotově doklepl do prázdné branky střelu Škerleho.

„Už jsem to potřeboval, protože útočník je na hřišti od toho, aby dával góly. Jsem rád, že mi to tam konečně spadlo," těší Yunise.

Stejně jako Buchvaldek i on působil na jaře v B-týmu, za který vstřelil jednu branku. Poté jej však přibrzdilo zranění.

„Na jaře jsem byl hodně zraněný, ale nějakých sedm nebo osm zápasů jsem odehrál plus ještě reprezentační proti Francii. Takže nějak vytížený jsem byl a na mužský fotbal už jsem si zvykl. Ale je pravda, že jsem z toho byl hodně špatný. Snažil jsem se však udělat co nejvíc pro to, abych se vrátil. Teď už je to v pohodě, jsem stoprocentně v pořádku," hlásí Yunis.

Ten je při zranění Václava Vašíčka a Tomáše Chorého současnou jedničkou v útoku Hanáků.

„Váša s Chorasem jsou teď zranění, ale já se snažím v tréninku pořád pracovat na sto procent. Pak to bude na trenérovi, jak se rozhodne a komu dá příležitost. Ale samozřejmě se chci o základ porvat. Je to však o gólech," dobře ví dvacetiletý sympaťák, kterému Jílek často dává cenné rady.

„V tréninku i po zápase se mnou trenér hodně komunikuje. Řekneme si, co jsem udělal dobře, co je naopak třeba vylepšit do dalšího utkání."

Vylepší Buchvaldek s Yunisem své slabiny do takové míry, aby coby hráči základní jedenáctky dotáhli Olomouc k vytouženému postupu zpátky do první ligy?

„Skutečně je prověří až samotná soutěž," netroufá si nyní odhadovat Jílek.