Sigma se proti rozhodnutí disciplinárky odvolá.

Disciplinární komise údajně zástupcům olomouckého klubu svůj verdikt nijak nezdůvodnila.

„Pouze nám přečetli krátkou formulku, že za nekalé ovlivnění soutěže je klub potrestán odečtem 9 bodů a čtyřmilionovou pokutou. Tím je prý vše skončeno. Nepochopili jsme to, překvapilo nás to,“ řekl Deníku právní zástupce Sigmy Olomouc Petr Konečný.

„Překvapilo nás také to, že potrestali Petra Drobisze, přestože si ho vůbec na zasedání nepozvali,“ pokračoval Konečný, který Drobisze zastupuje před soudem, který se případem bude zabývat 15. září.

„Také on se samozřejmě odvolal. Budeme dál bojovat za očištění jeho jména i jména Sigmy. Na fotbalové půdě i u soudu,“ uvedl Konečný.

Brankář Olomouce Petr Drobisz, který údajně hráčům střížkovského klubu předal třistatisícový úplatek, si rok a půl nezahraje. Pětatřicetiletý gólman musí také zaplatit pokutu 200 tisíc korun.

Golda: Nekalé ovlivnění zápasu

Jiří Golda, předseda disciplinární komise, zdůvodnil trest až později novinářům.

„Podle názoru disciplinární komise došlo ke korupci, fotbalové řády to nazývají nekalým ovlivněním zápasu,“ řekl po sedmihodinovém zasedání komise.

„Došli jsme k názoru, že jak v případě pana Drobisze, tak Sigmy Olomouc došlo k disciplinárnímu provinění. Olomouc jako právnická osoba nemůže páchat korupci, vždy za tím musí stát nějaké fyzické osoby a fotbalové řády říkají, že klub je pak za jejich chování odpovědný a může být potrestán,“ prohlásil Golda.

Sigma se proti takovým závěrům stále ohrazuje.

„Pořád si nedokážu vysvětlit, za co jsme byli potrestáni, protože jsme se žádného korupčního jednání nedopustili,“ uvedl Rak, který naznačil, že za trestem stojí zákulisní boj o moc před valnou hromadou fotbalové asociace, na níž se bude volit nový předseda.

Zaskočila jej i výše trestu pro Sigmu.

„Nerozumím tomu. Pokud komise došla k závěru, že ke korupci došlo, pak nás měla potrestat nejvyšším možným způsobem. Takhle to zavání tím, že jde o typické šalamounské rozhodnutí. Jde o to, aby se někdo mohl chlubit, jak zatočil s korupcí, ale já opakuji, že jsme se ničeho nedopustili,“ prohlásil Rak.

„Beru to tak, že nás někdo chtěl prostě potrestat a prozatím se mu to podařilo. Ale budeme se samozřejmě dál bránit,“ řekl Rak, který je i marketingovým manažerem klubu.

Rak: Partneři stojí za námi

Podle jeho názoru sice aféra nyní už i s vyneseným trestem vrhá na klub špatné světlo, nicméně odklon partnerů zatím neočekává.

„Na takové hodnocení je samozřejmě ještě hodně brzo, ale dostal jsem už několik povzbuzujících SMS s vyjádřením podpory. Partneři stojí za námi,“ prohlásil.

Nejprve se Sigma bude bránit v rámci fotbalové asociace. Musí zaplatit vyměřenou pokutu, až potom se případem může zabývat Odvolací a revizní komise.

Právní kroky na obranu klubu mimo fotbalovou půdu by následovaly posléze.

Kubíček dostal stopku na dva roky

Vedle Sigmy dostal trest za přístup k této kauze a znevážení jména fotbalu také bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček.

Ve fotbale nesmí působit dva roky.

Disciplinární komise také zahájila za účelem potrestání řízení s dvojicí střížkovských hráčů Miroslav Obermajer a David Zoubek, kteří měli údajně od Drobisze úplatek přijmout.

Kauza vypukla poté, co loni v březnu prezident střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem v Olomouci v květnu 2009 zaplatil domácí klub soupeři 300 tisíc korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy..

Golda chtěl vynést verdikt již na konci června, tehdy ho ale ostatní členové přehlasovali. Před dvěma týdny se komise dohodla, že nebude čekat na rozhodnutí civilního soudu, který aféru odročil na polovinu září.