Mělo jít o opavského podnikatele v autodopravě Lukáše Urbance. Vedení města, které fotbalový klub vlastní společně se spolkem SK Olomouc Sigma MŽ, potvrdilo jednání s ním už na začátku dubna s přáním, aby se jeho vstup do klubu uskutečnil ještě do konce sezony a mohlo se už v novém složení začít s přípravou na následující ročník.

Ještě minulý týden se zdálo, že je ruka v rukávě. Hanácký klub, který je momentálně v tabulce první ligy na třetím místě a rád by se po letech znovu podíval do evropských pohárů, svolal na středu tiskovou konferenci, na které měl nového spolumajitele představit. V pondělí ji ovšem nečekaně odvolal.

Andrův stadion v Olomouci
Sigma zrušila tiskovku, kde měla představit nového spolumajitele
Pavel Nedvěd na exhibičním zápase bývalých reprezentantů na oslavách 100 let fotbalového klubu v Hodoníně
Nedvěd, Poborský a spol. bavili na svátku třetiligového klubu

V čem je problém?

Co se stalo? Skončila snad jednání těsně před dohodou krachem, jako tomu bylo před časem při „námluvách“ se Zdeňkem Zlámalem? Situace je poněkud zamotaná.

„Ve středu 2. května spolek SK Olomouc Sigma MŽ odsouhlasil dohodu o prodeji akcií, a proto byla svolána tisková konference. V sobotu na schůzce při utkání s Bohemians ji ale ústy předsedy inženýra Gajdy odvolal. Pan Urbanec byl celou situací překvapen. A požádá o písemné zdůvodnění. Více momentálně sdělovat nechce,“ uvedla pro Deník tisková mluvčí opavského podnikatele Karin Martínková.

Předseda spolku SK Olomouc Sigma MŽ Jaromír Gajda zmatky kolem tiskové konference vysvětluje procesními průtahy. V současném stavu věcí by podle něj veřejné vystoupení postrádalo smysl, protože jednání ještě nebyla dotažena do konce. O definitivní krach se však podle něj nejedná.

Trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek.
Jílek chválil ochozy: Z publika jsem po dlouhé době cítil velkou sílu

Jednání nejsou dotažená do konce

„S tiskovou konferencí to bylo trochu unáhlené. Jednání nejsou dotažena do konce. Přijali jsme určité právní okolnosti a bez nich to zkrátka nejde,“ prohlásil Gajda.

„Spolek je kolektivní orgán, což je v určitém směru samozřejmě nevýhoda. Proto všechno nejde tak rychle, jako kdyby byl majitelem jednotlivec,“ uvedl dlouholetý funkcionář Sigmy.

„Navíc chceme jednat ve shodě s městem, které je sice minoritním, ale důležitým akcionářem,“ doplnil Gajda.

Jakub Plšek (vpravo)
Olomoucký střelec Plšek: Gól bych vyměnil za tři body, abychom se posunuli

Čeká se na výsledek ligy?

Sigmě patří aktuálně v tabulce domácí HET ligy třetí místo a účast v evropských pohárech, které má klub po devíti letech na dosah, spojená s finančními odměnami od UEFA, může být pro potenciálního investora samozřejmě velmi lákavou záležitostí.

Gajda však odmítl, že by průtahy mohly souviset s čekáním na to, jak Sigma v této sezoně dopadne. Akcie klub, který bude hrát například základní skupinu Evropské ligy (jistý bonus cca 80 milionů korun) jsou logicky cennější.

„Uvažovat takhle by nebylo fér, i když takový názor samozřejmě vzniknout může. Z vlastní zkušenosti ale víme, že předkola zase tolik finančně zajímavá nejsou. V lepším případě jste na nule, spíš je to ale často obráceně, když dostanete soupeře z Arménie nebo Kazachstánu,“ řekl Gajda.

Podle něj se jednání mohou ještě nějakou dobu táhnout, přestože snahou všech je uzavřít je s ohledem na příští sezonu co nejdřív.

„Je logické, že ze strany zájemce o vstup do Sigmy tady je určitý spěch. Na druhou stranu my nemůžeme hodit všechny procesní a právní věci za hlavu, aby se nám v budoucnu nevymstily,“ dodal.


SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha
Sigmu klokani zaskočili, do bitvy o Evropu uhrála bod

Kdo je Lukáš Urbanec? Osmatřicetiletý podnikatel z Opavy a majitel společnosti U plus U, která se zabývá převážně autodopravou. Ve fotbale sponzoruje klub TJ U plus U Žimrovicehrající I. B třídu na Opavsku.

Kdo vlastní Sigmu? Akcionáři klubu jsou spolek SK Olomouc Sigma MŽ a město Olomouc. To si ponechá do budoucna symbolickou jednu akcii. Takový stav bude platit, až bude formálně dotažena směna západní tribuny Androva stadionu za zbytek městských akcií.