O výhře ostravského celku rozhodla branka De Azeveda z 25. minuty.

„V první pětatřicetimi­nutovce jsme hráli málo sebevědomě, bez odvahy, pohybu a agresivity," litoval prospaného začátku Václav Jílek, kouč Hanáků.

Sigmu, která do Vítkovic přijela povzbuzená výhrami 7:0 a 5:0, přitom mohla vyhecovat předzápasová vyjádření ostravského trenéra Vlastimila Petržely.

Ten jasně prohlásil, že jeho tým poslední mač podzimu vyhraje.

„Těžko brát za nějaké měřítko duely s Ústím a Prostějovem… Ale já jsem ty hecovačky moc nesledoval, jsou to klasické mediální střípky. Trenér Petržela k tomu má možná blíž než já. Neprohlásil jsem, že vyhrajeme na Baníku. Řekl jsem, že sem jedeme s cílem vyhrát. A to je obrovský rozdíl, protože ta první verze je neúcta k jakémukoli soupeři," řekl olomoucký kouč.

Jílkův cíl však přibrzdila akce z 25. minuty. Ostravský pravý bek Sus si na pravé straně pohrál s Vepřekem a poslal nadýchaný centr na malé vápno.

Tam Plšek nereagoval na křik Buchty, od kterého se tak míč odrazil pouze na vápno.

Odražený míč si našel Mičola a jeho střelu tečoval do prázdné brány De Azevedo.

Téměř sedm tisíc fanoušků na tribunách tak mohlo začít slavit.

Od té doby sice převzali iniciativu Hanáci, kvůli nedůrazné koncovce jim to však nebylo nic platné.

V největších gólovkách se dvakrát objevil Chorý, sedmou podzimní trefu však nepřidal.

Při druhé šanci se o to zapříčinil famózní brankář Vašek.

Ve výskoku zleva DeAzevedo, Plšek a BuchtaZdroj: DENÍK/Lukáš KaboňVe výskoku zleva DeAzevedo, Plšek a Buchta. Autor: DENÍK/Lukáš Kaboň

Jílek: Byli jsme herně lepší

„U první jsem Plšův fantastický centr netrefil dobře plackou. A tu druhou si pořád promítám v hlavě. To snad ani nešlo nedat… Chtěl jsem to dát po zemi, nezvedat. Ale gólman zrovna skočil na levou stranu. Útočník by to měl dávat," sypal si popel na hlavu jednadvacetiletý forvard, jehož však povzbudil kouč Jílek.

„Jindy nás svými góly kolikrát vykoupil. Musí na té finální fáze pracovat, pořád to pro něj není úplně silnou stránkou. Věřím, že na tom zapracujeme a na jaře bude lepší," řekl.

„Pak jsme byli herně lepším týmem, Baník byl po celý zápas důraznější, ale soustředil se na defenzivu a brejky. Trenér Petržela před utkáním žehral na štěstí, ale tentokrát se k němu naklonilo. Gól Baníku nebyl ze žádné vypracované šance, naopak my jsme dvě stoprocentní šance v malém vápně do prázdné brány nedali," krčil rameny Jílek.

Ostravští jsou tak jediným týmem, který dokázal Sigmu porazit, navíc trvá jejich stoprocentní bilance na domácím stadionu.

trenér Baníku Vlastimil PetrželaZdroj: DENÍK/Lukáš Kaboňtrenér Baníku Vlastimil Petržela. Autor: DENÍK/Lukáš Kaboň

Petržela: Peťa je velká opora a bezvadný člověk

„Po Třinci jsem dal klukům hroznou sodovku, to byla ostuda. Doneslo se ke mně, že to kluci prodali. Ale tomu jsem se musel jen smát. Klobouk dolů teď před nimi, odehráli to výborně. Říkal jsem, že zápas vyhrajeme. A jsem rád, že se to splnilo," usmíval se spokojený Vlastimil Petržela.

Třiašedesátiletý lodivod nezastíral, že taktikou Baníku bylo hrát na rychlé protiútoky. A zadařilo se.

„Občas jsme fotbalovějšímu soupeři přenechali iniciativu na naší půlce, abychom měli prostor na brejky. A věřili jsme, že z nich nějakou branku vstřelíme. Škoda, že byla jen jedna, klukům už v závěru podzimu chyběla rychlost, jinak jsme mohli skórovat víckrát. Olomouc spoléhala na centry na vysoké hráče a my jsme na to byli docela dobře připravení. Pokorný je vynikající hlavičkář, zvládl to," vysvětloval Petržela a na závěr pochválil i muže zápasu – brankáře Petra Vaška.

„Peťa byl minule v Třinci chudák. Ani si nešáhl na balon a dostal čtyři fíky. Teď zase ukázal, že je to velká opora, navíc bezvadný člověk. Pro ten tým je nepostradatelný," uzavřel.

Sigma přezimuje první se ziskem 37 bodů, na druhé místo se s 33 body dotáhl Baník. O dva body méně má Opava a České Budějovice.

FC Baník Ostrava – SK Sigma Olomouc 1:0 (1:0)

Branka: 25. De Azevedo. Rozhodčí: Berka – Dobrovolný, Hájek. ŽK: De Azevedo, Pokorný – Houska, Radakovič, Vepřek, Chorý. Diváků: 6702.

Baník: Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Hučko – Hlinka, Nerad (60. Chvěja) – Stáňa, Mičola, Helešic (70. Granečný) – De Azevedo (90. Urgela). Trenér: Vlastimil Petržela.

Sigma: Buchta – Sladký, Radakovič, Šindelář, Vepřek – Houska (82. Habusta), Plšek – Zahradníček (60. Buchvaldek), Petr (72. Yunis), Falta – Chorý. Trenér: Václav Jílek.

Podrobnosti, ohlasy a známkování najdete tradičně ve čtvrteční tištěné verzi Deníku.