Trenér Pivarník poslal do souboje s pátým týmem ukrajinské ligy sestavu, která se nedá označit jako nejsilnější možná.

Kromě reprezentantů Hořavy a Ordoše v ní chyběl také kapitán Škerle. Místo něj nastoupil ve stoperské dvojici vedle Pavla Dreksy Martin Šindelář.

Vlevo operoval stabilní levý bek Michal Vepřek a napravo Ondřej Sukup, nováček ze Znojma, který se s Tomášem Janotkou popere o místo napravo po odchodu Brazilce Rossiho do Jablonce.

Nově sestavená defenziva kapitulovala už v 6. minutě. Kovalčuk poslal dlouhý míč za obranu na Polityla, který naservíroval před prázdnou branku Rumunovi Burdujanovi a ten otevřel skóre. Hanáky zachránila v prvním poločase ještě tyč po střele de Matose.

I Sigma se ale pokoušela o střelbu. Nejdřív to zkoušel Schulmeister, pak proletěl trestný kop Martina Pospíšila nad břevnem. Stejný hráč v závěru první půle pálil tentokrát ze hry ještě těsně vedle.

Po změně stran to však byla znovu Oděsa, kdo se jako první prosadil střelecky. Zkušený uzbecký útočník Maxim Šackich převzal v 61. minutě pas od Zubejka a přehodil brankáře Zlámala. Rozhodčí pak Šackichovi, jenž v dobách největší slávy hrával za Dynamo Kyjev i Ligu mistrů, neuznali další gól pro ofsajd.

Brankář Zlámal pak předvedl několik dobrých zákroků, kterými držel Sigmu ve hře o solidní výsledek. Dvanáct minut před koncem pak Hanáci snížili. Po rohovém kopu se míč dostal ke střídajícímu Davidu Houskovi a ten z deseti metrů upravil na 1:2.

„Hráli jsme proti hodně kvalitnímu, rychlému a přímočarému soupeři. Byl to docela vyrovnaný zápas. I když jsme prohráli, tak více střel na branku jsme měli my, na šance to bylo rovnocenné. Hodně tady pršelo, ale hrací plocha byla dobře připravená," vzkázal z Turecka vedoucí mužstva Radim Kučera.

Sigma tedy turecký herní kemp začala porážkou. Příležitost k reparátu budou mít Pivarníkovi svěřenci v neděli, kdy od 14 hodin hrají s černohorskou Budučností Podgorica.

SK SIGMA OLOMOUC – ČERNOMOREC ODĚSA 1:2 (0:1)

Branky: 78. Houska – 6. Burdujan, 61. Šackich.

Sigma: Zlámal – Sukup (82. Koutný), Dreksa, Šindelář, Vepřek (62. Falta) – Pospíšil, Houska – Schulmeister, Navrátil, Javůrek (70. Habusta) – Doležal (62. Varadi). Trenér: Roman Pivarník.

Oděsa: Bezotosnyj – Fontanello, P. Kowalczyk, Santana, Zubejko – Politylo, K. Kowalczyk, De Matos (87. Slinkin), Dja Djedje (43. Šackich) – Riera (46. Bobko), Burdujan (62. Didenko). Trenér: Roman Grigorčuk.

Pivarník: Nezvládli jsme to takticky

Trenér olomouckých fotbalistů Roman Pivarník byl po prvním vystoupení svých svěřeců na soustředění v Beleku relativně spokojený.

„Jen se mi trochu zdálo, že jsme ten zápas úplně nezvládli takticky," poznamenal.

V Oděse viděl kvalitního protivníka.

„Nastoupili jsme proti kvalitnímu soupeři, který je tady už déle než my, takže byl mnohem víc zvyklý na trávu i na počasí. My jsme s tím v prvních dvaceti minutách měli problémy, kazili jsme přihrávky a ztráceli balony. Soupeř se pak dostal velmi lehce do vedení," uvedl kouč.

„Když jsme se dostali do tempa, tak byl zápas vyrovnaný. Měli jsme tam šance, nějaké střely," dodal.

Sigma inkasovala po dvou dlouhých pasech za obranu, která však nehrála v ideálním složení.

„Zdálo se mi, že první gól byl možná z ofsajdu. Nejsem si ale úplně jistý, bylo to na hraně. Samozřejmě určitá nesehranost obrany také hrála roli. Ale hráli jsme zbytečně vysoko. Hráči, kteří dávali ty přihrávky, nebyli pod tlakem. Proto tam bylo několik míčů za obranu," poznamenal.

K týmu už se připojili reprezentanti Hořava s Ordošem, kteří by měli zasáhnout do dalších zápasů stejně jako marodi Škerle a Janotka.