„Věřím, že pokud se nám tohle podaří, přijde s tím ruku v ruce i dobré umístění,“ tvrdí optimisticky trenér Zdeněk Psotka.

V klubu v posledních deseti letech vedl béčko a dorost, teď má před sebou první sezonu v Gambrinus lize. Na postu šéfa lavičky bude v lize nejmladší, na podzim mu bude teprve 35 let.

Bývalý brankář Sigmy si do realizačního týmu vybral dvě někdejší olomoucké opory – asistenty jsou Martin Kotůlek a Jiří Balcárek.

V minulé sezoně měli na Hané nejhorší útok v lize. Sigma dala pouze dvacet branek, nejméně od ročníku 1982/83, kdy začala hrát nejvyšší soutěž. Bude vůbec umět olomoucký tým hrát ofenzivně?

„Hráči na to mají, jen to z nich musíme dostat,“ myslí si Psotka. Se Sigmou chce hrát odlišným stylem, než tým předváděl v minulé sezoně. Ofenzivně.

Ale letní příprava je na výrazné změny docela krátká. „Než to do hráčů dostaneme, než se tomu přizpůsobí, to bude zřejmě trvat ještě i v prvních ligových kolech,“ podotkl.

K atraktivnímu stylu má pomoci už téměř odepsaný Brazilec Melinho. „V tréninku se zapřel. Předváděl dobré výkony,“ všiml si sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček.

„Nevím, co s ním dělal nebo nedělal trenér Pulpit a nebudu to komentovat. Důležité je, že ho zase začal fotbal bavit,“ dodává Psotka na adresu usměvavého Jihoameričana.

Melinho by ovšem mohl z SK Sigma ještě odejít. „Ve smlouvě má částku, za kterou ho pustíme. Ale nabídku žádnou nemáme,“ řekl Kubíček.

Zatímco realizační tým Olomouce je zbrusu nový, v kádru se moc nezměnilo. Z hráčů, kteří na jaře nastupovali pravidelně, odešli Randa, Bajer a Jindřišek.

Jedinou posilou je útočník Ordoš, staronovou tváří záložník Pulkert, který se vrátil z hostování ve Vítkovicích. A několik mladíků z juniorky nebo dorostu – útočníci Doležal, Pospíšil či obránce Nuc.

„Chci požádat diváky, aby dali Michalovi čas. Je to mladý hráč, který na sobě stále musí pracovat,“ říká na Ordošovu adresu Psotka.

Ten podepsal smlouvu na tři roky, tedy na dostatečně dlouhou dobu, aby koncepce založená na vlastních odchovancích mohla fungovat. „Za každou cenu chceme trenéra podržet. Jeho angažování byla dobrá cesta,“ věří Kubíček. Ale výsledky mají přijít už v sezoně 2008/09.

„Jakékoliv umístění od osmého místa níž je neúspěch,“ tvrdí klubový boss.

Na Hané se má hrát pěkný fotbal. Ale realita byla v posledních sezonách diametrálně odlišná. Konec slibů. Jsou na řadě činy?

„Kluci ukázali už v přípravě, že dovedou hrát atraktivní fotbal. Teď nás čeká krok druhý. Předvést to v mistrovských zápasech,“ stojí nejen Psotka, ale hlavně jeho svěřenci před výzvou, kterou fanoušci berou smrtelně vážně.

Petr Pelíšek, Jan Dočkal