„Představenstvo klubu konstatovalo, že se znovu vydáme vlastní cestou,“ říká Jiří Kubíček, sportovní ředitel SK Sigma Olomouc.

Sigma má od minulého týdne nového trenéra. Proč jste vybrali právě Zdeňka Psotku?
Zažili jsme tady krásné dlouhé období s Petrem Uličným, s Olomoučákem, který chodil na juniorku a do práce to měl pár minut. A také jsme zažili trenéra, který po každém zápase odjížděl domů, uzpůsoboval program prvního mužstva tak, aby měl co nejvíce volna přes sobotu a neděli. A druhý den po zápase byl vždycky doma a přijel až v úterý. Nemluvím o Pulpitovi, myslím tím všechny přespolní, kteří to sem mají přes dvě stě kilometrů. Nehledě na to, že ti trenéři, kteří přicházejí od západu, jsou třikrát dražší, než ti místní. To je druhý důvod.

A je těch důvodů víc?
Tento klub stojí a padá na výchově mládeže a na jejím zhodnocení. Vzali jsme v úvahu zkušenosti trenérů, jejich možnosti a jejich znalosti prostředí. Psotka šest let pravidelně hrál druhou ligu s juniorkou. A to s týmem, ve kterém měl pár hráčů a před zápasem mu tam zbytek spadl z áčka. U dorostu ukázal své schopnosti. Mezi padesátkou nejlepších dorostenců nyní máme deset hráčů. Představenstvo konstatovalo, že se znovu vydáme vlastní cestou. Protože to je nejefektivnější, nejúčinnější a nejlevnější.

Takže nevadí, že znovu tým povede trenér, který v lize začíná?
Ve fotbalové veřejnosti Psotka jméno nemá, protože nebyl ten, který stál v prvoligové bráně. Ale v odborné ano, Sparta mu nabízela angažmá. Myslím, že Zdeněk by mohl jít ve šlépějích Brücknera a Mačály, kteří v Olomouci začínali a pak prokázali své kvality.

Kouč Psotka i asistent Kotůlek mají smlouvy na tři roky. Znamená to, že vedení klubu jim tolik věří?
My jsme tím deklarovali, že olomoucké řešení podporujeme. Pokud nedojde k nějakému kolapsu, což nepředpokládáme, protože mužstvo nerozprodáváme. Mimochodem v průběhu jara jsme prodloužili smlouvy s deseti hráči. Jsou to Heidenreich, Hořava, Bárta, Petr, Škerle, Hudec, Schulmeister, Onofrej, Hubník, Kazár, jednáme se Štěpánem. Takže tím jsme stabilizovali kádr, odejít by případně mohl pouze Hudec. A ještě přivedeme útočníka. Psotka a Kotůlek délkou smlouvy mají jasně řečeno, že když to zvládnou, zůstanou tady tři roky.