„Jsem rád, že jsem zase tady, ale kalí mi to fakt, že Olomouc sestoupila do druhé ligy. Z toho je mi smutno na duši," přiznal záložník, který minulý týden oslavil šestadvacáté narozeniny.

Jak jste prožíval olomoucký sestup? Viktorka mohla vítězstvím nad Bohemians Sigmě pomoct k záchraně.
Chtěl jsem Sigmě pomoct. Bohužel to ale nevyšlo. Hráli jsme rozhodně naplno. Měli jsme zároveň nějaké vykartované hráče, sestava tím pádem nebyla optimální. Bohemka hrála dobře zezadu a my jsme těch pár šancí, které jsme si vypracovali, nedokázali proměnit. O poločase jsem věděl, že Sigma prohrává a že to nevypadá dobře. A pak na konci, že to skončilo remízou.

Nabádal jste spoluhráče, aby vám na dálku pomohli Sigmu zachránit?
Říkal jsem jim to. V šatně takové řeči probíhaly. Byl tam se mnou i Roman Hubník a pro nás oba je Sigma srdeční záležitost. Myslím, že k tomu všichni přistoupili profesionálně, ale bohužel náš výsledek nestačil.

Co říkáte na ten sešup, který Olomouc potkal? Ještě loni jste v jejím dresu hrál o evropské poháry.
Je to hodně čerstvé. Nechtěl bych to nějak hodnotit. Je mi z toho ale smutno na duši.

Pro vás osobně byl přestup do Plzně asi krok správným směrem. Souhlasíte?
Myslím, že ano. Sezona byla náročná, odehráli jsme spoustu utkání a chybělo jen to, abychom vyhráli pohár. Měli jsme k tomu hodně blízko a trochu nám to tu sezonu zkazilo. Jinak ale byla určitě dobrá. Hráli jsme Ligu mistrů, Evropskou ligu, i v lize jsme vyhrávali a došli jsme do finále poháru. Chybělo jen to završení trofejí.

U zápasů v Lize mistrů se zastavme. Ochutnal jste ji v této sezoně poprvé. Byl to pro vás zatím největší zážitek?
Pro každého hráče je to svátek nastupovat do takových zápasů. Člověk se na to těší, na všechnu tu atmosféru kolem. Potkáte největší hvězdy fotbalu, je to úplně něco jiného. Do budoucna bych si přál, abychom to zopakovali. Třeba už letos postupem do Evropské ligy. Pro takové zápasy člověk fotbal hraje.

Nejvýš stavíte gól na Manchesteru City?
Bylo to krásné, ale nevypíchl bych jen jeden moment. Zážitkem byly všechny zápasy v Lize mistrů. Až na zápas na Bayernu jsme všechna utkání odehráli slušně. Každý okamžik tam stojí za to.

Stabilní člen repre? Asi ne

Jak se Plzeň změnila pod Dušanem Uhrinem?
Myslím, že je to podobné jako pod panem Vrbou. Měli jsme na jaře těžší období, kdy jsme prohráli na Spartě a v Lyonu, ale vyhrabali jsme se z toho. I v lize jsme dělali dost bodů. Sparta nám ale utekla. Měla výjimečnou sezonu. Jen ten konec v poháru nám trochu zhořknul.

Pavel Vrba si vás vybral do Plzně a teď vás pravidelně zve do národního týmu. Cítíte se už jako stabilní člen reprezentace?
Těžko říct. Ještě jsem toho ale tolik neodehrál, takže stabilní člen asi ne.

Na Andrově stadionu jsem doma

Liší se nějak to, co po vás chtěl kouč Vrba v Plzni a v reprezentaci?
Myslím, že neliší. Trenér má svou filozofii. Je to založené na rychlém přechodu do útoku, hru po krajích hřiště. Je to podobné.

Těšíte se, až zase vyběhnete na Andrově stadionu? Co čekáte od Rakušanů?
Jsem tady doma. Těším se, že si zase zahraji na Andrově stadionu. Když jsme tady hráli s Plzní, tak jsem měl žluté karty. Rakušané ale určitě nebudou lehký soupeř, to už dneska není nikdo. Budeme se snažit vyhrát, ale uvidíme na hřišti. Tlak na výsledek ale jistě bude.