Je vítězství v anketě náplast na uniklý postup?

Je to krásné ocenění, ale nejlepší by bylo, kdybych je vyhrál a postoupili jsme. Určitě bych ho vyměnil za první ligu.

Ceníte si ocenění víc, když hlasovali trenéři a hráči?

Od nich je to vždycky nejlepší ocenění, protože vás hodnotí kolegové, proti kterým hrajete, a kapitáni týmů. Váhu má. Navíc pro mě se jedná o první velké angažmá, takže je super, že se toto povedlo.

Koho jste volil vy?

Davida Horejše, Dana Šmejkala a Romana Veselého. David s Romanem převzali mančafty po odchodech jiných trenérů, měli těžké je připravit na další sezonu. Roman s Varnsdorfem navíc místo postupu najednou hrál o sestup, u Davida jsem zase věděl o rodinném problému, takže i z tohoto pohledu. Dan dlouhodobě odváděl v Sokolově dobrou práci.

Zklamání ze závěru sezony už je pryč?

Musíte ho překonat, ale v hlavě je pořád a myslím, že ho v sobě ještě mají všichni v klubu. Teď už přemýšlím nad další sezonou, jak budeme budovat kádr.

Přitom před sezonou byste třetí místo patrně brali…

Všemi deseti. Nastala velká obměna mužstva a viděl jsem, že nás čeká spousta práce. Dostávali jsme hodně gólů, neměli jsme výsledky. Říkal jsem si, že když uhrajeme sedmé místo, bude to super. Nakonec se sezona vyvíjela úplně jinak, trochu jsme si na sebe upletli bič. Pořád bylo o co hrát, bojovali jsme až do konce, jenže kvůli tlaku pak už zápasy nebyly o kráse, ale upracovanosti. Některé se nám podařilo otočit, jiné ne, třeba s Vlašimí, kde jsme se nedostali do hry.

Zmínil jste tlak. Postrádal jste větší počet zkušených hráčů, kteří by se s ním vyrovnali lépe?

Nemyslím si, měli jsme Mezlíka, Nepožitka, Oklešťka. Spíš myslím, že na podzim jsme hráli v totožné sestavě, skoro se neměnila. Hráli spolu pořád kluci uprostřed obrany i zálohy. Kdežto na jaře se spolu v sestavě sešli Nepožitek, Okleštěk a Šumbera snad jen jednou, buď tam byly karty, nebo zranění.

Překvapil vás příjemně někdo z hráčů svými výkony?

Železný muž je David Helísek, který nechyběl ani minutu. K němu přidám i Radka Mezlíka. Odtrénovali toho nejvíc, byli držáci, profesionálové každým coulem. Ale všichni hráči pracovali velmi dobře, stejně tak to fungovalo i v realizačním týmu. Pomohl mi i Květoš Svoboda, který mi ukázal hodně věcí, co jde dělat ve vodě ohledně regenerace. Děkuji všem. Uznání patří celému družstvu, kluci vytvořili dobrou partu. Hráli jsme nadplán, bez nás postoupily Karviná a Hradec už v polovině jara. Čeřili jsme vodu, s 56 body se normálně postupuje.

Vy jste postoupit mohl, ale sám. O jakou nabídku se jednalo?

Jednalo se o první ligu, ale nebylo to tak žhavé. Spíš formou oťukávání, ale nic konkrétního.

Máte tedy chuť se Znojmem opět zabojovat o postup?

Každý trenér si přeje hrát o ty nejvyšší příčky. Všichni si přejeme napodobit Leicester, trenér Claudio Ranieri dokázal něco neuvěřitelného, to si na startu sezony přeje každý. V hlavách máme ty nejvyšší cíle, realita je pak trochu jiná. Chci, abychom hráli ještě výš než letos, takže vlastně postoupili. (úsměv) Ale záleží na příchodech a odchodech hráčů, samozřejmě patří k tomu i štěstí, které se nás na podzim drželo víc než na jaře. Je to pořád sport, vždycky je proti soupeř, který klade odpor.

Napadlo vás, že se v příští sezoně můžete bít o přední příčky s Olomoucí, kde jste strávil dlouhá léta jako hráč?

Přemýšlel jsem nad tím, hlavně jsem si říkal, že budeme hrát na krásných stadionech s atraktivními soupeři. Baník Ostrava, Olomouc, Budějovice, Opava, tam jsou na druhou ligu pěkné arény. Postoupí Prostějov, který máme také kousek. Na Moravě může být dost druholigových týmů. Na Sigmu se těším, ale spíš jsem si přál, aby se Olomouc zachránila a my postoupili a potkali se spolu v první lize.

Jak naberete síly na novou sezonu?

Někdy v březnu jsem si udělal úraz na koleně, musel jsem na operaci. Ležím v nemocnici, musel jsem kvůli tomu i zrušit dovolenou, kterou už jsem měl naplánovanou. Budu se týden kurýrovat, pět dní mi zbude, abych se někam podíval, ale spíš to vidím na odpočinek. Budu na Valašsku jezdit na kole, chodit na ryby, to můžu. Sednu si k vodě a budu obvolávat hráče, zařizovat, ať máme nachystanou přípravu. Nechám si větší dovolenou na zimu, tam je víc prostoru.

Dobrý zdravotní stav je pro vás důležitý i proto, abyste se občas s hráči zapojil do tréninku?

O zapojení do tréninku to není, ale sem tam je potřeba něco ukázat a já měl zranění zrovna na pravé noze. Rád si taky zasportuju, třeba zahraju tenis, nějakou exhibici, zajezdím na kole. V tom chci pokračovat a vyléčit se, ať mám klid.