„Se Slavií byl první poločas dobrý, ale spíš brejkový. Dneska jsme byli dobří i v držení míče, v dobrém pohybu. Není nám to ale nic platné," odpověděl bezprostředně po utkání na otázku, zda v prvním poločase předvedla Sigma nejlepší jarní výkon.

„Důležité pro nás budou další zápasy, ve kterých už musíme bodovat. Na konci sezony nebude rozhodovat krása, ale bodový zisk," dodal Psotka.

V prvním poločase se zdálo, že jste na Plzeň našli recept. Co se po přestávce pokazilo?
Chtěli jsme hrát obranu hodně vysoko, což se nám dařilo víceméně celý zápas. Kromě deseti minut druhého poločasu. Tam jsme dvakrát třikrát pozdě dostoupili a dostali jsme Plzeň zpátky do hry. Bohužel si z toho Plzeň začala vytvářet standardky a z jedné vyrovnala. V závěru jsme to chtěli strhnout. Bylo to nahoru dolů. Plzeň svou šanci proměnila. První poločas i závěr utkání byl z naší strany velmi dobrý. Mrzí mě, že jsme neuhráli aspoň bod.

Vyrovnávací gól, kdy jste po standardce nechali volného Koláře, byl zbytečný, souhlasíte?
Nenechali jsme ho volného. Svozil s ním neskákal a nešel do souboje stoprocentně, protože tu situaci podcenil. Kolář ho přeskočil a vrátil balon zpátky. Ještě bych k tomu chtěl říct, že ten roh ani neměl být, protože do zámezí hlavičkoval právě Kolář. Ale na druhou stranu Plzeň měla šance i z jiných standardek. Horváth to kopne kam chce a jak chce. V tom měli obrovskou sílu. My jsme neměli na hřišti tolik vysokých hráčů. Byli tam jen tři typičtí defenzivní hlavičkáři. Trochu jsme se s tím prali a nakonec jsme z jedné situace dostali branku.

Jak velkou komplikací je porážka s Plzní pro boj o záchranu?
Je to realita. Tři body by nám obrovsky pomohly, bod by nám aspoň zvedl sebevědomí. Teď máme pořád náskok, ale už musíme, protože budeme hrát s týmy, které jsou kolem nás a každý zápas bude o šest bodů. Dali jsme si na prvních pět zápasů nějaký bodový plán, který jsme úplně nenaplnili. O to víc musíme bodovat v těch dalších.

Vybrali jsme ofenzivní variantu

Dost hráčů hrálo proti Plzni na nezvyklých pozicích.
Před utkáním jsme stáli před volbou, jestli postavit více defenzivní sestavu, nebo ne. Nakonec jsme se rozhodli pro ofenzivní variantu, protože chceme hrát útočně. Dali jsme ofenzivní krajní obránce, i doprostřed jsme dali ofenzivní hráče.

Nebyl to ale proti Plzni příliš velký risk? Čistokrevní obránci byli v sestavě vlastně jen dva – stopeři Šindelář a Svozil.
Variant jsme zase tolik neměli. Mohli jsme využít Pavla Dreksu a posunout na kraj Martina Šindeláře. Věděli jsme ale, že Plzeň má rychlé kraje a Zahradníček je hodně rychlý. V přípravě to hrál a podstatnou část zápasu to vycházelo. I když tam pak měl v některých defenzivních zákrocích chyby, tak je to logické. Měl na sebe hodně kvalitní hráče.

Pospíšil měl uvolnit kraje

Martin Pospíšil hrál také trochu neobvykle levého záložníka. Líbil se vám tam?
Jak jsem říkal, všechny varianty jsme v přípravě zkoušeli. Rozhodlo tentokrát to, že jsme chtěli hrát ofenzivně a aktivně. Martin Pospíšil, i když hrál z kraje, měl vytvořit přetlak uprostřed hřiště a uvolnit krajní prostory pro Zahradníčka s Javůrkem. Podstatnou část zápasu se nám to dařilo, ale bohužel to nevedlo k zisku aspoň jednoho bodu.

Jak se vám líbil výkon Radima Nepožitka? Dlouho vypadal velmi dobře, pak jste ho střídal.
V prvním poločase to byl od něj výborný výkon. Spojoval nám zálohu, dobře jsme dostupovali a podrželi míče. Ve druhém poločase jsme už nebyli tak aktivní. Dvakrát třikrát jsme soupeře nedostoupili. Proto jsme tam chtěli dát čerstvějšího hráče, abychom Plzni dělali naším pohybem problémy.

Šindelář? Budoucí lídr

Kapitánem byl Martin Šindelář. Vybral jste ho vy, nebo hráči sami?
Přes zimu jsme měli určené tři lídry. Martin byl mezi nimi, protože je to typ hráče, který burcuje mužstvo a má vhodné vlastnosti pro to, aby do budoucna tím lídrem byl.

Herně jste proti silnému týmu nepropadli. Byl to váš nejlepší výkon na jaře, i když k bodům nevedl?
Já nevím. Se Slavií byl první poločas dobrý, ale spíš brejkový. Dneska jsme byli dobří i v držení míče, v dobrém pohybu. Není nám to ale nic platné. Důležité pro nás budou další zápasy, ve kterých už musíme bodovat. Nebude rozhodovat krása, ale bodový zisk.