Podzimní štika liga má za sebou dvě klopýtnutí. Tedy výsledková. V posledním podzimním kole prohráli Severočeši doma se Znojmem, na rozjezd jara padli na Dukle.

„Na Dukle Teplice vůbec nehrály špatně. Jen jim nevyšel výsledek. Měly víc šancí než Dukla. Za stavu 0:0, 1:0 nebo i 2:0 měli šance, které kdyby proměnili, tak určitě byli bodově úspěšnější," hlásil na předzápasové tiskovce trenér Sigmy Zdeněk Psotka.

„Čeká nás dle mého názoru mnohem silnější soupeř než Slavia v posledním kole," upozorňoval olomoucký stratég.

Na rozdíl od Teplic se Hanákům vydařil jarní start na jedničku. Slavia odjela z Olomouce s historickým pětigólovým přídělem. Chvála se nesla především na debutanty v české nejvyšší soutěži. Stoper Jaroslav Svozil si počínal proti exreprezentantovi Necidovi jako mazák, dvěma góly se blýskla argentinská útočná posila David Depetris. Nejvíc ale zazářil dvacetiletý záložník Tomáš Zahradníček. Dva góly dal a na dva přihrál, za což ho i Deník vyhlásil mužem prvního jarního kola.

„Trénovali jsme stejně jako před utkáním minulý týden. Někteří hráči dostali až dost různých poct, tak doufám, že to všechno ustojí a budou pracovat stejně jako v utkání proti Slavii," poznamenal kouč Psotka.

Kam s Navrátilem?

Při skládání útočné formace na Teplice musí mít teď trochu zamotanou hlavu. Po trestu za žluté karty se vrací do hry Jan Navrátil. Jenže kam s ním? Nevysoký rychlonožka může hrát zprava, zleva i na místě podhrotového útočníka. Na druhou stranu do dobře rozjetého stroje se nechce sahat nikomu, a tak není vyloučeno, že Navrátil začne na lavičce.

„Žádný hráč to nemá rád, na druhou stranu musím být nachystaný, a když se na hřiště dostanu, tak ukázat trenérovi, že do sestavy patřím," konstatoval Navrátil.

„O tom, jak v neděli nastoupíme, už jsme rozhodnutí. Změnit to může jen zdravotní stav. Dál se k tomu ale vyjadřovat nebudu. Chystali jsme se přes zimu na všechny varianty, víme o alternacích Honzy Navrátila, ale nic víc prozradit nechci," řekl Psotka, jenž mužstvo připravoval na velkou kreativitu Teplic v útočné fázi.

„Ofenzivu mají jednu z nejsilnějších v lize, ne-li nejsilnější. Jejich hráči jsou výborní ve hře jeden na jednoho. Neustále to zkoušejí a tlačí se do zakončení. V tom jsou v naší lize výjimeční," uvedl olomoucký trenér.

„Samozřejmě jsme se na ně připravovali, ale zase ne tak, abychom překopali náš styl hry. Respektujeme sílu soupeře, ale chceme se poprat o dobrý výsledek," dodal Psotka.

Odvážně dopředu, zodpovědně dozadu

A jaký recept si na soupeře připravil?

„Ten je vlastně na všechny stejný. Být odvážný dopředu a zodpovědný dozadu," usmál se Psotka a utnul další pokusy o nahlédnutí do jeho taktického rejstříku.

Jeho protějšek na teplické lavičce Zdeněk Ščasný se má také před Sigmou na pozoru.

„Olomouc deklasovala Slavii a potvrdila dobré výsledky z přípravy, takže také musíme důraznější a pevnější v defenzivě," řekl teplický trenér.

„Minule proti Dukle jsme začali nekoncentrovaně a právě to je hlavní věc, kterou chceme proti Olomouci zlepšit. Podepsalo se to totiž na našem výkonu od obrany až po proměňování šancí," dodal.

Podzimní duel skončil v Olomouci nerozhodně 2:2. Remízové bylo i poslední vystoupení Hanáků na Stínadlech na podzim 2012. Sigma však ráda vzpomíná na jaro téhož roku, kdy v pohárovém semifinále vyhrála v Teplicích 3:0 a odrazila se k zisku historicky první velké trofeje.

Napodobí současný Psotkův výběr tehdejší skvadru Petra Uličného? Jasno bude v neděli v podvečer.