Na Andrův stadion přijede Mladá Boleslav, která chce do Evropy stejně jako Hanáci.

Olomoučané prožívají krajně nepříjemné období. V lize bodovali naposledy více než před měsícem. Patnáctého března přetlačili v mrazivém večerním šlágru ostravský Baník.

Pak ale přišla reprezentační přestávka a po ní jako když utne.

V součtu s pohárem aktuálně táhnou Pivarníkovi svěřenci sérii pěti porážek.

V ligové tabulce se to však zatím nijak fatálně neprojevilo. Ovšem co není, může být.

„Všichni si uvědomujeme, o co jde. I po těch porážkách je to pro nás v tabulce stále dobré. Podle plusových a minusových bodů jsme stále třetí. I proto potřebujeme doma vyhrát, aby to tak zůstalo," prohlásil před důležitou nedělní bitvou.

Sigma na třetí příčku, která dává jistotu postupu do předkola Evropské ligy, ztrácí dva body. S Jabloncem, kterému bronzová pozice momentálně patří, bude hrát v předposledním kole. Teoreticky mají tedy Hanáci úspěch zcela v moci svých kopaček.

Nedávné ztráty však způsobily, že k Jablonci i Sigmě se zezadu přiblížili hladoví vlci v dresech Liberce a Mladé Boleslavi. Pokud by Středočeši v neděli na Hané vyhráli, budou ztrácet už jen bod.

„Naposledy jsme dokázali dvakrát vyhrát a jednou remizovat, takže pojedeme do Olomouce v optimistické náladě a myslím si, že zde můžeme také získat všechny tři body. Ale víme, že nás tam čeká těžký zápas," prozradil bosenský záložník Jasmin Ščuk, jenž na jaře patří spolu s útočníkem Lukášem Magerou a zimním navrátilcem z bundesligy Davidem Jarolímem k nejvýraznějším postavám Boleslavi.

V pěti zápasech děsivých 14 gólů 

Olomouc v poslední době trápí vysoký počet inkasovaných gólů.

Za pět nevydařených zápasů kapitulovala olomoucká defenziva celkem čtrnáctkrát, což je děsivá bilance.

„Mám teď pocit, že soupeř promění skoro každou šanci, kterou má. Hlavně se to týká prvních střel na branku. Jedinou možností, jak to zastavit, je být v bránění ještě důslednější a neustále poctivě dostupovat hráče soupeře," krčil Pivarník rameny.

K velkým kotrmelcům ve složení obrany se kouč nechystá. Už proto, že výběr není zrovna široký.

„Moc možností momentálně nemáme. Stoprocentně v pořádku nejsou ani Pavel Dreska, ani Martin Šindelář. Aleš Škerle v pořádku je, ale zase je nerozehraný. Na pravou stranu máme Janotku nebo Koutného. Nemůžeme tam poslat naprosto nezkušené kluky," řekl Pivarník.

Navrátil má stopku

V ofenzivě, která momentálně také poněkud tápe, je minimálně jedna změna nevyhnutelná.

Kvůli trestu za žluté karty nesmí hrát Jan Navrátil. Nahradit by ho možná mohl Jan Javůrek. Třiadvacetiletý fotbalista se do Sigmy v zimě vrátil z hostování v druholigových Pardubicích a v poháru na Spartě patřil k nejlepším olomouckým hráčům.

„Javůrek zahrál na Spartě skutečně velmi dobře. Navíc je jeho výhodou, že je typický levák, který je schopný poslat centry do šestnáctky, což nám teď chybí. V lize má ale odehranou minutu," připomněl Pivarník.

Varadi chce odčinit své vyloučení

Možná tak dostane prostor v Brně vyloučený Adam Varadi, který už si trest „odseděl" v poháru.

„Je připravený a tu červenou kartu chce odčinit," poznamenal Pivarník.

Důraz a buldočí bojovnost odchovance Baníku by se Sigmě mohly hodit. Mladá Boleslav patří k nejtvrdším mužstvům v lize. Celkem její hráči viděli v sezoně pět červených karet.

„Hrají často za hranicí tvrdosti. Naši mladí hráči si v juniorské nebo dorostenecké lize na to nemají možnost zvyknout. Myslím, že během podzimu jsme se v tomto směru zlepšili. Uvidíme, co pustí rozhodčí. Jestli bude chránit hráče, kteří chtějí hrát fotbal," poznamenal Pivarník.

Hlavního „raubíře" Dosoudila se ale Olomoučané obávat nemusejí. Kvůli kartám, jak také jinak, do zápasu zasáhnout nesmí.

Přímý souboj o poháry začíná v neděli už v 16 hodin.