„Hráči mohli hrát v klidu, ale nebylo tam nic. Přístup nebyl dobrý, nejsem spokojený. Je to pro nás trošku kaňka," připustil kormidelník čerstvého druholigisty.

Kdo nestihl na stadion v Holici přijet včas, přišel o nebývalý tlak domácích fotbalistů, kteří si za prvních třináct minut proti moravskému mistrovi z Prostějova vytvořili hned čtyři stoprocentní šance.

Svá sóla však neproměnili Pyclík se Šteiglem a rány Marka s Pezzottim byly nepřesné.

„Celý náš problém je ve špatných začátcích. Řešili jsme to v sezoně už několikrát. Samozřejmě jsme něco dokázali, tak jsme to oslavili, ale kluci se nekoncentrovali. Nechtěli jsme to devalvovat, ale bohužel vstup do utkání byl takový, jaký jsme očekávali," hořekoval nad úvodní čtvrthodinou hostující kouč František Jura.

Jeho týmu přitom mohla výrazně pomoct klíčová situace zápasu z 15. minuty. To na unikajícího Kroupu v souboji tělo na tělo sáhl Krumpolc a byl sudím Mikyskou velmi přísně rovnou vyloučen.

Veškerá taktika HFK se tak rázem sesypala jak domeček z karet. Ze hry musel hroťák Pezzotti, kterého nahradil Kostorek, jenž si stoupnul na pravý kraj obrany.

„Museli jsme udělat určité přeskupení a věřit, že to hráči zvládnou, protože to bylo strašně náročné. Stál proti nám kvalitní soupeř, ale všichni naši hráči měli obrovské nasazení. I pro nás trenéry to bylo hodně hektické, byla tam třeba situace, kdy se ošetřovalo Přikrylovo obočí pět minut a my jsme hráli v devíti," vysvětloval trenér Olomouce Vlastimil Palička.

Tolik šancí neměli soupeři za celé jaro

Prostějov se osmělil až v polovině první půle, kdy tvrdá rána kanonýra Kroupy, kterého na tribuně sledoval i jeho otec a bývalý skvělý fotbalista, skončila těsně vedle.

„Klukům jsem říkal o poločase, že tolik šancí, co měla Holice do desáté minuty, proti nám neměly mančafty za celé jaro. To se ještě nestalo. Nechtěl jsem v poločase dělat nějakou bouřku v kabině, ale asi to možná byla chyba," uvedl Jura.

A měl pravdu, hned po pauze se totiž dlouhý míč snesl ve vápně k Přikrylovi, který byl sražen Machynkem, a kopala se penalta. Míč si na puntík postavil kapitán Kotouč a nedal Neoralovi šanci.

Poté se velký favorit a postupující do druhé ligy přece jen osmělil. Obrovskou možnost však spálil Milan Machálek, přesně nemířila ani hlavička Kroupy a střelu střídajícího Píchala vytáhl perfektně domácí brankář Mucha.

V hektickém závěru se ještě po individuální akci řítil sám na branku výborně hrající Pyclík, ale nebylo mu přáno.

Definitivní pojistku tak přidal až žolík Schmidt, který pohotově dorazil střelu Kostorka.

Stále předposlední, o bod

„Hlavou se mi honil náš minulý zápas v Otrokovicích. Říkal jsem si, že je to další důležitý zápas a opět doplatíme na neproměněné šance. S asistentem jsme počítali tutovky a za celý zápas jsme jich měli deset. Ale to byly opravdu tutovky, ne střely. Takže jsme určitě vyhráli zaslouženě. V kabině hráčům děkoval i pan Dostál," sršel spokojeností holický „záchranář" Palička, který neřešil situaci svého soupeře.

„Kdybychom se zabývali tím, jak naše utkání vnímá soupeř, třeba bychom se na něj nepřipravili tak, jak jsme potřebovali. Kladl jsem hráčům na srdce, ať neřeší, kdo za ně nastoupí a kolik bude padat týmů do divize."

Právě počet sestupujících z MSFL nadále zůstává nejasný, HFK je nadále patnáctý s třiadvaceti body.

Na čtrnáctou Třebíč, která hraje poslední utkání ve Vyškově, ztrácí jediný bod.

Stejný rozdíl je i mezi Olomoucí a poslední Břeclaví, která si to rozdá s Hulínem.

„Pořád ještě nevím, jestli budou padat dva týmy, nebo jen jeden. Ale nechceme se tím zabývat, v Kroměříži budeme chtít pokračovat v té hře, jakou hrajeme. Kluci se přesvědčili, že se můžou měřit s každým. Nemusí se nikoho bát, ukázali, že dovedou táhnout za jeden provaz," dodal Vlastimil Palička.

Další zklamání? Neblahé následky

To na jeho prostějovském kolegovi bylo logicky vidět velké zklamání.

„V šatně jsem konstatoval, že někteří hráli kluci o to, jestli tady budou. A někteří ukázali, že tady asi nebudou. Dáme těm, kteří v sezoně příliš nehráli, šanci ještě podruhé za týden proti Hlučínu a uvidíme, jak se s tím poperou. Pokud by znovu zklamali, bude to pro ně mít neblahé následky. Nějaké posily už totiž řešíme, ale chtěli jsme jen dva až tři posty. Ale je možné, že jich po Hlučínu nakonec bude víc," prozradil Jura.

Potěšit ho tak mohla aspoň rarita v podobě naskočení patnáctiletého Píchala v 56. minutě za nevýrazného Nekudu.

„David s námi trénuje jednou až dvakrát týdně celé jaro. Je to hráč, který má budoucnost před sebou a ukázal to i dnes. Pokud mu vydrží zdraví a přístup, může z něj být výborný fotbalista," uzavřel lodivod 1. SK.

1. HFK Olomouc – 1. SK Prostějov 2:0 (0:0)

Branky: 47. Kotouč z pen., 87. Schmidt. Rozhodčí: Mikyska – Polák, Černý. ŽK: Fočič, Marek – Pančochář. ČK: 15. Krumpolc. Diváků: 206.

HFK: Mucha – Krumpolc, Kotouč, Krejčí, Přikryl – Šteigl (81. Schmidt), Fočič (65. Bořil), Buček, Marek – Pyclík, Pezzotti (18. Kostorek). Trenér: Vlastimil Palička.

Prostějov: Neoral – Machynek, Sus, Pančochář, Rus – M. Machálek (56. T. Machálek), Petržela, Fládr (70. Zelenka), Langer – Nekuda (56. Píchal), Kroupa. Trenér: František Jura.