Proti Ostravanům museli v nervózním a bojovném zápase dotahovat ztrátu po sporném gólu Hrubého, vyrovnání zajistil žolík Moulis.

Poločasovou přestávku musel vyhlížet postupem času prvního dějství jak trenér Sigmy Jílek, tak kouč Kučera ve službách domácího Baníku. Pokynů a podnětů pro zlepšení hry obou celků mohli totiž vysledovat dostatek.

Zdeněk Zlámal v zápase Zlína s Kodaní na Andrově stadionu v Olomouci
Mlha Zlámala nepřekvapila: Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Hanáci sice začali na stadionu ve Vítkovicích slibně a opticky Baník zatlačili, jenže do šance se Olomoučané v červených dresech nepropracovali.

Na pohled největší příležitost měl na druhé straně po centru Granečného Robert Hrubý, ale jeho hlavička plachtila k tyči dlouho a brankář Buchta se pro míč zvládl natáhnout. Sigma ubrala ze svého tempa, naopak Baníkovci se osmělili.

Roman Sedláček (vlevo) a Michal Kovář
Fotbalové duo Kovář – Sedláček chystá tréninky pro veřejnost

Přesto závěr úvodní pětačtyřicetiminutovky přinesl spíše nervozitu než fotbalové akce. Domácí zkoušeli štěstí ze standardek, kterých jim Olomouc nabízela až povážlivě mnoho, ale v těchto situacích postrádaly ostravské pokusy přesnost i moment překvapení.

Naopak hodně zaskočení byli hráči Sigmy v čele s gólmanem Milošem Buchtou v 54. minutě. Do olomouckého brankáře za hranicí pravidel vlétla domácí legenda Milan Baroš, avšak sudí nechal hru pokračovat.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Tady je pestrý mix akcí. Vybírejte

Buchta se zlobil

Buchta spěchal zpět mezi tři tyče, do rozhozené defenzivy ale nacentroval Granečný a míč přistál na hlavu Roberta Hrubého, který otevřel skóre. Buchta se hodně zlobil za předchozí faul, ale ani jeho protesty za žlutou kartu už situaci nezměnily.

Domácí naopak mohli navýšit, když v sólu pálil opět Hrubý, Buchta střelu vyrazil k Azevedovi, tomu už však zakončení nesedlo.

Olomoucký trenér Jílek reagoval na obdrženou branku střídání, do akce se čtyřicet minut před koncem dostal důrazný forvard Chorý. A po chvíli na place byl blízko srovnání, po pasu od Radakoviće jej však domácí Vašek vychytal.

Gólově se však zadařilo dalšímu střídajícímu hráči Olomouce. Sladký poslal přízemní centr do vápna, kde ve skluzu zakončoval Kalvach. Brankář Vašek si první střelou i dorážkou poradil, ale míč dal poskakoval před brankou.

Pavel Moulis si se štěstím v šanci poradil a iniciativu začala opět přebírat Sigma. Body z domácího hřiště však už Baník nepustil, po druhé žluté kartě pro Davida Housku navíc dohrávali Hanáci samotný závěr zápasu v deseti.

Fanoušci Kodaně na Andrově stadionu v Olomouci
VIDEO: Policisté rozháněli střet fanoušků v centru Olomouce

FC Baník Ostrava – SK Sigma Olomouc 1:1 (0:0)

Branky: 54. Hrubý – 74. Moulis. Rozhodčí: Zelinka – Paták, Hájek. ŽK: Jemelka, Houska, Vepřek, Buchta – Hrubý, O. Šašinka, Hlinka, Pazdera, Baroš. ČK: 90+3. Houska. Diváci: 5617.

Ostrava: Vašek – Pazdera, Pokorný, Šindelář, Granečný – Sus, Hrubý, Hlinka, Azevedo (79. Mičola) – Baroš, O. Šašinka (79. Poznar). Trenér: Radim Kučera.

Olomouc: Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek – Kalvach – Zahradníček (89. Hála), Houska, Texl (55. Chorý), Falta (67. Moulis) – Plšek. Trenér: Václav Jílek.