Letos vyrazil s kluky a holkami nejen na trénink, ale i na projížďku po řece Moravě.

A běžné dny fotbalové sezony? Nejlepší střelec české reprezentace se chopil nové funkce. Jako skaut Sparty Praha sleduje výkony hráčů ve druhé francouzské lize a také změny v kádrech českých klubů. Těch letos v létě není málo. „Zvedne se i zájem o fotbal, když tyhle kluby budou hrát někde venku. Třeba tady v Olomouci,“ myslí si čtyřiačtyřicetiletý Koller.

Jak se vám jelo na raftech s dětmi? Máte zkušenosti coby vodák?
Bylo to zajímavé, na raftech už jsem jezdil dřív třeba na soustředění nebo na teambuildingu,takže s tím mám zkušenosti. Do Olomouce na fotbalovou školu jezdím rád, program je tam vždy nabitý. Na dětech bylo vidět, že je to bavilo. Měl jsem na raftu tu nejstarší skupinu, tak jsem je dovezl první do cíle (smích).

Jinak jste se ale vrhl do práce fotbalového skauta. Jak vás tato funkce oslovila?
Určitě je to zase jiná zkušenost. Pro Spartu sleduju druhou francouzskou ligu. Pokud by se namanulo nějaké eventuální posílení do kádru. Zatím jsem v začátcích. Ale jo, baví mě to. Je to něco jiného, než trénování.

Vůle posilovat tým je zřejmě v tomto období ve Spartě vysoká…
To je. Je vidět, že Sparta začíná hodně investovat do hráčů hlavně ze zahraničí. I pro nás je to výzva, sledujeme hráče, mí další kolegové zase jiné ligy. Teď už je to období pro tipy celkem uzavřené, ale třeba do budoucna na zimu nebo další sezonu. Koncem července se soutěže rozběhnou a bude dost práce.

Co říkáte na hráče, které zatím Sparta přivedla?
Uvidíme, zatím to nechci hodnotit. Příprava probíhá a někteří se zatím ani nezapojili. Ukáže se až v ostrých zápasech. Je to velká změna, přišel i italský trenér. Necháme se překvapit, je tam taky hodně zraněných, doufám, že se dají do pořádku.

Do pořádku se dává i váš kamarád z reprezentace Tomáš Rosický. Komunikujete s ním?
No dává, ale bohužel delší dobu. Je to otevřené, určitě to zase nebude na začátek soutěže.

Sparta a Slavie vedou v přivádění posil určitý souboj. Jaké z toho máte dojmy?
Je to revoluce, jak ve Spartě tak i ve Slavii. Ještě se ukáže, kdo posílil líp. Ale na druhou stranu naši ligu to určitě obohatí. Zvedne se i zájem o fotbal, když tyhle kluby budou hrát někde venku. Třeba tady v Olomouci. Lidé se půjdou podívat, bude to takové oživení.

Nerozdělí se česká soutěž více na dva kluby na špici a ten zbytek?
Myslím, že i další kluby se budou chtít držet. Hlavně Plzeň, ta do toho bude chtít promluvit. Ty tři kluby budou zase hrát prim. Asi si to rozdají o titul, pak tam budou ti další. Uvidíme, jak se zvedne Zlín díky postupu do Evropské ligy. Mohlo by to být zajímavý.

Nedávno proběhlo mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let. Sledoval jste počínání českého týmu?
Viděl jsem dva zápasy s Itálií a s Dánskem. Bohužel jsme nepostoupili, ale zejména zápas s Itálií odehráli naši velmi dobře. Ti hráči v sobě něco mají, je to určitý základ, na kterém bude moct trenér Jarolím stavět v reprezentačním áčku.

Něco v sobě má i Patrik Schick. Jak vnímáte jeho progres?
Zatím jde správný směrem. Na hostování v Bohemce dával góly, přestoupil do Sampdorie Janov, kde se taky začal prosazovat. Uvidíme, jestli to půjde i v Juventusu. Samozřejmě to bude mít těžký, nebude to hráč do základní sestavy. Jako střídající by si mohl pozici najít i tam. Přeju mu, aby to vyšlo. Potřebujeme, aby takoví hráči obohatili naši reprezentaci.

Euro jednadvacítek vyhrálo Německo. Vy jste v Dortmundu strávil pět let, co pomáhá Němcům k úspěchu?
Němci fotbalu vládnou delší dobu a je to asi dané i tím, že už tam nehrají jen ti čistokrevní Němci. Mají tam hodně Turků, Poláků, kteří tam přinesou nějakou kreativitu. Když se to smíchá s německou buldočí povahou, tak je z toho výsledek, že jsou, dá se říct, nejlepší ve všech kategoriích v Evropě i ve světě.

O dva dny později získalo německé áčko i konfederační pohár. Má hra prvního týmu a jednadvacítky podobné rysy?
Oni mají propracovaný systém a ve všech kategoriích fungují na podobných principech. Od sedmnáctky, devatenáctky přes jednadvacítku až k áčku. Přináší jim to ovoce, mají výborné hráče, takže mají trenéři z čeho vybírat.