Dvaatřicetiletý fotbalista působil v nižších soutěžích v Rakousku a budoval podnikání. Nyní se rozhodl pustit se po delší odmlce do fotbalové výzvy ve třetí lize.

„Už jsem nějak neměl chuť pokračovat v Rakousku. Nestíhal jsem to časově a Dercoš se to nějak dozvěděl, tak mi volal, jestli se můžeme setkat. Tak jsme si sedli, řekli jsme si nějaké věci, jestli by to mělo vůbec význam pro mě, pro klub a pro mužstvo. Řekli jsme si, že to zkusíme a že zkusím klukům pomoct," objasňoval kontakt s 1. HFK Olomouc defenzivní záložník.

Hráč s řadou zkušeností z první ligy se musí srovnávat s výkonnostním skokem mezi rakouským a českým fotbalem, vše by ale podle svých slov měl zvládnout za krátkou dobu.

„Je to jiné tempo, víc se běhá a jsou tady lepší, techničtější hráči. Myslím ale, že si na to zvyknu celkem rychle a že s tím problém mít nebudu," věřil Filip Rýdel.

K jeho působení v Holici už stačí pouze dotažení nutných administrativních formalit, Rýdel je hráčem Českých Budějovic.

„Jsme dohodnutí, jenom se musí vedení Holice domluvit s Českými Budějovicemi, ale mluvil jsem s nimi a mělo by to být v pohodě," prozradil fotbalista, jenž má na kontě také 15 zápasů v mládežnických reprezentačních výběrech.

Nyní si zvyká na nové spoluhráče v kabině týmu z olomouckého předměstí.

„Už se poznáváme. Kluci jsou mladí a běhaví, pořád je co zlepšovat. Musíme se víc sehrát a doufejme, že to bude klapat," optimisticky prohlásil defenzivně laděný středopolař, jenž se v posledních letech věnoval mimo jiné svému fitness studiu. Že by sem v přípravě zamířil tým Holice?

„To zas ne," usmíval se Filip Rýdel a k vlastní přípravě doplňoval: „Ale já si to nějak udělám, abych zvládal tréninky a i svoje podnikání a další věci, které dělám bokem."

Rýdlovu hru v prvním poločase sledoval také reprezentant a bývalý Sigmák Roman Hubník.

„Kluci říkali, že se půjdou podívat, když jsem dva roky nehrál pořádný fotbal. Naplánovali si, že se mi půjdou zasmát. Ale tak uvidíme, co řeknou. Zavoláme si a bude nějaké hodnocení," věděl zkušený hráč. Hubníka bude moct pro změnu sledovat v předkole Ligy mistrů, ve třetím předkole zamíří Západočeši do Azerbajdžánu.

„Určitě sleduju fotbal a ligu mistrů, když mám čas. Určitě se podívám," potvrzoval Rýdel, který tak při svém zájmu o kopanou pochopitelně sledoval i Sigmu Olomouc, ve které strávil od patnácti let celou dekádu a odehrál šedesát utkání.

„Když jsem mohl, tak jsem byl pokaždé na Sigmě. Je to škoda, že se to neudrželo a že spadli. Určitě mě to hodně mrzí, znám tam spoustu kluků, trenérů a funkcionářů," uzavřela nová posila HFK Olomouc.

Trenér Derco: Zkušenost je na hřišti hned vidět

Olomouc – Plný optimismu byl ohledně nové akvizice do sestavy Holice trenér Jiří Derco. Filip Rýdel splnil jeho očekávání a v úvodních čtrnácti dnech přípravy se zkušený hráč podle Derca vžil do role týmového lídra.

Jak se vám líbil výkon Filipa Rýdla v zápase s Mohelnicí?

Jsem spokojený. Naplnil přesně to, co jsem od něj očekával. Bude to velký pomocník. Když kluci pochopí, o čem to je, tak to půjde správným směrem. Jsem strašně rád, že jsme takového hráče dotáhli. Pro mladé hráče je to zkušenost a je to na hřišti hned vidět.

Plní takový hráč i důležité úkoly v komunikaci?

Bude takovým propojením s kabinou. Bude mi dělat zároveň i asistenta, je to výborný kluk do party. Hlavně kluci potřebují nějaké vedení na hřišti a z tohoto hlediska je to pro nás velká pomoc.

Filip Rýdel šel také kopat penaltu, kterou zkušeně proměnil. Dostal se do role lídra?

Ano, přesně. Od toho tam je, je to zkušený hráč a tohle od něj čekáme. Hráči kolem něj se k tomu musí přidat, aby to šlo pozitivním směrem. Jsem strašně rád, že tady je.

Po působení v nižší rakouské soutěži se bude muset srovnávat s větší kvalitou třetí české ligy. Jak moc to bude náročné?

No s tím nebude mít problém. Je u nás už čtrnáct dní Je to zkušený hráč, už má něco odkopané. Samozřejmě mu to bude chvilku trvat, ale ví, kam se má postavit, kam jít a jak rozehrát. To nám chybělo a bude to pro nás velká výhoda.

Filip Rýdel kopal například rohové kopy. Může zahrávat také standardní situace?

Určitě, ale ještě jsme se tomu nevěnovali, jsme ve hrubé přípravě. Pracujeme spíš na kondici. Je jednou z variant, chceme využít co nejvíc jeho předností. Máme čas, na to si ještě sedneme.