Madrid, Olomouc Dvaadvacet let staré vzpomínky ožívají. Fotbalová Sigma se znovu utkala s Realem Madrid.

Stejně jako při památném tažení do čtvrtfinále poháru UEFA v březnu roku 1992. Po stopách Hapala, Marošiho, Brücknera a spol. se vydala patnáctka Sigmy.

Nadějní fotbalisté ve Španělsku obstáli, byť s nejslavnějším klubem prohráli 0:1. Stejně jako kdysi jejich předchůdci.

Sigma na Pyrenejském poloostrově sehrála dva zápasy. Méně slavný madridský klub Rayo Vallecano porazila 4:3 a o den později podlehla až po boji královskému „bílému baletu.

„Popravdě řečeno, byl jsem mile překvapený. Počítal jsem, že dopadneme hůř," usmíval se trenér SK Sigma U15 Pavel Tököly po návratu.

„Musím říct, že mě dost překvapilo, že jsme nezaostávali po technické stránce. Většinou jsou Španělé rychlejší a technicky vyspělejší než my," dodal dlouholetý kouč olomouckých mládežnických mužstev.

Hanáci se Španěly vedli už o čtyři

Zápas s Vallecanem rozjeli mladí Hanáci ve velkém stylu.

Po brankách Zifčáka, Matouška, který se prosadil hned dvakrát, a Baďury vedli už 4:0.

„Pak přišly dvě penalty a jedna chyba, takže to nakonec skončilo 4:3, ale myslím, že jsme vyhráli naprosto zaslouženě," poznamenal Tököly.

To hlavní přišlo o den později. Bitva se slavným Realem.

„Real postavil v prvním poločase jednu jedenáctku se třemi španělskými reprezentanty a ve druhém poločase úplně jinou," podotkl Tököly.

„Technicky i rychlostně byli jejich hráči na skvělé úrovni. Všichni od obránců po útočníky byli výborní jeden na jednoho, takže naši kluci si museli opravdu hrábnout na dno sil," mínil kouč.

V první půli Hanáci soupeři stačili.

„Dokonce jsme měli i šance, ale oni taky. Ve druhém poločase jsme začali ztrácet půdu pod nohama, i proto, že naši kluci byli trochu unavení," řekl Tököly.

Real je rychlejší, techničtější

Nakonec Sigma inkasovala osm minut před koncem rozhodující branku, podobně jako před nimi Brücknerova družina, odešla i ta Tökölyho poražena 0:1.

„Byl to zasloužený gól. Naši kluci bojovali a rvali se. Podle mě jsou na dobré úrovni, ale Real Madrid byl ještě rychlejší a techničtější," usmíval se kouč.

Výjezd, během nějž talentovaní fotbalisté navštívili také derby Realu s rivalským Atlétikem nebo utkání basketbalové Euroligy Real Madrid Partizan Bělehrad, hodnotil pozitivně.

„Do zahraničí jezdíme často, takže víme, jak se tam hraje. Kluci něco takového zažili poprvé a s výsledky byli spokojení," uvedl Tököly.

Právě ve spokojenosti ale částečně spatřuje příčiny současné situace českého fotbalu.

„Připadá mi, že naši kluci jsou oproti těm, kteří hráli třeba za Real, až moc pohodlní. Spokojí se s málem. Tam u nich vidím daleko větší touhu prosadit se," míní Tököly.

„Těm našim mnohdy stačí jen nakouknout do ligového týmu a s tím se spokojí, protože si myslí, že to všechno za ně dál vyřídí manažeři. Místo toho, aby na sobě dál pracovali," uzavřel.

SK SIGMA OLOMOUC U15 RAYO VALLECANO 4:3 (2:0)

Branky Sigmy: Matoušek 2, Zifčák, Baďura.

Sigma: Gröger Galus, Neuer, Houdek, Sláma Zmrzlý, Chytil, Zifčák, Obdržálek Baďura, Hluchý, hokejově střídali Stoklasa, Matoušek, Grepl, Jankovič, Sivoň, Sedlmajer, Smítal, Polanský, Nízký. Trenér: Pavel Tököly.

SK SIGMA OLOMOUC U15 REAL MADRID 0:1 (0:0)

Sigma: Gröger Obdržálek, Neuer, Houdek, Sláma Zmrzlý, Zifčák, Chytil, Jankovič Baďura, Matoušek, hokejově střídali Grepl, Smítal, Sivoň, Sedlmajer, Hluchý, Stoklasa, Polanský, Nízký. Trenér: Pavel Tököly.