Ostře sledovaný souboj odstartuje ve 20.15 před kamerami TV Fanda.

Kolik diváků dorazí na Andrův stadion?

„Nejradši bych byl, kdyby na Baník přišlo deset tisíc, když budu ale vycházet z reálné situace, tak budu rád i za osm tisíc diváků," prohlásil trenér Sigmy Roman Pivarník, který rovněž přiznal, že byl zklamaný ze sobotní návštěvy 4500 diváků, kteří byli zvědavi na souboj Olomouce s Jihlavou.

Mezi fanoušky je zápas s Baníkem brán jako atraktivní derby. Vnímáte to stejně?
I ve své době jsem zažil, že zápasy s Baníkem byly více mediálně sledované, stejně jako třeba se Spartou. Diváci se na to asi těší, ale pro nás je to zápas jako každý jiný. My k tomu zápasu přistoupíme znovu stejně, jenom doufám, že naši diváci k tomu přistoupí jinak, než jak k tomu přistoupili v zápase s Jihlavou. Věřím, že přijdou ve větším počtu, i když počasí tomu samozřejmě momentálně nepřeje. Fotbal se ale hrát musí a já věřím, že i v tom počasí nás fanoušci podpoří.

Byla pro vás návštěva na souboj s Jihlavou určitým zklamáním?
Ne určitým, bylo to pro mě velké zklamání, protože se říká, že těch čtyři a půl tisíce diváků chodí na Sigmu, ať už hraje dobře, nebo špatně. Ty čtyři a půl tisíce tam jsou pořád. Já jsem doufal, že se to 
v této sezoně trochu zlomí 
a bude to lepší. Hrajeme dobrý atraktivní fotbal, jsme nahoře v tabulce a podporu diváků samozřejmě potřebujeme, protože fotbal se hraje i pro diváky a my chceme jejich podporu. Proto ta návštěva byla zklamáním, čtyři a půl tisíce diváků bylo velmi málo.

S jak velkou návštěvou byste byli spokojeni v pátek?
Nejradši bych samozřejmě byl, kdybychom vyprodali stadion (usmívá se). Do jara jsme chtěli vstoupit dobře, protože máme doma hodně atraktivní zápasy. Věřili jsme, že když budeme hrát dobře, tak naplníme stadion. Ať už na Baník, nebo dvakrát na Spartu. Na jaře tady bude hrát i Plzeň nebo Mladá Boleslav. Takže to jsou atraktivní zápasy, ve kterých půjde o hodně. Nejradši bych byl, kdyby na Baník přišlo deset tisíc, když budu ale vycházet z reálné situace, tak budu rád i za osm tisíc diváků.

Zápas s Baníkem bude živě přenášet televize. Myslíte si, že právě fotbal v televizi znamená odliv fanoušků ze stadionů?
Těžko se to odhaduje. Samozřejmě, že možná někteří lidé zůstanou doma, ale všichni víme, že zápas na stadionu přináší úplně jinou atmosféru než zápas v televizi. Na ty se můžeme dívat každý den do nekonečna, ale na živo ten zápas vidíte málokdy. Máte možnost jej vidět v Olomouci, nebo potom někam cestovat. Těch možností moc není, my máme doma už jen šest ligových zápasů plus pohár. Zápas národního mužstva je taky v televizi, ale dvanáct tisíc diváků na stadion stejně dojde, takže je to pro mě trošku nepochopitelné.

Pro českou ligu je asi dobře, že jsou zápasy propagované v televizi. Souhlasíte?
Samozřejmě, patří to k tomu. Ve světě jsou zápasy pořád, v televizi se pouštějí od rána do večera a lidé na stadionech jsou. Atmosféra při telce je úplně jiná, já samozřejmě taky analyzuji zápasy u televize, ale pokud se člověk toho zápasu zúčastní, tak jej vidí komplexnější a na detaily se potom může podívat na videu.

VÍCE: Olomouc čeká na 1500 fans Baníku, chystají se manévry