Kanaďané sice dorazí „pouze" ze svého soustředění v Rakousku, jinak jsou ale nejvzdálenějším soupeřem národního týmu při zápasech na Andrově stadionu.

Ten už se pomalu chystá na velký den.

„Není toho málo, co je třeba udělat, ale všichni naši pracovníci už s tím mají zkušenosti," hlásí marketingový manažer olomoucké Sigmy David Holly.

Celý stadion se musí převléct do reprezentačního. Národní tým a fotbalová asociace mají vlastní partnery a ti chtějí být logicky vidět.

Takže zmizí více než stovka reklamních bannerů, které fanoušci Sigmy znají z ligových utkání. Přesněji řečeno, zakryjí se.

Stejně jako plachty na stožárech s umělým osvětlením. To by pro zaměstnance Sigmy z venkovního úseku byla přece jen až příliš adrenalinová záležitost. Je tedy nutné povolat horolezce.

„Technicky zajišťujeme také fanzónu s nafukovacími atrakcemi, která bude před stadionem. Další věci jako catering a podobně už patří ke standardním věcem," doplnil Holly.

Rosický nepřijede, Hořava ano  
Fotbalová reprezentace bude v pátečním přípravném utkání s Kanadou postrádat kapitána Tomáše Rosického, kterého na sraz týmu nepustí nemoc, a Vladimíra Daridu. Záložník Freiburgu si ve čtvrtečním utkání Evropské ligy s Estorilem poranil mezižeberní sval.

Oba se proto omluvili trenérovi národního týmu Josefu Pešicemu. Ten místo nich povolal Tomáše Hořavu z Plzně a libereckého Josefa Šurala, který se v reprezentaci objeví poprvé.

„Je to nepříjemné, situace v záloze se nám komplikuje. Proto jsem povolal Hořavu a šanci v národním týmu poprvé dostane Josef Šural, který by mohl nastoupit na pravé straně zálohy," řekl Pešice. Uvažoval i o povolání Josefa Hušbauera ze Sparty, který však má rovněž po nedělním utkání v Olomouci zdravotní problémy.

Náklady hradí asociace

Od zajištění kvalifikačního zápasu o mistrovství světa s Dánskem, který se hrál v Olomouci v březnu, se povinnosti pořadatele nijak zvlášť neliší.

„Vše se chystá téměř stejně. Pořád je to ale prestižní akce, které si vážíme, proto nemůžeme nic podcenit," tvrdí Holly.

Stejný jako z kvalifikačního zápasu bude i příjem pro Sigmu. Náklady s pořádáním zápasu hradí fotbalová asociace.

„Z tohoto pohledu je pro nás jedno, jak atraktivní soupeř přijede, nebo jestli jde o důležitý zápas. Samozřejmě je to ale věc prestiže. Každý chce pořádat ty největší zápasy," poznamenal Holly.

Reprezentantům se ale prý na Hanou po březnovém výbuchu s Dány, který výrazně poničil české ambice na postup do Brazílie, moc nechtělo.

I to byl prý důvod, proč se další kvalifikační duel s Arménií (také neúspěšný) přesunul do pražského Edenu.

Čtvrteční program fotbalové reprezentace před přípravou s Kanadou11:43 příjezd do Olomouce na Hlavní nádraží
15:30 TK trenéra Josefa Pešiceho a kapitána Petra Čecha
16:15 trénink ČR (15 minut otevřený pro média)
17:30 trénink Kanady

Na Hané se dlouho vyhrávalo

Prozatimní trenér národního týmu Josef Pešice však soudí, že hráčům je v podstatě jedno, kde hrají.

„Pro mě je to sympatický stadion, kde jsou dobří fandové. A přesycenost fotbalem tam určitě není taková jako třeba v Praze," míní Pešice, který bude v Olomouci usilovat o udržení stoprocentní bilance na lavičce reprezentace.

A také o vylepšení bilance na olomouckém stadionu. Dlouho tady národní tým jen vyhrával. Až v kvalifikaci o Euro 2012 s Litvou přišla první porážka. Přesně před rokem si Bílkův tým napravil reputaci vysokou výhrou nad Slováky. Jenže v březnu vybuchl zmiňovaný dánský dynamit.

Javorové listy by ale v pátek takový odpor téměř jistě klást neměly.

Reprezentace v Olomouci

1991: Československo - Polsko 4:0 (29. Kuka, 42. Moravčík, 80. Pecko, 83. Daněk)

1998 Česko - Irsko 2:1 (50. Šmicer, 76. Lasota 10. Breen)

2002: Česko - Slovensko 4:1 (31. a 64. Koller, 70. a 78. Rosický 8. Németh)

2003: Česko - Moldavsko 5:0 (42. Šmicer, 73. Koller z pen., 82. Štajner, 88. a 90. Lokvenc)

2005: Česko - Arménie 4:1 (47. Heinz, 52. a 76. Polák, 58. Baroš 82. Petrosyan)

2010: Česko - Litva 0:1 (27. Šernas)

2012: Česko - Slovensko 3:0 (3. a 6. Lafata, 73. Dočkal)

2013: Česko - Dánsko 0:3 (57. Cornelius, 67. Kjaer, 82. Zimling)