Hospodaření akciové společnosti je ve ztrátě, představenstvo ji nadále řeší odprodejem nevyužívaného majetku, snahou o snižování nákladů činnosti a případně akcionářskými půjčkami.

„Dané situaci by významně prospělo, pokud by se realizoval úplatný převod Androva stadionu na Statutární město Olomouc. K tomu předseda dozorčí rady Antonín Staněk seznámil dozorčí radu se závěry posledních jednání o možnostech převodu a jeho limitech a předběžně projednaných základních parametrech," stojí v zápisu z dubnového zasedání dozorčí rady SK Sigma Olomouc.

Kromě olomouckého primátora Antonína Staňka (ČSSD) informovali o problematice dozorčí radu také členové představenstva advokát Petr Konečný, předseda představenstva a spolumajitel klubu Josef Lébr a člen představenstva klubu a náměstek primátora Martin Major (ODS).

Většina měst provozuje stadiony

„Je pravda, že v souvislosti s finanční situací akciové společnosti jsme se bavili o řešení. Jedním z možných způsobů je převedení Androva stadionu na město a tím pádem by se ulevilo společnost ve věci placení provozních nákladů," sdělil Martin Major.

Připomněl, že ve většině měst v republice patří stadiony samosprávě.

Doplnil, že téma vzešlo z obecné debaty, jak ven z nelehké ekonomické situace společnosti.

V té vlastní zhruba třetinu akcií právě město.

Přibližně stejnou část mají i spolek SK Olomouc Sigma MŽ a podnikatel Josef Lébr.

Základní kapitál je podle výroční zprávy 273,5 milionu ko­run.

Rozhodnutí o konkrétních krocích jsou ještě daleko, závěr by měl přijít do prázdnin.

Pokud má na změnu vlastníka dojít, je potřeba upřesnit, jak by vypadal provoz stadionu, jaké jsou náklady, za jakých podmínek stadion pronajímat klubu a otázkou je i držení akcií, tedy zda by se město nezbavilo svého podílu.

„Zatím se jen probíraly právní možnosti, jak řešit převod stadionu. Je na světě znalecký posudek, ale zatím se neví, za jakou cenu a zda by město mělo stadion vůbec kupovat. Je to v takové fázi, že o tom dokonce nebyla informována ani rada města," sdělil Martin Major.

Tři varianty

Podle informací Olomouckého deníku existují tři varianty změny vlastníka.

Buď by město odkoupilo stadion, za který by platilo provozní náklady. Klub by v něm pak byl v nájmu.

Možností je i bezúplatný převod nebo zlevnění nemovitosti o desítky milionů korun, které už město do společnosti vložilo.

Klub se nyní pohybuje na sestupových příčkách první ligy.

O souvislostech, jaké by měl případný propad do druhé nejvyšší soutěže na úvahy o převodu stadionu, se zatím nejednalo.

Je však zřejmé, že pro mnohamilionový nákup by se v takovém případě sháněla politická podpora v zastupitelstvu hů­ře.