„Zápas s Barcelonou mohla Sevilla klidně vyhrát. Je to úplná špička. Španělský fotbal je nejlepší na světě. Dají si to nohy a zároveň v obrovské rychlosti. Strašně moc se těším,“ prohlásil záložník Jakub Plšek na letišti v Almaty, kde vládla po postupu uvolněná atmosféra.

„Bude to velký svátek pro celou Olomouc. Hrajeme první zápas doma, takže přijedou v plné sestavě. Je to skvělá možnost porovnat se s takovými hráči, i když já bych se s nimi možná porovnal raději až ve skupině,“ usmál se olomoucký záložník.

Kajrat Almaty - Sigma Olomouc
Bravo! Sigma vyhrála i v Kazachstánu a slaví evropský postup

Tvrdá práce a uskromnění

Je to téměř k neuvěření, že Sigma opravdu stojí na prahu základní skupiny Evropské ligy.

Byť ve dvojutkání bude totálním outsiderem, je třeba vzít v potaz, že ještě před rokem a půl válčila ve druhé lize.

„Je to pohádka. Hráli jsme s Vlašimí a teď přijede Sevilla. Nechci samozřejmě žádný tým nijak urazit, ale když porovnáte naši druhou ligu a Sevillu, tak je to prostě neuvěřitelné,“ zakroutil hlavou Plšek.

Je jedním z fotbalistů, kteří si dvojnásobnou olomouckou anabázi ve druhé lize dobře pamatují. I o něm osobně se ještě docela nedávno nahlas pochybovalo, zda vůbec má se svým stylem hry na první českou ligu. Teď už nepochybuje nikdo, v posledních dvou sezónách nasázel 18 a 11 gólů.

„Tvrdá práce a paradoxně taky to, že Olomouc se musela trochu uskromnit. Už nepřicházeli hráči odjinud, kteří se ne vždy prosadili a vsadilo se na odchovance, kteří dostali prostor,“ pojmenoval atributy svého přerodu v oporu a Sigmy z jojo klubu zpátky na pohárového zástupce.

„My kluci z ročníku 1993 jsme do toho skvěle naskočili, pak přišli další v čele s Kalvim a Džemou. A všechno si to sedlo,“ dodal Plšek.

David Houska.
Sevilla bude svátek pro celou Olomouc, těší se Houska

Chtěl jsem hrozně moc postoupit

V prvním duelu v Olomouci stejně jako v Almaty na něm byla na první pohled vidět obrovská motivace. Možná místy až přehnaná, což několikrát vyústilo v rozčilená gesta směrem k rozhodčím.

„Chtěl jsem hrozně moc postoupit,“ přiznal. „Bylo to mé první dvojutkání v Evropě, chtěl jsem do toho dát opravdu úplně všechno,“ řekl Plšek, který byl přesvědčen, že Olomouc postoupila zaslouženě.

„Až asi na 15 minut ve druhém poločase jsme podle mě byli lepší. Mohli jsme celý dvojzápas rozhodnout i dřív. Nebýt červené karty v domácím zápase, tak se nám to asi podařilo. Nakonec jsme ale o to museli ještě tvrdě bojovat tady,“ dodal.

„Byli jsme však dobře připravení a věřili si na ně. Doma jsme položili dobrý základ a tady to dodělali,“ prohlásil Plšek, jehož Kajrat ve druhém utkání trochu zklamal.

„Překvapilo, že nebyli od začátku tak aktivní. Když jsme využili naše šance a vedli 2:0, tak už jsme věděl, že to nepustíme,“ uvedl.
Kajrat sice dokázal snížit, ale Sigma si pohlídala vítězství, které je důležité i pro český koeficient.

Hanáci do něj díky dvěma výhrám přispěli zatím nejvíc ze všech českých týmů.

„I z tohoto pohledu je to dobře a teď nás čeká odměna,“ přitakal. „Právě kvůli pohárům a takovým zápasům tady většina kluků až na Uroše zůstala,“ řekl Plšek.

Martin Nešpor v Almaty
Střelec Nešpor: Nechali jsme tady hodně sil, výhra je zasloužená

Nejdřív zvládnout Baník

Nicméně ještě před Sevillou nastoupí Olomouc v pondělí (18.00) v domácí soutěži proti ostravskému Baníku a vzhledem ke třem získaným bodům ze čtyř úvodních kol nutně potřebuje uspět.

„Ze dvou domácích zápasů máme nula bodů, nula vstřelených gólů. To musíme změnit,“ říká odhodlaně Plšek.

„Samozřejmě k tomu musíme přistoupit úplně stejně jako k pohárovým zápasům. Říkali jsme to samé už před zápasem na Slovácku, a pak jsme si tam dali vlastní góly. Nemůžu to ani říct jinak. O to důležitější je, abychom teď v pondělí zvládli Baník. Věřím, že přijde hodně lidí a před Sevillou jim dáme dobrou ochutnávku,“ doplnil.

A věří, že se v jako vždy vyhroceném souboji prosadí střelecky, jako naposledy na jaře.

„Teď jsem měl v obou zápasech velké šance. Bohužel jsem je nedal, ale věřím, že jsem si je schoval na další zápasy. Třeba už na pondělí,“ dodal na závěr.

Další množství informací o postupu Sigmy v Evropské lize najdete v sobotním tištěném vydání Deníku