I v záloze to sice vypadá, že je „volno“ už pouze na jednom postu, svým rozhodnutím však může trenér zásadně ovlivnit charakter celé hry.

Záleží totiž, zda se rozhodne pro defenzivní variantu s jedním z navrátilců z hostování, nebo pro ofenzivně laděného Lukáše Buchvaldka.

Na první pohled se přitom vše zdá tak prosté. Z fungující druholigové mozaiky ve složení Zahradníček, Houska, Petr, Plšek a Falta vypadl jediný článek. Jakub Petr, operující pod hrotem, po konci smlouvy přestoupil do Slovácka.

Měla se tedy hledat „desítka“, jak se v moderním fotbalovém žargonu oné pozici říká. Kus za kus.

Zástupci fotbalového klubu SK Sigma Olomouc na předsezonní tiskové konferenci. Zleva záložník Jakub Plšek, trenér Václav Jílek a sportovní manažer Ladislav Minář
Sigma chce zastavit jo-jo efekt a vrátit diváky. Kolikátá skončí?

A byť se spekulovalo například o jihlavském Petru Hronkovi, Olomouc (i vinou značně omezených finančních možností) klasického ofenzivního středopolaře během léta nesehnala.

„Nemáme ho, musíme najít nějaký kompromis,“ ví trenér.

Zato se jí kádr rozrostl o tři (dva, pokud počítáme odchod Jakuba Habusty) záložníky do nižší pozice: Michala Obročníka, Jiřího Texla a Lukáše Kalvacha.

Zejména prvně jmenovaný přišel z Liberce hostovat s opcí s cílem infiltrovat se do základní jedenáctky.

Šestadvacetiletý Slovák měl do technické hry Hanáků přinést agresivitu, která mu je vlastní. Jenže Obročník se představil pouze v prvním přípravném duelu proti Opavě, další minuty už v létě vinou zranění nepřidal. A byť již trénuje, začátek sezony zřejmě nestihne.

Roman Polom
Polom nemůže v Boleslavi hrát. Bude debutovat Jemelka?

Jílek: Věřím každému v mužstvu

Pozornost se tak obrátila na Texla s Kalvachem, duo, které loňský ročník strávilo ve FNL, přesněji ve Vítkovicích a Táborsku.

„Vrátili se a zvýšili nám konkurenci ve středu hřiště. Vůbec nemám obavy z toho, že naposledy hráli jen druhou ligu. Patřili k oporám svých týmů a prokázali tam kvalitu, což potvrdili i teď v přípravě. Ten rok jim pomohl. Nechci říct, že jsou schopni naskočit a být hned konkurenceschopní v lize, ale jsou schopni ten potenciál ukázat,“ myslí si Jílek.

Především Texl si loni v Ostravě udělal solidní jméno, a to nejen díky pěti nastříleným brankám.

I proto o něj Vítkovice stály i teď, podobně jako ambiciózní Opava, která chce postoupit mezi elitu. Možná i vinou Obročníkova zranění se však zatím žádné hostování nekoná, oba zůstávají v Sigmě.

A mají šanci si připsat premiérové prvoligové minuty v kariéře. Nebyl by to však risk?

„Věřím každému, koho mám v mužstvu. Bylo by špatné, kdyby to tak nebylo. V tuhle chvíli jsou sportovně připraveni, ale je to samozřejmě také otázka hlavy. Zda jsou schopni se srovnat s prvoligovou náročností a tlakem,“ doplňuje.

Pokud by se jeden z nich procpal do sestavy už v Mladé Boleslavi, posunul by se Jakub Plšek na vyšší pozice právě pod útočníka Tomáše Chorého. Co na to Jílek?

„Zkoušeli jsme ho tam, stejně jako třeba Šimona Faltu, ale tam už to Kubovi tolik nevyhovuje.“

Ano, sám Plšek ve velkém červnovém rozhovoru pro Deník přiznal, že ideální je pro něj současný post číslo 6 vedle Davida Housky.

I proto se jeví jako pravděpodobnější varianta s Lukášem Buchvaldkem. Jednadvacetiletý talent má ideální příležitost stát se konečně důležitým (a stálým) členem sestavy.

Hraje pro něj i skutečnost, že nastoupil v přípravném utkání v Žilině (3:3), kde Sigma předvedla zejména v první půli nejlepší výkon za poslední měsíce a zaslouženě se dostala do třígólového vedení.

Miloš Buchta a Michal Reichl
Kdo bude chytat ligu za Sigmu? Na Buchtu se tlačí Reichl

Moulis jako druhý nováček?

Jílek by rád na tehdy předvedené hře sázel i nyní v lize. A k tomu potřebuje rychlé, přímočaré fotbalisty.

Proto by druhým nováčkem v sestavě, oproti té loňské, mohl být Pavel Moulis, jenž se na Andrův stadion vrátil po ročním hostování v Ústí nad Labem. Tam přidal deset druholigových zásahů a poté jako vítr vlétl i do přípravy v Olomouci.

Není tak divu, že velmi výrazně tlačí především na Tomáše Zahradníčka, jenž měl pravou stranu zálohy v posledních měsících pronajatou pro sebe.

„Pavel mě hodně překvapil po všech stránkách – přístupem, kvalitou i emocionalitou v tréninku. Je vidět, že je to trošku jiný Moulis, než když od nás odcházel. Také jemu ten rok pomohl, nyní je připraven plnohodnotně se poprat o ty křídelní pozice,“ souhlasí Václav Jílek.

Trofej pro vítěze českého poháru
Sigmu vyzve v poháru Hlučín, do Holice zamíří Zbrojovka Brno