„Přišlo mi to hodně rychlé, i když poslední měsíc jsme neměli dobrý," řekl šestačtyřicetiletý trenér, který do Olomouce, kde dlouhá léta žije, přišel v létě z Jihlavy.

V červenci pro Sigmu vyhrál Superpohár, podzim dokončil na čtvrtém místě tabulky, po čtyřech výhrách z úvodu jara ale přišla osmizápasová černá šňůra.

„Úděl trenérského řemesla je takový, že vyhrává mužstvo a prohrává trenér. Je v tom zkrátka sám. Na tom těžko něco změníme," posteskl si Pivarník, který se během svého působení několikrát dostal do názorového střetu s vedením klubu.

Zejména co se posílení týmu týká.

„S hráči se mi ale pracovalo dobře a chtěl jsem s nimi pracovat i dál," řekl odcházející trenér.

Jak jste přijal informaci o tom, že u týmu končíte?
Byl jsem z toho trochu překvapený. Já sám si nechávám vždycky čas alespoň do druhého dne. Přišlo mi to hodně rychlé, i když poslední měsíc jsme neměli dobrý.

I s pohárem jste nevyhráli osmkrát za sebou. Proč jste se do této situace dostali?
O příčinách toho stavu, do kterého jsme se dostali jsme se bavili několikrát. Snažil jsem se na to upozorňovat dopředu. A ne přijít s tím až ve chvílích, kdy se nedařilo. Bohužel podle mě jen došlo na má slova. Ale problémů jsme měli spoustu. Třeba zdravotních, což nebylo o tom, že bychom špatně trénovali, ale třeba že v zimě byly některé věci špatně vyřešené.

Vedení po vás chtělo umístění do třetího místa. Má podle Sigma kádr na to, aby hrála o Evropu? Vy sám jste po vedení několikrát chtěl posily…
Mužstvo kvalitu má. Hráči jsou talentovaní, ale jen s talenty hrát o Evropu je málo. Je třeba mít také hráče, kteří už něčím prošli, kteří jsou odolní a jsou zvyklí hrát pod tlakem, který prostě v této fázi sezony přichází. Tlak od vedení klubu samozřejmě byl, a podle mě zbytečný. Loni se Sigma zachraňovala a najednou se po nás chtělo, abychom skončili do třetího místa bez toho, že by se někdo přivedl. Na druhou stranu šance na třetí místo tady pořád je. Stále jsem věřil, že se to může podařit. Třeba pokud se nám budou vyhýbat zranění, nebo pokud nebudeme mít problémy s kartami, což se obojí nestalo. My třeba dostáváme karty za všechno.

Berete tedy své odvolání jako křivdu? Protože to, že Sigma skončí do třetího místa, je stále reálné.
Křivda. Je mi to hodně líto. Dokázali jsme to nějak zatím ukopat na to čtvrté místo, i když vím, že poslední měsíc nebyl dobrý. Do konce března jsme byli chválení za to, že po Plzni hrajeme nejlepší fotbal v lize. Pak se k nám tedy ještě přidala Sparta. Bohužel jeden nepovedený měsíc, pak rozhodne o tom, že v konečném důsledku jste jako trenér neúspěšný. Člověka to mrzí hlavně z důvodu, že je v Olomouci, že je doma a že tady chtěl být. S hráči se mi pracovalo dobře a chtěl jsem s nimi pracovat dál.

Tušil jste před zápasem s Teplicemi, že může být váš poslední?
Zápas byl pro nás důležitý hlavně z toho pohledu, že jsme se chtěli dostat zpátky na třetí místo v tabulce. Nebral jsem to tak, že bych hrál o své místo.

Cítil jsem, že jsem na to sám

Udělal byste něco jinak?
Pokud není vůle a pochopení od lidí nahoře, tak těžko můžete něco změnit. Fotbal není jen o trenérovi, nebo o hráčích. Několikrát jsem říkal, že je to o trojúhelníku, do kterého patří také funkcionáři a který prostě musí klapat. Snažil jsem se to tady zlepšit a změnit. Je to o tom, abychom si navzájem pomohli. A já jsem cítil, že jsem na to sám od chvíle, co jsem do Sigmy přišel.

Na konci podzimu se diskutovalo o tom, jak moc Sigmě chybí sportovní ředitel, v zimě pak přišel na toto místo Zdeněk Psotka. Ani poté se nic v rámci toho trojúhelníku nezlepšilo?'
Nechtěl bych to moc rozebírat. Já totiž dodneška vlastně nevím, jaké má Zdeněk Psotka pravomoce. Komunikovat jen s ním, když nemá na starosti finance, to nestačí. Ale celkově ten jeho příchod nebyl šťastným řešením. Psalo se o tom v novinách, média to řešila. Ve Sportu předpokládali, že dříve nebo později dojde k mému odvolání, a to se i nakonec stalo.

Kdo vám oznámil, že u týmu končíte? Byl to generální manažer Psotka?
Bylo tam celé představenstvo, ale oznámil mi to pan Lébr.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Teď si trochu odpočinu od fotbalu, i když jsem to rozhodně v plánu neměl a pak uvidím, co bude dál.

Plánujete se rozloučit s hráči?
Za nimi jsem byl už teď (v pondělí večer). Rozloučil jsem se s nimi, protože už další možnost zítra asi nebude. Popřál jsem jim hodně štěstí, aby se pokusili tu sezónu zachránit.