„Po podzimu jsme měli náskok sedmi bodů, který jsme si udrželi. Proti Dolanům jsme to potvrdili perfektním výkonem a vítězstvím 8:1. Dvě kola před koncem jsme už jistými vítězi krajského přeboru," radoval se kouč Trnečka.

Fotbalisté Nových Sadů (ve žlutém) porazili Dolany 8:1 a radovali se z vítězství v soutěži.  trenér Karel Trnečka s pohárem

Karel Trnečka s pohárem 

Dvě kola před koncem soutěže máte na druhý Šumperk náskok devíti bodů. Byla letošní sezona těžká?
Poměrně těžká byla z pohledu, že jsme měli spoustu zraněných hráčů, některé zápasy jsme hráli v desíti lidech a museli jsme využít i dorostence a některé hráče z béčka. Bylo to těžké, ale ten kádr je tady velice kvalitní. Hráči mají v úterý schůzku s vedením a tam by se mělo domluvit a rozhodnout, jestli budeme postupovat, nebo ne a budeme znovu hrát krajský přebor.

Hráči měli nabídky, ale zůstali

Jak si ceníte toho, že jste s Novými Sady vybojoval právo postupu do divize?
Já jsem už pětkrát postoupil, dvakrát s HFK, z divize do třetí ligy a ze třetí do druhé ligy. Teď s Novými Sady z I. A třídy do krajského přeboru a z krajského přeboru do divize. Je to v nižší soutěži, ale přesto je to takové ocenění práce. Myslím, že kolektiv je tady skvělý, protože spousta hráčů mělo nabídky, aby šli do vyšší soutěže, ale mužstvo zůstalo pohromadě. Díky tomu, že zůstalo pohromadě a jsou tady skvělí hráči, jsme to zvládli.

Hráčský kádr je složen převážně z fotbalistů střední generace. Je to na tuto soutěž optimální?
Myslím, že mužstvo je vyvážené. Jsou tam i starší hráči, i když přes třicet let má snad jenom jeden. Ta střední generace je ale velice silná. Pomalu se tam zabudovávají i mladší hráči, co vyšli z dorostu, nebo jsem zkoušel i dva dorostence, kterým jsem dával šanci ke konci. Musím taky vyzvednout, že mezi šesti nejlepšími střelci soutěže máme tři naše hráče. Dali jsme v sezoně přes sto gólů, což je taky velká vizitka. Taky mě velmi těší, že jsme dostali suverénně nejméně žlutých karet, asi o dvacet míň než družstvo, které je za námi. Hráčům vštěpuji, abychom hráli sice tvrdě, ale čistě, a myslím, že to je vidět i na těch žlutých kartách.

Fotbalisté Nových Sadů (ve žlutém) porazili Dolany 8:1 a radovali se z vítězství v soutěži, trenér Karel Trnečka dostal hobla

Kouč Trnečka nad hlavami hráčů

Krajský přebor bude kvalitnější

Před dvěma lety se na Nových Sadech slavil postup do krajského přeboru, nyní už postupujete do divize. Čekal jste, že to půjde tak hladce?
Já jsem mužstvu věřil, protože je skutečně silné. Pokud chodili dvakrát třikrát týdně trénovat, tak se kvalita musela projevit. Byl bych špatný trenér, kdybych mužstvu nevěřil. I před sezonou jsem vyhlašoval, že budeme hrát o postup. Nechci být alibista a říkat, že budeme hrát ve středu tabulky, když vím, že mužstvo má na to, aby hrálo na špici.

Nebylo by pokračování v krajském přeboru pro tenhle tým málo?
Určitě, ale na druhou stranu bude krajský přebor v příští sezoně velice kvalitní. Postoupí Jeseník, který je v I. A třídě suverénní, postoupí Ústí u Hranic, které taky všechny zápasy vyhrává. Spadnou tam Určice, které i kdyby se zachránily, tak nechtějí hrát divizi, ale krajský přebor. To jsou velice kvalitní mužstva. Navíc se neví, co Zábřeh, jestli třeba náhodou nespadne až do krajského přeboru. Myslím, že krajský přebor se pro příští sezonu zase zkvalitní a bude to dobrá soutěž.

Zdroj: DENÍK/Miroslav Mazal

V polovině tabulky

Pokud by šly Nové Sady do divize, na jaké umístění by podle vás tým měl?
Divize je samozřejmě kvalitnější, ale myslím, že družstvo by nemělo mít problémy. Nejdůležitější ale je, aby hráči mohli aspoň třikrát v týdnu trénovat. Když budou moct, tak s tím nemám žádné problémy a myslím, že bychom mohli hrát v polovině tabulky, jako třeba hrají Kozlovice, určitě jsme nebyli loni horší než ony. Hráči chodí do práce a někdy je to problém, protože na jaře někteří trénovali třeba jenom jednou týdně a to už je na divizi málo.

Bude potřeba kádr posílit?
Nemyslím posily, ale spíš takové zkvalitnění nebo rozšíření kádru, protože nás je skutečně málo. Vilda Papica jde na operaci s třísly, David Alexa jde na operaci s kotníkem a někteří hráči jako Andreev se na to vykašlali a přestali hrát. Bylo nás čtrnáct patnáct, ale zůstalo deset jedenáct hráčů. Pro to zkvalitnění je potřeba, abychom nějaké tři hráče získali.