Je bod z půdy desátého týmu tabulky málo? V současnosti, kdy soubor kouče Václava Jílka kosí jedno zranění za druhým, zřejmě tak akorát. „Málo nebo moc? To už naštěstí nemusíme řešit, své jsme si splnili,“ usmíval se Martin Sladký, který na konci prvního poločasu střelou z hranice šestnáctky otočil stav duelu na 2:1 pro Sigmu.

Hned v úvodu se totiž trefil domácí Zeman, ale o dvacet minut později srovnal Jan Ambrozek.

Nevíte, o koho jde? Pak si jméno drobného devatenáctiletého šikuly dobře zapamatujte. Rodák z Bohuňovic patří mezi nejzajímavější produkty olomoucké líhně posledních let.

Ambrozek poprvé nastoupil v základu (stejně jako stejně starý defenzivní štít Martin Antl) a hned se prosadil gólově. „Bylo to pro mě velice těžké. Měl jsem jet s béčkem do Líšně, ale nakonec jsem jel s áčkem do Ústí. Za to jsem samozřejmě rád. A že se mi podařilo dát gól? To byla třešnička na dortu,“ usmívala se nová „desítka“ Sigmy, která patří mezi důležité hráče třetiligového B-týmu.

„Druhá liga je však o třídu výš,“ vypálí ihned Ambrozek srovnání FNL a MSFL. „Jsem rád, že jsem si ji konečně mohl zkusit. Hráči jsou soubojově vyspělejší, zkušenější, technicky lepší. Je to složitější. Vidím, že mám před sebe ještě kus práce. Ale těším se na ni,“ dodává skromně 170 centimetrů vysoký špílmachr, kterého Jílek dobře zná z nedávného působení v dorostu.

Jaké od něj na severu Čech dostal pokyny? „Řekl mi, že se nemám bát hrát. Ale s tím problém nemám, stejně chci hrát vyšší soutěže,“ prozrazuje se zdravým sebevědomím Ambrozek.

To ukázal i v samotném utkání, na špatném hřišti totiž patřil k nejlepším. „Soupeř byl agresivní, ale terén špatný… Plácali jsme se ve vodě. Nahrál jsem balon a zastavil se v kaluži,“ směje se s odstupem času.

Pohyb mu však na rozdíl od jiných potíže nedělal, za což si vysloužil pochvalu i od svého trenéra. „Zvládl to velmi dobře, terén byl pro něj možná naopak výhodou. Má nízko těžiště, byl pohyblivý, dobře pracoval s míčem, prosadil se gólově a zvládl to i do defenzivy. Na to, že to byl jeho první start od začátku, podal slušný výkon,“ hodnotí jeho debut od první minuty Jílek.

DALŠÍ ŠANCE PRO „ČIPA“?

Je tak velmi pravděpodobné, že si „Čip“, jak je Ambrozek přezdíván, díky solidnímu výkonu a rozsáhlé marodce zahraje i v dalších utkáních. „Je pravda, že áčko má hodně zraněných, tak budu věřit, že ten gól mi trošku pomůže a snad se tam ještě dostanu,“ doufá teenager.

Proti Baníku a Opavě však čeká Olomoucké těžká šichta. „Těším se. Věřím, že se nám dají hráči zdravotně do pořádku a poměříme se s kvalitou. Byl bych rád, kdybychom obě utkání bodově zvládli,“ doplňuje Jílek.

V neděli proti Ostravě se však bude muset obejít bez vykartovaného stopera Jana Štěrby. Baníku ze stejného důvodu bude chybět Sus.