Trenér olomouckých fotbalistů Petr Uličný už bezprostředně po utkání v Teplicích tušil, že pozitiva se mu budou tentokrát na výkonu svého mužstva hledat špatně.

V předchozích zápasech vždy aspoň jednu jistotu našel. Ať byl výsledek jakýkoliv, nikdy se nemohl zlobit na brankáře Zdeňka Zlámala.

Ani v Teplicích, kde odchovanec kroměřížského fotbalu třikrát inkasoval, mu zkušený kouč nemohl nic vyčítat. Zklamali spoluhráči před ním.

„Zápas byl špatný. Zaprvé jsme si tam vůbec nezasloužili vyhrát. Od první minuty to vzalo špatný směr, jen jsme náhodně vedli 1:0. Měli jsme za to být vděční a udržet to, ale Teplice byly jasně lepší a vyhrát si zasloužily,“ konstatoval šestadvacetiletý gólman.

„Vždycky říkám, že můžeme prohrát. Ale se ctí, abychom mohli odejít se vztyčenou hlavou, a to po tomto zápase rozhodně nemůžeme. Snad se to už nebude opakovat,“ zadoufal.

Tři teplické góly přišly v závěrečných jednatřiceti minutách.

„V prvním poločase jsem tam měl docela dost práce, centrů a tak podobně. Po přestávce pak už jen ty góly… Každý to viděl, no…,“ posteskl si.

My jsme Sigma a jdeme zachránit ligu! To tam vůbec nebylo

Kdyby přece jen ne. Tak rychlá rekapitulace.

59. minuta – sražený centr z levé strany se z výšky snáší k Antonínu Rosovi, který uklízí balon k tyči.

63. minuta – Ježdík nachází ve vápně volného Vachouška, který se do voleje ještě parádně položí, a Zlámal je znovu bezmocný – 2:1 pro domácí.

A pak nastavený čas. Vachoušek po hrubce v olomoucké obraně postupuje sám na branku, pak přihrává Stožickému, který už nemá problém přidat třetí zásah.

„Skoro všechny góly, které jsem teď dostal, byly stejné. Po centru na pravou zadní tyč a hráč to uklidil,“ připomíná Zlámal, že stejně, po přihrávce z levé strany obrany, inkasovala Sigma už v minulých zápasech s Libercem a Ostravou.

To na levém kraji mladík Hála a pokaždé jiná stoperská dvojice. Ani návrat stabilního levého obránce Michala Vepřeka však Sigmě v tomto směru nepomohl.

„Měli bychom si na to dávat pozor a zlepšit to. Jestli to teď bylo těmi změnami? To si nemyslím. Obrana předtím šlapala dobře, teď je to zase horší, ale myslím, že výkyvy se nevyhnou žádnému týmu. Náš problém v Teplicích jsem stejně viděl spíš v nasazení a pojetí hry,“ řekl Zlámal.

„Nebylo tam to, co nás zdobilo v Plzni, přitom na hřišti byla stejná sestava. Působili jsme daleko víc jako tým. Tentokrát jsme byli jako leklé ryby. Působili jsme mrtvě, netýmově, bez drajvu, bez šmrncu. Vůbec tam nebylo takové to – My jsme Sigma Olomouc a jdeme zachránit ligu,“ zlobil se.

Mančaft je výborný, jen musíme šlapat

K ní se mohli Hanáci v posledních týdnech výrazně přiblížit. Největší konkurent v boji o záchranu, ostravský Baník, i přes papírově snazší los body ztrácel.

„Samozřejmě jsme se o tom bavili. Všechny výsledky nám nahrávají a my si to sami kazíme. Měli jsme s Libercem doma minimálně remizovat, když vedeme v poločase 1:0 a to samé teď v Teplicích. Mančaft máme výborný, ale musíme zase spadnout na zem, začít šlapat a vítězit,“ má jasno Zlámal.

Po vydařeném startu – deset bodů během čtyř kol – totiž bodový přísun ustal.

„Deset bodů bylo super, ale zase bych neřekl, že jsme lítali někde v oblacích. Stále si uvědomujeme, že dokud nebudeme stoprocentně zachránění, tak nemáme nic jistého a nebude konec. Připravuje nás na to trenér Uličný. Na hřišti pak ale děláme něco jiného, než se v kabině řekne. Chyba je jednoznačně v nás. Je třeba si to uvědomit a co nejdřív se vrátit k tomu, co nám neslo úspěch na začátku jara,“ řekl olomoucký gólman.

„Už ve středu na Baníku máme další zápas, tak ty slabší chvíle můžeme odčinit,“ dodal.

Neděle - středa a únava? Blbost

V pohárovém dvojutkání bude Sigma hájit těsný náskok 2:1 z domácího zápasu. A Zlámal by nerady chyběl.

„Já v bráně toho tolik nenaběhám, takže zase tolik odpočívat nemusím. Spíš možná psychicky, ale v tomhle já jsem, myslím, silný, takže mi to nijak nevadí. Záleží na trenérovi, jestli mě postaví, mně to ale problémy nedělá,“ prohlásil.

Strach nemá ani o spoluhráče, že by snad v případě postupu v pohárové soutěži museli tříštit síly na dvou frontách.

„Může to tak být. Já jsem ale toho názoru, že to jsou jenom výmluvy. Mluví se o tom pořád dokola, že ten a ten hraje středa – neděle, tak bude unavenější. Noviny o tom píší a někteří kluci si to pak možná vezmou do hlavy. Když se potom prohraje, tak se to na to dá snadno svést. Myslím si, že je to blbost, vidíme to v Anglii i jinde v Evropě, že to jde. Přijde mi to opravdu jako nesmysl, protože v Česku jsou hráči výborně kondičně připravení. Já bych určitě hrozně rád postoupil a nejlépe celý pohár vyhrál,“ vyhlašuje sebevědomě.

Zlámala lákají zpět do Bari

Ukázat Baníku v přímém souboji, že přes Sigmu tedy cesta k záchraně určitě nepovede, a prodloužit sen o účasti v pohárech. S takovými cíli půjde brankář s jedním reprezentačním startem do středeční čtvrtfinálové odvety.

„Každé vítězství vám přidá na sebevědomí. Je jasné, že priorita je záchrana v lize, ale to není důvod nepostoupit v poháru. A pohárová Evropa? I to je samozřejmě motivace. Pokud bychom se zachránili a k tomu přidali vítězství v poháru, tak by to po celém tom průběhu sezony byla fantazie. Jsme ve hře. Mančaft máme výborný a je to na nás. Pokazit si to můžeme jen sami,“ řekl Zlámal, jenž je stále hráčem italského Bari.

I když kdoví na jak dlouho.

„Za čtrnáct dní má přijet sportovní ředitel z Bari a bude se řešit můj přestup do Olomouce. Docela často mi volá a láká mě zpátky. Že tam budu jednička a další takové řeči, ale mně se tam moc nechce. Upřednostňuji Olomouc. Jsem ale jejich hráč a mám tam dva roky smlouvu, tak uvidíme, jak to dopadne,“ prozradil gólman na závěr rozhovoru.