„Cokoliv jsme letos udělali, to se nepodařilo. Nemůžeme se divit, že jsme tam, kde jsme," říká před nedělním zápasem Olomouce proti Znojmu spolumajitel hanáckého klubu Josef Lébr.

Zároveň však v sobě stále nosí víru ve šťastný konec.

„Pořád si nechci připouštět, že bychom sestoupili, ale musíme prostě udělat nějaké body. Chtěl bych požádat fanoušky, aby zapomněli na devadesát minut na svoje výhrady vůči komukoliv a fandili, jak nejlépe umí. Láme se budoucnost klubu," řekl Lébr.

Josef LébrO víkendu čeká Sigmu klíčový zápas sezony se Znojmem, které by ale podle posledních informací mělo z ligy sestoupit kvůli nevyhovujícímu stadionu. Je to pro vás povzbuzující?
V rámci této totálně nepovedené sezony je to pro nás ulehčení, ale pořád jsme posledním týmem a musíme udělat body. Bez toho se nezachráníme.

Potřebujete pod sebe stlačit minimálně ještě Bohemians, k čemuž ale nemusejí stačit ani dvě vítězství.
Bohemka má velmi těžký los. Za normálních okolností nemusí uhrát ani bod. Teoreticky nám může stačit i bod. Ale my musíme hrát tak, abychom aspoň na poslední chvíli ukázali, že do ligy patříme. Minimálně tím, že Znojmo doma porazíme. Myslím si, že bychom pak odhodili psychickou deku a byli schopní zabodovat i v Liberci. Ale věřím, že k záchraně nám bude stačit i výhra nad Znojmem.

Odchod opor? To bylo nepovedené

Jinak pro vás ale musí být letošní sezona noční můrou.
V klubu jsem dlouho. Od roku 1995 jsem v představenstvu. Zažil jsem dvě sezony, kdy hrozil sestup. Ale objektivně to nikdy nebylo tak špatné jako letos. Tato sezona je nepovedená ve všech směrech. Cokoliv jsme udělali, to se nepodařilo. Prodali jsme Tomáše Hořavu, ale jinak kádr zůstal vcelku pohromadě.

Do ostatních klubů jste ale pustili hned několik stabilních hráčů. Namátkou Petra, Janotku či Vepřeka. To je jedna z těch výrazných chyb, souhlasíte?
To bylo hodně nepovedené, jednoznačně. Téměř všichni hráči patří v těch týmech k tomu lepšímu. Pak tu bylo manažerské pochybení v případu Doležal, kdy jsme se ocitli bez hrotového útočníka. Do toho se nám zranil Ordoš na celé jaro. Všechna ta negativa se sečetla a horší to prakticky být nemohlo. Nemůžeme se divit, že jsme tam, kde jsme. Měli jsme ale i trochu smůly.

V čem? Dlouhodobá soutěž by měla smůlu přece smazávat.
Doma s Příbramí jsme neproměnili obrovské šance, v Jablonci, na Slovácku, s Ostravou jsme dostali góly v nastaveném čase. Kdybychom aspoň něco z toho dotáhli, tak máme o pět bodů víc a jsme celkem v klidu. Jenže se to nestalo. Jak jsem říkal, sečetlo se toho dohromady tolik, že jsme tam, kde jsme.

Jestli to za ty nervy stojí…

Trápení olomoucké Sigmy. Ilustrační fotoJak jste tu situaci nesl vy osobně?
Vydávám nějaké finanční prostředky, ale chci, aby mi to dávalo radost. Pokud by se měla opakovat taková sezona, tak bych musel zvážit, jestli to stojí za to. Poslední měsíc jsem vystresovaný, řeším fotbalové věci místo své práce, takže mám stůl zavalený papíry. Pořád počítáme, jak se zachránit. Člověk pak zapřemýšlí, jestli to za ty nervy stojí, když vidí třeba zápas na Spartě.

Zvažoval byste v případě sestupu svůj odchod ze Sigmy? Byl byste v případě nabídky prodat svůj třetinový podíl?
Já svůj podíl v Sigmě neprodám. Sestup by pro mě nebyl důvod to prodat. Navíc i z obchodního hlediska by to byl nesmysl, protože bych prodával něco, co výrazně sníží svoji hodnotu.

Co by se Sigmou bylo v případě sestupu? Bylo by reálné udržet prvoligový rozpočet, když byste s velkou pravděpodobností přišli o značnou část příjmů?
Prvoligový rozpočet bychom držet nemohli, to je jasné. Druhá liga funguje finančně jinak. Takže bychom se museli pobavit s hráči o jejich smlouvách a případně některé uvolnit. Na druhou ligu taky potřebujete jiné typy hráčů. Když to přeženu, tak je to bouchaná, kde neodolné typy hráčů vůbec nemají šanci. Samozřejmě bychom se chtěli okamžitě vrátit, ale zatím o tom vůbec nechci uvažovat. Pořád mám víru, že to zvládneme. Že naši hráči na to mají. Když si vezmu jednotlivé posty u nás a v jiných klubech, tak není možné, aby se to už neprojevilo.

Kalvoda je mezi kandidáty

Trenér Znojma Leoš KalvodaPokud se záchrana povede, od čeho se budete chtít odrazit?
V první řadě to bude poučení z chyb. Věřím, že v osobě pana Mináře, který převezme veškeré kompetence ohledně sportovního směřování klubu, máme dobrý začátek. Začne se tím, že vybere trenéra, který bude mít stejné představy o cestě, kterou se chce vydat. To se týká i výběru nových hráčů. O některých už jsme se spolu i bavili.

V souvislosti s novým trenérem se nejčastěji mluví o Leoši Kalvodovi, který momentálně trénuje Znojmo. Bude příštím trenérem Sigmy on za předpokladu, že se zachráníte?
Je mezi třemi kandidáty, které chceme v létě oslovit. To přiznávám, ale nic víc. Stejně jsem to řekl i zástupcům Znojma, když se mě na to ptali. Řešit ale něco před vzájemným zápasem, to nepřipadá v úvahu. Nechceme žádný průšvih.

Za posily budeme muset platit

Zpátky k hráčům. Chystáte se být v létě na přestupovém trhu hodně aktivní?
Jednoznačně potřebujeme vyvážit zkušené hráče s mladými. To nám letos chybělo. Hráče, o kterých jsme se s panem Minářem zatím bavili, by mělo být reálné sem dostat. Tak uvidíme.

Bude na to mít ale klub finančně? V poslední době přicházeli spíš hráči bez smlouvy a skutečné posily bývají drahým zbožím.
Minimálně za dva hráče budeme muset zaplatit, protože ti jsou pod smlouvou. To už víme. Budeme muset něco investovat.

Jaká je finanční situace Sigmy? Loni jste prodali kvůli zabezpečení rozpočtu Tomáše Hořavu. Mezi fanoušky se občas šušká o nejrůznějších problémech.
Finanční situace není úplně dobrá, to je pravda. Já jako spolumajitel buď posílám do klubu peníze jako sponzorské plnění, nebo jako půjčku, která nemá nejvýhodnější úrok a u které v podstatě vím, že zřejmě nikdy nebude vrácená. Nebo může být vrácena formou navýšení základního jmění. Vlastnictví klubu v českých podmínkách je ale pořád o červených číslech.

Nadávky hráčům nepomůžou

Fans Sigmy. Ilustrační fotoSigma v poslední době ani nemá ideální vztah se svými příznivci. V zápase na Slovácku došlo k incidentu v kotli, zápas s Baníkem dokonce fanoušci bojkotovali. Protesty jsou poměrně rozsáhlé. Máte v plánu s tím něco dělat?
Pochopitelně nemáme problém dál se s fanoušky setkávat a vysvětlovat si naše problémy. Bohužel se to teď dostalo do fáze, kdy si oni myslí, že o ně vlastně nestojíme. Tak to ale není. Stojíme o každého jednoho z nich. Jenom je třeba uvědomit si, že za nějaké excesy, když třeba někde někdo něco zakřičí, musí klub potom platit. A o tom, že těch peněz moc nemáme, už jsme se bavili. Když se to posčítá, tak je to pak třeba několik talentovaných dorostenců, které jsme mohli přivést. Fanouškům bych ale rád něco vzkázal.

Prosím.
Chtěl bych hlavně poprosit všechny příznivce, aby v neděli fandili, jak nejlépe budou umět. Žádám je, aby na devadesát minut zapomněli na všechny neshody a výhrady vůči komukoliv a aby podpořili pozitivně ty kluky na hřišti. Oni vnímají každou nadávku, která z hlediště jde. To jim nepomůže, spíš naopak. Věřím, že v neděli jim fanoušci pomůžou pozitivně. Je to nejdůležitější zápas pro Sigmu za poslední roky. Opravdu se láme budoucnost klubu.