Rozhodčích je málo. Ti ve vyšším věku odcházejí pískat okresní soutěže a nemá je kdo nahradit.

„Mladé je problém získat, protože je spousta jiných zájmů. Okresy na tom samozřejmě pracují, odezva je však zatím malá a to nejen v Olomouckém kraji, ale i republikově," posteskl si sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

Ne každý arbitr má navíc kvalitu na pískání krajských soutěží. Když se pak zlepší, narazí na časovou náročnost a vrátí se raději zpět do okresu nebo skončí úplně.

Úpadek je zřetelný

Krajská komise rozhodčích a delegátů upozorňuje, že pro jarní část soutěží je na nominační listině 75 kvalifikovaných sudí. V roce 2012 jich přitom zápasy řídilo přibližně 105. Úpadek je zřetelný.Staňte se rozhodčím

Fotbaloví činovníci tak musejí řešit nepříjemnou situaci. Krajský svaz proto rozjel kampaň, dělá nábory, tiskne letáky, využívá web. Protože větší zpětná vazbu ale zatím nepřichází, lze častěji čekat důsledek v podobě obsazení postů rozhodčích: kvalifikovaný bude jen hlavní, na lajnách mu budou asistovat laici.

Oddíloví rozhodčí na lajnu

„Je to zamotaný problém. Už v I. B nebo A třídě se určitě začne objevovat jen jeden delegovaný rozhodčí. Zbytek budou muset být oddíloví rozhodčí," dodal sekretář a dlouholetý prvoligový asistent Peřina.

Komise rozhodčích proto apeluje na kluby, aby při takových mistrovských utkáních projevily vstřícnost a pochopení. Pomezní zvolení z řad dobrovolných funkcionářů by zároveň měli dostatečně znát pravidla a přát hlavně sportu. Proto také komise nabízí, že zorganizuje jejich proškolení. Jenže ani na tuhle možnost nikdo moc neslyší.

Umění posoudit ofsajd

Pak se může stát, že dodržování pravidel dostává zabrat. Problém bývá hlavně s postavením mimo hru. „Pokud je na čáře laik – oddílový rozhodčí, je jeho hlavním úkolem posuzovat ofsajdovou pozici a ofsajd. To je alfa a omega. Jenže pohyb míče je tak rychlý, že laik nemá šanci to posoudit," hodnotil těžkou práci rozhodčí Zdeněk Silný, který dohlíží na utkání třetí nejvyšší soutěže v Moravskoslezské fotbalové lize a také na moravské divizní zápasy.

Ačkoli situace často jaké ofsajdové vypadají, často nejsou.

„Jako profesionálové musíme sledovat jen ofsajd lajnu a hru pouze periferně, kdežto laici se vyloženě dívají na fotbal. Tím pádem, když mu stoper popoběhne dva metry dopředu nebo dozadu, už to nezaregistruje," zmínil rozhodčí, že praporek je pak mnohdy použit či nepoužit špatně.

Záleží však také samozřejmě na klubech, jak schopné funkcionáře mají.

„Laiky coby pomezní bych jako problém neviděl. Loni na podzim se nám to v B třídě stalo kvůli poruše auta, jinak nic. I kdyby ale potíže byly, máme vesměs lidi, kteří chodí na fotbal, i nějaké rozhodčí, takže vždycky bychom to podle regulí zvládli," řekl předseda FK Nové Sady Stanislav Svoboda. Klub hraje kromě divize také právě I. B třídu.

Práce nad hlavu

Pokud se ale fotbaloví činovníci nenajdou, nelze se jim divit. Už takhle mívají práce nad hlavu.

„Dělají to často zadarmo, někdo musí hřiště připravit, být na utkání, postarat se o mužstva. Kolikrát to není vidět, ale stejně jako rozhodčí tráví na fotbale spoustu volného času," zdůraznil Zdeněk Silný.

Pozice by měla být společensky výše

Motivovat sportovce k dráze rozhodčího není snadné. Na stranu výhod lze kromě přivýdělku postavit možný příspěvek na vybavení a také to, že adept si při dobré výkonnosti může zapískat vyšší soutěž, než kterou kopal jako hráč. U uchazečů se kromě fyzičky a znalosti pravidel očekává minimálně maturita a základní práce s počítačem. Funkce má ale i svá negativa.

„Pak třeba rozhodčí s vysokou školou řekne, že nemá zapotřebí se každý týden nechat urážet od diváků, kteří tomu nerozumí. Bohužel také když někomu v civilním životě řeknete, že děláte rozhodčího, každý si to spojí s nějakými nekalostmi a to je špatně. Pozice by měla být společensky výše," doplnil Pavel Peřina.

Kdo ovšem vytrvá, může se stejně jako on nebo Zdeněk Silný propracovat nahoru.

„Kampaň podporuji. Není mládež, děti nechodí na fotbal, ale na florbal a jiné sporty, další pak hrají videohry a sedí doma. Musíme se posnažit, aby byl náš sport zase oblíbený," věří rozhodčí, že negativní trend se povede zlomit.