„Nechci říct, že jsem pověrčivý, ale nerad něco plánuju dopředu. Pokud bychom zápas se Zábřehem nezvládli, což se mohlo stát, tak by se Kroměříž v tabulce zase přiblížila," vysvětloval zkušený olomoucký kouč.

To se však nestalo, Hanáci vyhráli 4:1 
a v příští sezoně se mohou těšit na Fotbalovou národní ligu.

„Mladí hráči si to vykopali a ukázali, že třetí liga by pro ně byla málo," prohlásil trenér Chromý, který ve druhé lize působil naposledy před osmi lety.

Postup jste si zajistili tři kola před koncem soutěže. V čem je největší síla týmu?
Hráči si postup určitě zasloužili. Kromě brankáře Bárty, který patří do takové fotbalově střední generace, jsou to všechno mladí hráči. Ideálně se propojily tři ročníky 93, 94 a 95. Ale ještě důležitější než ty body leckdy bylo, že jsme hráli dobrý fotbal.

Velké rezervy v osobních soubojích

Bude mít tento tým na Fotbalovou národní ligu?
To se ukáže. V zápasech, které jsme nezvládli, bylo vidět, že máme velké rezervy 
v osobních soubojích. Na míči jsme obrovsky silní, co se týče kombinace a útočné fáze. Slušně bráníme, obránci si nevedou špatně, ale chybí nám, aby hráči, kteří jsou vepředu, hráli do těla. Vždycky je problém, že ti nejtalentovanější hráči jsou nejméně ochotní plnit taktické pokyny a nejméně ochotní hrát to, co bolí. Proto chceme hrát druhou ligu, aby se tohle naučili. To je jediné k tomu, aby udělali ten poslední krok a stali se z nich prvoligoví hráči. To je náš cíl a jejich samozřejmě taky.

Přijdou společně s postupem do vyšší soutěže určité organizační změny?
Pro nás je docela příjemná věc, že i za našeho snažení 
a přispění se udělala změna 
a Juniorskou ligu nemusejí hrát ta mužstva, která mají béčko ve třetí nebo teď ve druhé lize. To se víceméně změnilo kvůli nám a Slovácku, protože jsme je do toho tlačili. Juniorská liga tedy nebude a to znamená, že ten model bude podobný jako letos. Samozřejmě bude probíhat spolupráce s áčkem, ale velké změny nebudou.

Šanci ve druhé lize za béčko Sigmy tedy budou stále dostávat především mladí hráči?
Ano, mladí hráči si to vykopali a tím ukázali, že třetí liga by pro ně už byla málo 
a že potřebují hrát vyšší soutěž. Změna musí nastat v některých věcech, jako v myšlení hráčů, v taktických věcech a v osobních soubojích. Kluci potřebují získat zkušenost do velkého fotbalu.

Zdroj: DENÍK/Miroslav Mazal

Supertalenty musíme prodávat

Bude hlavním cílem ve druhé lize vychovat špičkové hráče pro A-tým?
V prvním týmu máme dost mladých hráčů, spíše se 
v Olomouci potýkáme s tím, že supertalenty jsme nuceni prodávat, protože nepatříme mezi kluby, které by měly nějakého obrovského stomilionového sponzora. Když je nabídka na talentované hráče, tak je musíme prodat. 
V minulosti jsme to řešili tak, že jsme buď druhou ligu hráli a střední generaci jsme si přirozeně vychovali, nebo jsme museli hráče dávat jinam do druhé ligy a potom si je stahovat. To byl třeba Vepřek, Šultes, bratři Hubníci nebo Škerle. Střední generaci si musíme vychovat, protože dnes když budete chtít sehnat hráče, tak jsou to buď hotoví kvalitní hráči, nebo supertalentovaní, kteří stojí velké peníze. Já ale neznám moc lepších hráčů než ty, které tady máme my. Proto musíme jít tou cestou, kterou jsme šli vždycky, cestou výchovy 
a tyto hráče si prostě vychovat.

U kolika hráčů z tohoto kádru se to může podařit?
Každý hráč má jinde výkonnostní strop anebo musí sám svůj výkonností strop posunovat. U některého hráče se může ve druhé lize ukázat, že to bude jeho strop 
a tam se mu nebude dařit právě proto, že se nebude schopen přizpůsobit, hrát na vyšší úrovni a změnit některé věci v myšlení. Nikdo vám ale neurčí, kdo má kde svůj strop a kam až to ve fotbale dotáhne. To záleží na pracovitosti hráčů a to bude věc, 
o které s nimi budu mluvit. Teď je to krásné, ale stejně jako v případě našeho 
A-týmu, jeden den možná můžeme oslavovat, ale další den už nás čeká tvrdá práce.