Soudci krajského soudu v květnu v neveřejném zasedání zrušili původní rozsudek, který osvobodil jak brankáře Sigmy Olomouc Petra Drobisze, tak trojici obžalovaných ze střížkovských Bohemians - hráče Davida Zoubka s Miroslavem Obermajerem a šéfa klubu Karla Kapra.

Důvody zrušení říjnového rozsudku soudce Aleše Vašků zatím nebyly zveřejněny. Informace se objevila pouze na serveru eJustice.cz.

„Slyšel jsem to kuloárně, ale ještě jsem to nedostal, nevím ani z jakého důvodu. Spis ještě nemám," řekl ČTK sám soudce Vašků.

Může to být pozitivní i negativní

Soudci krajského soudu odmítli věc komentovat. Podle mluvčí Lucie Böhmové bude možné zveřejnit až po doručení rozhodnutí účastníkům.

„Zatím je těžké celou věc komentovat, protože nemáme písemné zdůvodnění rozhodnutí krajského soudu. Pro nás to může být pozitivní i negativní," řekl právní zástupce Petra Drobisze i Sigmy Olomouc Petr Konečný.

Drobisz byl v říjnu minulého roku zproštěn obžaloby. Soudce sice nabyl přesvědčení, že peníze za ovlivnění zápasu byly ze strany Sigmy předány, nicméně pro odsouzení konkrétních osob nenašel dostatek důkazů.

„My bychom samozřejmě byli raději, kdyby zprošťující verdikt zazněl z důvodu, že se celá věc vůbec nestala, nicméně Petr Drobisz se neodvolal, protože pro něj je rozhodující, že byl zproštěn," uvedl Konečný.

Ke krajskému soudu nakonec poslalo případ odvolání ze strany státního zástupce.

Co jim vadilo, zatím neví

Okresní soud by se měl pokračováním kauzy zabývat v následujících měsících.

„Obvykle je to tak do měsíce od doručení písemného rozhodnutí, nicméně nikdo neví, kdy nám písemné rozhodnutí přijde. U okresního soudu zazněl rozsudek v říjnu, ale písemně nám byl doručen až v únoru," upozorňuje Konečný.

„Záleží také na tom, jaké vady na tom předchozím rozhodnutí našli, když ani nenařídili veřejné jednání. Mohou to být jen nějaké drobné vady, procesní chyby, ale také třeba nemusí souhlasit s postupem soudce a právním hodnocením. To jsou všechno ale pouze spekulace," doplnil Konečný.

Pro Sigmu jako klub by vrácení případu k okresnímu soudu nemělo znamenat nic zásadního.

„Případ se týká pana Drobisze, nikoliv Sigmy," vysvětluje Konečný.

Na fotbalové půdě se případ jeví jako uzavřený. Hanáci byli loni v srpnu disciplinární komisí FAČR potrestáni pokutou 4 miliony korun a odečtem devíti soutěžních bodů. Petr Drobisz dostal zákaz činnosti na 18 měsíců a pokutu 200 tisíc korun.

SIGMA VS. BOHEMIANS

Olomoucký klub, konkrétně brankář Drobisz, se v květnu 2009 měl pokusit podplatit hráče Bohemians Praha částkou 300 tisíc korun, aby v Olomouci prohráli a Hanáci si zajistili postup do Evropské ligy.

S tímto nařčením přišel v březnu 2010 šéf střížkovského klubu Karel Kapr. K okresnímu soudu se případ dostal na přelomu května a června 2011.

Z uplácení byl obiněn Drobisz, trojice Obermajer, Zoubek a Kapr pak z přijímání úplatku. V říjnu 2011 však byli všichni obžaloby zproštěni.

Na fotbalové půdě byli už v dubnu 2010 potrestáni Bohemians Praha pokutou šest milionů korun a odpočtem dvaceti bodů za nedodání důkazů a nenastoupení k utkání s Bohemians 1905.

Sigma Olomouc dostala v srpnu 2011 trest v podobě pokuty čtyři miliony korun a odpočet devíti bodů. Brankář Drobisz pak zákaz činnosti na 18 měsíců a pokutu 200 tisíc korun.